Žrtva ideje zla


KOB EKSTREMIZMA: Devetnaestogodišnja Šamina Begum želi da napusti Islamsku državu i dođe kući u Veliku Britaniju, ali su joj šanse sve manje.

Žrtva ideje zla
Jasmina Beharović
Jasmina BeharovićAutor
Pobjeda, The Telegraph, Sunday Telegraph, India today, Sky news, TimesIzvor

Veoma je tužno čuti da je Šamina vidjela da joj treće dijete umire i to u samo nekoliko mjeseci. Napravila je nekoliko glupih odluka i niko ne tvrdi drugačije, ali ona je i dalje tinejdžerka – istakao je, kako prenosi The Telegraph, advokat za ljudska prava Klajv Staford.

– Moje dijete imalo je samo 15 godina kada je pobjegla u Siriju, bila je nezrela i zato molim britansku Vladu da joj vrati državljanstvo, pa ako je proglase krivom da je kazne u Velikoj Britaniji – poručio je početkom mjeseca Ahmed Ali, otac devetnaestogodišnje Šamine Begum, britanske tinejdžerke koja je prije četiri godine otišla u Siriju da se pridruži Islamskoj državi.

Priča ove djevojke potresla je, ali i podijelila Veliku Britaniju nakon što je krajem februara ministar unutrašnjih poslova Sajid David odlučio da joj oduzme državljanstvo. No, nije to jedino bez čega je Šamina ostala – početkom mjeseca izgubila je treću bebu i to u roku od pet mjeseci. Prvu je izgubila u novembru prošle gdine. Imala je devet mjeseci.

Potom joj je u januaru umrlo i drugo dijete. Imalo je 18 mjeseci. Početkom marta izgubila je i treću bebu, nepune tri sedmice pošto je rodila.

Šamina, koja je prvi intervju dala za The Times, novinaru koji ju je pronašao u izbjegličkom kampu Roj na granici sa Irakom, tada je imala samo jednu glavnu poruku – želi da dođe kući.

DRŽAVLJANSTVO

Ministri u Velikoj Britaniji imaju pravo da oduzmu državljanstvo od onih koji su putovali u Siriju i Irak, ali samo ako imaju dvojno državljanstvo, uključujući i osobama koje su rođene u Britaniji, a čiji roditelji imaju drugo državljanstvo.

Iako je osnov za oduzimanje državljanstva Šamini bio to što ima porijeklo iz Bangladeša, po čijem zakonodavstvu ima pravo na pasoš po porodičnoj liniji, ako podnese zahtjev, bangladeški ministar je za britanske medije bio nedvosmislen da Šamina nema njihovo državljanstvo.

I pravni zastupnik porodice Begum, advokat Tasnime Akunjee naglasio je da Šamina, koja je rođena u Bental Grinu u istočnom dijelu Londona u Velikoj Britaniji, nikada nije imala bangladeški pasoš i da nije dvojna državljanka.

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Sajid Džavid, kako prenosi Telegraf, pak je neumoljiv. To što je Šamina Begum nedavno izgubila i treću bebu po njegovom mišljenju isključivo je – njena odgo-vornost.

Džavid je demantovao navode pojedinih parlamentaraca Laburističke i Konzervativne stranke da je Velika Britanija mogla da pomogne u spašavanju života Šaminine bebe i to zbog toga što ova država nema konzularno predstavništvo u Siriji.

Iako su mnoge humanitarno-pravne organizacije decidirano izjavile da nema osnova za oduzimanje državljanstva Šamini, te da je britanska Vlada odgovorna za nju i ne smije da je ostavi u izbjegličkom kampu, Džavid ostaje pri odluci.

Upitan da li bi isto postupio da je u pitanju njegova devetnaestogodišnja kćerka, bez obzira da li se loše ponašala, da li bi volio da ona sahrani troje djece za manje od godinu, ministar unutrašnjih poslova je odgovorio da je smrt svakog britanskog djeteta – tragedija.

- Čak i smrt djece terorista je, naravno, tragedija, ali, jedina osoba odgovorna za to je – terorista – kategoričan je Džavid.

shamima-begum-india-today

 

PRIČA

Šamina Begum je 17. februara 2015. godine sa dvije drugarice – Kadiz Sultan i Amirom Abas – pobjegla iz Betnal Grina u Londonu, preko Istanbula, za Siriju da se pridruži Islamskoj državi. To je bio bijeg koji je tada šokirao naciju.

Pričalo se da su indoktrinirane u lokalnim džamijama, gdje su im pričali da će oni koji umru za Islamsku državu „500 odsto ići u raj“.

- Čula sam od drugih žena prije dvije sedmice da su njih dvije još (Sultan i Amira) žive u Baghuzu, ali sa svim bombardovanjem nijesam sigurna da li su preživjele – ispričala je Šamina za The Times sredinom februara.

Selo Baghuz, kako piše u članku, posljednji je dio teritorije grupe koji je pripao Sirijskim demokratskim snagama (SDF). U ovoj grupi većina su Kurdi koji se uz pomoć američkih vazdušnih snaga bore sa Isisom. Grupe boraca, njihove žene i djeca početkom februara su napustili selo Baghuz, a komandant SDF-a kazao je da se većina predala.

Odluka tri učenice Šamine, Kadiz i Amire da napušte stabilne živote i porodice u zamjenu za život pod Isisom, kako piše The Times, postala je simbol privlačnosti samozvanog kalifata na vrhuncu svoje tiranije.

Šaminu je novinar The Timesa pronašao u izbjegličkom kampu Roj na granici sa Irakom, nakon što je pobjegla tokom konačnog obračuna džihadista u Bhaguzu. Kazala je da je izabrala da pobjegne sa posljednjeg stajališta grupe u istočnoj Siriji zbog straha za njeno tada nerođeno dijete.

