Poljoprivreda

Orav: Poljoprivrednom sektoru potrebno više ulaganja

Šef delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori Aivo Orav i ministar poljoprivrede Milutin Simović predstavili su danas efekte IPARD like programa nakon dvodnevnog obilaska korisnika tog programa podrške sa područja Podgorice, GO Golubovci i Tuzi. Ministar Simović je naveo da su za 14 aplikanata usmjerena sredstva u iznosu od 1,25 milion eura, od čega bespovratna podrška iznosi oko 540.000 eura.
Orav: Poljoprivrednom sektoru potrebno više ulaganja
S.G.
S.G.Autor
Portal AnalitikaIzvor

- Otvoreno je 21 radno mjesto, kao i mogućnosti za širenje kooperativne mreže. Ohrabreni smo otvaranjem novih, savremenih prerađivačkih kapaciteta- istakao je Simović.

eu-ipard-8-of-9Simović je ocijenio da crnogorska poljoprivreda, uz izdašnu podršku EU i Vlade Crne Gore i uz posvećen i naporan rad vrijednih domaćina i preduzetnika, snažno napreduje i sve više je prepoznata kao šansa za unosan biznis.

„Prije realizacije ovih investicija u 14 preduzeća radilo je 59 zaposlenih i sa njima je bilo direktno povezano 2.058 kooperanata. Realizacijom ovih investicija, pored unapređenja konkurentnosti, otvoreno je još 21 novo radno mjesto i otvorene nove mogućnosti za proširenje kooperantske mreže. Dakle, sve zajedno preko 2.100 radnih mjesta vezano je za poslovanje i rezultate rada ovih preduzeća“, kazao je Simović, ističući da je ohrabren dostignutim standardima kvaliteta i bezbjednosti hrane, povećanjem obima proizvodnje i unapređenjem konkurentnosti.

On je podsjetio na rezultate koje je Crna Gora postigla u dijelu usaglašavanja proizvodnih objekata sa EU zahtjevima za bezbjednost hrane, navodeći da je prilikom prve kategorizacije objekata (2014) usklađeno bilo samo 14 objekata, a da danas ukupno imamo 224 objekta za proizvodnju hrane koji su potpuno usaglašeni sa EU zahtjevima.

„Ovi iskoraci su doprinijeli unapređenju konkurentnosti, što je veoma značajno za održivost brojnih radnih mjesta i garancija za otvaranje novih u sektoru poljoprivrede“, kazao je Simović.

2Ubrzati obradu zahtjeva za IPARD podršku

Sumiranje rezultata IPARD like projekta, bila je prilika i da se da presjek realizacije velikog IPARD-a, kroz koji će biti investirano ukupno 87 miliona eura uz bespovratnu podršku od 39 miliona eura iz EU pretpristupih fondova i oko 11 miliona eura iz nacionalnog budžeta. Na dva objavljena poziva prijavilo se 430 zainteresovanih.

Simović je podsjetio da su raspisani javni pozivi za podršku primarnoj proizvodnji kroz Mjeru 1 i podršku preradi kroz Mjeru 3. Za bespovratnu podršku za preradu pristiglo ukupno 45 zahtjeva od kojih je odobreno i već ugovoreno 20 projekata. Ukupna vrijednost ugovorenih investicija iznosi oko 6,2 miliona €, a iznos bespovratne podrške je oko 2,6 miliona €. 

Za bespovratnu podršku za primarnu proizvodnju primljeno je ukupno 389 zahtjeva, za investicije od oko 23 miliona eura. Prema riječima Simovića, nakon prijema zahtjeva, u skladu sa pravilima i procedurama EU upućeno je 375 zahtjeva za dopunu dokumentacije.

„Do danas je ukupno ugovoren 31 projekat i ovom prilikom pozivam sve nadležne institucije da dodatno ubrzaju svoje aktivnosti“, kazao je Simović, najavljujući da će nakon realizacije prvog ciklusa bespovratne podrške za proizvodnju i preradu biti pokrenut novi, kao i da je u toku proces akreditacije za IPARD mjeru podrške diverzifikaciji aktivnosti u ruralnim područjima.

eu-ipard-1-of-9

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je bio impresioniran konkretnim rezultatima EU pomoći.

-Prethodnih dana sam se uvjerio da preduzetništvo poljoprivrednika unapređuje svakodnevni život građana  Crne Gore što se tiče povećanja proizvodnje, ali i ispunjavanja visokih standarda obrade, otvaranja novih radnih mjesta i doprinosa ekonomskom razvoju drzave- naglasio je Orav.

On je precizirao je za IPARD program, započet prošle godine, primljeno više od 430 prijava, što je prevazišlo očekivanja.

- To je vrlo dobar signal, koji pokazuje da je poljoprivrednom sektoru potrebno više ulaganja. Podstakao bih nacionalne vlasti da ulože napor potreban za brzu obradu zahtjeva, s ciljem slanja novih poziva i pune apsorpcije IPARD sredstava- poručio je Orav.

Gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković je kazao da IPARD program polako, ali sigurno mijenja lice Crne Gore, pogotovo ruralna područja.
 
„Posljednjih godina se mijenja trend i ljudi se vraćaju selu, koje predstavlja najzvačajniju komparativnu prednost Crne Gore, jer naša sela predstavljaju netaknutu prirodu, čistu vodu i odlične uslove za razvoj poljoprivrede i život“, poručio je Vuković.
 
Tokom dva dana Orav i SImović obišli su preduzeće za preradu mesa  "ETC" u Tuzima, "Radinović Kompani” u Donjim Kokotima i preduzeće Branka Vlahovića u Farmacima, preduzeće za preradu ribe “ASK“ u Golubovcima, mljekaru “Milk Kompani” u Drezgi, preduzeće za preradu mlijeka “Union alimenti” u Omerbožovićima, zatim preduzeće za preradu voća i povrća “Natural frut” u Rogamima, kao i vinarije  “Vučinić” u Rogamima i „Rajković“ na Ublima.

Nakon konferencije za medije održane u Vinariji Rajković, posjetiće i pogon za preradu voća, povrća, ljekovitog bilja i pečurki “Agrovita-Eco” na Starom Aerodromu, pogon za preradu aromatičnog i ljekovitog bilja “Agrolajf Montenegro” u Tuzima i vinariju Zorana Vukčevića na Barutani.

ipard-pg-1ipard-pg-22
Portal Analitika