Žene dominantno urednice, ali „kolo vode“ muškarci

Od 402 izjave uzete od relevantnih sagovornika, na sve četiri posmatrane televizije, samo 83 izjave su uzete od žena (20 odsto), dok su muškarci bili relevantni sagovornici u 319 slučajeva (80 odsto) – precizirano je u izvještaju koji je uradila AEM
Žene dominantno urednice, ali „kolo vode“ muškarci
Katarina Janković
Katarina JankovićAutor
PobjedaIzvor

U novinarskoj profesiji dominantno rade žene, ali zaposleni u medijima češće biraju za sagovornike muškarce - pokazalo je istraživanje informativnih emisija na Javnom servisu i još tri televizije - Vijesti, Prva i Nova, koje je uradila Agencija za elektronske medije.

Istraživanje u koje smo imali uvid urađeno je u periodu od 21. do 27. januara, a analizirano je 28 informativnih emisija i 264 jedinice programa (jedinicu programa predstavlja jedan novinarski prilog/vijest).

- Analizirani su Dnevnik u 19:30 sati na Javnom servisu, Vijesti u pola sedam na televiziji Vijesti, Žurnal na Prvoj TV i Centralni dnevnik na Televiziji Nova. Žene su uređivale 21 emisiju (75 odsto), dok su muškarci bili urednici sedam emisija (25 odsto).

Žene su bile urednice svih posmatranih informativnih emisija na TV Nova M i TV Prva - piše u izvještaju. Precizirano je da su oko 60 odsto objavljenih informacija u informativnim emisijama uradile žene.

Kako piše, četiri informativne emisije Televizije Vijesti uređivale su žene (60 odsto), dok su muškarci bili urednici tri emisije (40 odsto).

- Na Televiziji Crne Gore su, u posmatranom periodu, tri informativne emisije uređivale žene (40 odsto) dok su četiri emisije uređivali muškarci (60 odsto).

U posmatranim centralnim informativnim emisijama, žene su bile voditeljke u 14 emisija, muškarci u sedam, dok je sedam emisija vodio voditeljski par sastavljen od žene i muškarca - precizirano je u tom dokumentu.

Navode da su žene bile autorke u 150 od 246 analiziranih priloga, dok su autori 114 priloga bili muškarci.

agencija-za-elektronske-medije-cg-aem

 

S druge strane, analiza pokazuje da postoji značajna razlika u zastupljenosti žena i muškaraca u centralnim informativnim emisijama kao sagovornika, odnosno relevantnih stručnjaka na određene teme.

- Ukupno posmatrano, od 402 izjave uzete od relevantnih sagovornika, na sve četiri posmatrane televizije, samo 83 izjave su uzete od žena (20 odsto), dok su muškarci bili relevantni sagovornici u 319 slučajeva (80 odsto) – precizirano je u izvještaju koji je uradila AEM.

Podaci pokazuju da je najveća razlika u broju sagovornika u odnosu na pol prisutna kada su u pitanju nasilje i kriminal, privreda i teme iz sfere politike.

- Na ove teme, žene se kao stručne sagovornice javljaju u 10 odsto slučajeva.

U programskim jedinicama posvećenim ostalim temama žene su kao sagovornice uključene, u najboljem slučaju, upola manje u odnosu na muškarce. Jedina tematska oblast u kojoj je bilo više žena sagovornica je obrazovanje (jedna izjava više u odnosu na muškarce) - piše u dokumentu

 

Sportske rubrike „rezervisane“ su samo za novinare

Analizirajući da li se učešće novinara i novinarki u prilozima razlikuje u zavisnosti od teme koja se obrađuje, istraživanje je pokazalo da je angažovanje žena u odnosu na muškarce najmanje duplo veće u svim temama, sa izuzetkom sporta.

- Uprkos uvriježenom mišljenju da žene novinarke pokrivaju takozvane „lakše“ teme, analiza je pokazala da je angažovanje novinarki u odnosu na muškarce tri puta veće kod političkih i tema kao što su nasilje i kriminal, te duplo veće kada su u pitanju privredne i ekonomske teme - piše u dokumentu.

Sport je, kako se navodi, jedina tematska oblast gdje se bilježi angažovanje novinara samo jednog pola, jer su muškarci bili autori svih vijesti i priloga vezanih za sport u analiziranom periodu.

 

Portal Analitika