- Opisala je sebe kao trudnicu u devetom mjesecu. Njena druga dva djeteta su umrla od bolesti i neuhranjenosti. „Na kraju više nijesam to mogla da podnesem“, rekla je. „Ne mogu tako više da živim. Sada sve što želim je da se vratim kući u Britaniju“ – kazala je Šamina u ispovijesti za The Times.

Šamina se nakon 10 dana po dolasku u Raqqa u Siriji 2015. godine udala za preobraćenog islamistu iz Holandije – dvadeset sedmogodišnjeg Yago Riedijka, kog je opisala kao „normalnog“ i „onog kog je htjela“.

Život u tom mjestu opisala je kao „uglavnom normalan – svako malo bombardovanje i takve stvari“.

Novinar The Timesa zabilježio je da je koristila „kontradiktorni jezik koji je čest kod indoktriniranih porodica Isisa“.

- Željela sam da živim pod Isisom. Ne žalim što sam došla ovamo. Vidjevši prvi put odsječenu glavu u kanti za smeće uopšte me to nije uznemirilo. Bila je od uhvaćenog borca sa borišta, neprijatelja islama, samo sam pomislila šta je mogao da uradi muslimankama da je imao priliku. No, nijesam ista luda mala petnaestogodišnja učenica koja je pobjegla iz Betnal Grina prije četiri godine – kazala je ona.

KAMP

Novinar je opisao da je i pored sve strahote koje je doživjela, bijega preko pustinje u devetom mjesecu trudnoće, Šamina izgledala smireno i na taj način i govorila. U tom trenutku, ističe se u članku, ona je samo ponavljala da želi da se vrati kući i pruži djetetu normalan život.

- Djevojka koja je sjedjela preda mnom, sama u sirijskom izbjegličkom kampu od 39.000 ljudi, gdje je registrovana kao broj 28.850, bila je Šamina Begum, jedina poznata preživjela djevojka od tri djevojke koje su napustile Britaniju 2015. kako bi se pridružile Islamskoj državi – opisano je u The Timesu.

Bojala se, kako je ispričala, da će ako ostane u Baghuzu, selu koje su Kurdi osvojili, i njeno treće dijeti umrijeti.

- Bila sam slaba. Nijesam mogla izdržati patnju i teškoće na bojnom polju, tako da sam pobjegla iz kalifata – ispričala je sredinom februara Šamina.

Kazala je da su „u grozničavoj atmosferi koja je tamo vladala porodice Isisa bile podijeljene na one koje su bile odlučne da ostanu i da se bore i one koje su imale namjeru da pobjegnu“.

- U posljednjim sedmicama Isis je davao instrukcije porodicama svih stranih boraca da donesu odluku da li žele da ostanu i budu suočeni sa bombardovanjem i posrednim napadima na Baghuz ili žele da pobjegnu u pustinju i snađu se kako najbolje mogu – rekla je Šamina.

Pješke je bježala putem koji je dugačak tri milje na istočnoj strani grada.

- Tamo mi se suprug predao grupi sirijskih boraca saveznika SDF-a. Tada sam ga posljednji put vidjela. Autobus prepun porodica Isisa nas je dovezao do izbjegličkog kampa, gdje čekamo da saznamo šta će se dalje desiti. Očajnički želim da se vratim kući. Znam šta svi kod kuće misle o meni jer sam čitala sve što je napisano o meni onlajn. Ali samo želim da dođem kući i porodim se. To je sve što želim sada.

Uradiću sve što je potrebno da se vratim kući i živim mirno sa svojim djetetom – ispričala je Šamina.

shamima-begum

 

REAKCIJE

Ubrzo po objavljivanju intervjua The Timesa, kada je i njena porodica saznala da je živa, britanski ministar unutrašnjih poslova oduzeo joj je državljanstvo. U izjavi za Mail Šaminin otac Ahmed Ali je rekao da „nema problema“ sa odlukom Vlade da joj ne dozvoli da se vrati kući.

- Na strani Vlade sam. Ne mogu reći da li je ispravno ili pogrešno, ali ako zakon kaže da je ispravno otkazati njeno državljanstvo, onda sam saglasan. Da je makar priznala da je pogriješila onda bih se sažalio zbog nje, a i drugi bi je žalili, ali ona ne prihvata da je pogriješila – kazao je. 

Ubrzo potom Ali je promijenio mišljenje i moli britansku Vladu da joj dopuste da se vrati na osnovu „milosrđa“.

Šamina je nakon toga za The Sunday Telegraph rekla da žali što je ikada razgovarala sa medijima.

- Oni prave primjer od mene. Žalim što sam se obratila medijima. Voljela bih da sam našla drugačiji način da kontaktiram porodicu, zato sam i razgovarala sa novinama – naglasila je Šamina.

Advokat za ljudska prava Klajv Staford, kako prenosi The Telegraph, kazao je, nakon što je objavljeno da je izgubila i treću bebu, da je Šaminina priča – tragična.

- Veoma je tužno čuti da je Šamina vidjela da joj treće dijete umire i to u samo nekoliko mjeseci. Napravila je nekoliko glupih odluka i niko ne tvrdi drugačije, ali ona je i dalje tinejdžerka – istakao je on.

Nakon što je potvrđeno da je Šaminina beba umrla, britanska Vlada izjavila je da je smrt svakog djeteta tragedija i duboko potresno iskustvo za familiju, te da je na snazi od 2011. godine savjet da se ne putuje u Siriju.

- Vlada će nastaviti da radi sve da spriječi da ljudi budu uvučeni u terorizam i putuju u opasne ratne zone – poručeno je početkom mjeseca.

Priredila: Jasmina BEHAROVIĆ, Pobjeda

Portal Analitika