Sci/Tech

Nakon Googlea, Facebooka pao je i Apple

Facebook se još oporavlja od jednog od najgorih ispada, Google je imao problema sa servisima Gmail i Drive širom svijeta, a nevolje nijesu zaobišle niti Apple.
Nakon Googlea, Facebooka pao je i Apple
Tech Crunch/TportalIzvor

Tokom četvrtka, 14. marta, Appleov servis u računarskom oblaku iCloud bio je nedostupan velikom broju korisnika na duže od četiri sata. Pogođeni su bili korisnici aplikacija iCloud Drive, Mail, Calendar, Notes, Keychain, Reminders, iWork, Photos, News i drugih.

Zasad nije poznato što je bio uzrok padu iClouda, ali čini se vrlo neobičnim kako je do njega došlo tokom iste sedmice kada su se u Facebooku našli suočeni s problemima koji su nedostupnima učinili i Instagram, WhatsApp te Messenger, a nešto ranije Googlevi servisi Gmail i Drive.

Zanimljivo, iCloud je imao sličnih problema krajem oktobra prošle godine, a Facebook krajem novembra. Prije ovonedjeljnog Gmail je zadnji veći incident te vrste zabilježio 2017. godine.

Ipak, za konačni zaključak o tome što se tokom nedjelje na izmaku događalo s američkim tehnološkim divovima još uvijek je prerano jer se još uvijek premalo zna o samim incidentima.

Kao i više puta dosad, Mark Zuckerberg i društvo su ih pripisali promjenama u konfiguraciji web pretraživača, što nije spriječilo pojavu glasina kako se radi o posljedicama nečijeg zlonamjernog djelovanja. Iz Applea se dosad nijesu o tome službeno oglasili.

Poznavajući poslovnu praksu te kompanije, malo je vjerovatno kako će u javnost izaći s više pojedinosti osim ako neće biti na to prisiljeni.

Portal Analitika