Region

Demonstranti preskočili ogradu ispred Predsjedništva, Vučić: Mogu samo život da izgubim

Na poziv Saveza za Srbiju (SzS) građani su se okupili ispred zgrade Predsjedništva, gdje je u podne počelo obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića
Demonstranti preskočili ogradu ispred Predsjedništva, Vučić: Mogu samo život da izgubim
N1info/Portal AnalitikaIzvor

Iz Saveza za Srbiju su tokom noći najavili da će doći ispred zgrade Predsjedništva jer ih je prethodno policija izbacila iz zgrade RTS-a u koju je iznenada sinoć ušao dio demonstranata nakon protesta "1 od 5 miliona". 

Okupljeni građani, kako javlja N1, srušili su zaštitnu ogradu ispred Predsjedništva i prišli ulazu. Lider Levice Srbije Borko Stefanović je rekao da su svi ulazi u zgradu blokirani. 

"Ovdje ljudi traže od Vučića da izađe, da se suoči s njima", rekao je Stefanovič.

"Nećemo se razići dok Vučić ne ispuni ono što tražimo. Ovo je mirna blokada. Ne želimo da dođe do nasilja, to nam nije cilj", istakao je Stefanović i dodao da je policija primijenila silu nad Boškom Obradovićem i da mu ne daju da priđe Predsjedništvu.

Jedan od lidera Saveza Dragan Đilas obraća se demonstrantima. Građani uzvikuju "odlazi", "uhapsite Vučića", "lopovi".

Predsjednik Pokreta Dveri i jedan od lidera Saveze za Srbiju Boško Obradović izjavio je da zahtjevaju ostavke Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, direktora RTS Dragana Bujoševića i fer i slobodne izbore i da od tih zahtjeva neće odustati.

"Nema nazad", rekao je Obradović novinarima.

Ispred Predsjedništva je postavljen kamion sa razglasom. Okupljeni su okružili Predsjedništvo, duvaju u pištaljke i uzvikuju "Vučiću, lopove" i "AV, AV".

Bijelim trakama sa natpisom "Počelo je", zatvorili su Ulici kralja Milana.

Vučić se obratio javnosti u zgradi Predsjedništva na Andrićevom vencu.

"Srbija neće dozvoliti da se nasiljem ugrozi bilo ko", poručio je Vučić.

Vučić lidere opozicije naziva Tajkuni Đilas i Jeremić i Fašista Obradović. Optužuje ih da su saradnici Ramuša Haradinaja "koji hoće da ga skinu s vlasti"

"Nisu fašista Obradović, ni tajkun Đilas naročito hrabri da idu dalje, osim na uplašene dame u desku RTS - rekao je Vučić.

"Ne plašim se sile koja napada. Nemam šta da izgubim osim života, ja nemam pare", kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je još kazao da identifikovan, kako se izrazio, magarac koji je u RTS unio testeru.
 

Portal Analitika