Poljoprivreda

Lani izvozilo čak 1.306 crnogorskih firmi

U prošloj godini je 1.306 crnogorskih kompanija ostvarilo izvoz, saopšteno je Pobjedi iz Uprave carina.
Lani izvozilo čak 1.306 crnogorskih firmi
PobjedaIzvor

Ti podaci ukazuju da je lani svoje proizvode izvozilo oko tri odsto firmi, s obzirom na to da u Crnoj Gori postoji oko 42.000 preduzeća.

Podaci Uprave carina pokazuju da su najveći crnogorski izvoznici u 2018. godini bili nikšićki Uniprom, Elektroprivreda, Jugopetrol, Hemomont, Tosčelik, nikšićki Gradir Montenegro, Uniprom metali, Plantaže, nikšićko preduzeće SS Alga i kotorski Daido metal.

STRUJA Prema podacima Monstata, lani je izvezena roba vrijedna 400 miliona eura, što je 7,7 odsto više u odnosu na 2017. U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od 107,2 miliona eura, koji čine obojeni metali 74 miliona eura i gvožđe i čelik 18,9 miliona eura. Podaci Monstata i Uprave carina ukazuju da u crnogorskom izvozu i dalje, kao i prethodnih godina, dominira izvoz aluminijuma, boksita i električne energije, a prošlogodišnjem rastu izvoza najviše je doprinio rast izvoza električne energije. U prošloj godini je izvezena struja bila vrijedna 51,4 miliona eura, što je čak 120 odsto više nego 2017. godine. Zabilježen je i rast izvoza obojenih metala, odnosno prvenstveno aluminijuma.

Prema podacima crnogorskih statističara, lani su izvezeni obojeni metali vrijedni 73,9 miliona eura, što je za oko 2,8 odsto više nego u 2017. godini. Podaci Monstata pokazuju da je u prošloj godini primjetan i pad izvoza mineralne rude, odnosno prvenstveno rude boksita. Prošle godine izvezena ruda bila je vrijedna 48,1 milion eura, što je za 28 odsto manje nego u 2017.

Najveći crnogorski izvoznik je nikšićka kompanija Uniprom, čiji je vlasnik biznismen Veselin Pejović. Među deset najvećih izvoznika je i kompanija Uniprom metali, čiji je osnivač preduzeće Uniprom. Ovo nikšićko preduzeće je i vlasnik podgoričke fime Uniprom KAP.

Uniprom, odnosno Pejović već nekoliko godina gazduje podgoričkim Kombinatom aluminijuma i nikšićkim Rudnikom boksita, čiju je imovinu kupio nakon uvođenja stečaja u ove firme. Pejović je, govoreći o prošlogodišnjem izvozu, Pobjedi saopštio da su iza Uniproma izuzetno zahtjevne godine koje su obilježene velikim investicijama. - Svakako da uvijek može bolje što i jeste u skladu sa progresivnom vizijom koju imamo. Izvoz koji je vezan za Uniprom metale je smanjen, a razlog tome su isključivo neriješena pravno-imovinska pitanja vezana za kop Štitovo na čiju se realizaciju čekalo veoma dugo. Od oktobra smo počeli da radimo i vjerujem da ćemo tokom narednih godina sve nadoknaditi i nastaviti linijom uspjeha – kazao je Pejović Pobjedi.

ULAGANJE Govoreći o kompaniji Uniprom KAP, Pejović je istakao da je lani zabilježen porast izvoza za deset odsto u odnosu na 2017. godinu. - Naša očekivanja, ali i sve ono na čemu trenutno radimo ide u smjeru povećanja izvoza u ovoj godini. Kao i do sada, sve naše snage i ulaganja su okrenute povećanju proizvodnje, novim investicijama i samim time većem izvozu – poručio je Pejović.

On je dodao da kompanija Uniprom metali izvozi u Poljsku, Kinu i Bosnu i Hercegovinu, dok Uniprom KAP izvozi u Mađarsku, Tursku i Italiju. I kompanije Mesna industrija ,,Goranović“ i Mesopromet, koje su najznačajniji predstavnici crnogorske mesne industrije, već godinama izvoze svoje proizvode.

Sredinom 2007. Godine ovim kompanijama je dodijeljen i EU izvozni broj kao crnogorskim proizvođačima hrane. Izvršni direktor i vlasnik nikšićke kompanije Mesna industrija ,,Goranović“ Đorđije Goranović, naveo je da ova firma izvozi proizvode u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Kosovo.

- U narednom periodu očekujemo izvoz u jednu od zemalja EU, prvenstveno mislim na Hrvatsku – kazao je Goranović Pobjedi.

Prema njegovim riječima, da bi crnogorski proizvod bio konkurentan na inostranom tržištu i uslovi privređivanja mor a j u b i t i konkurentni.

- Ukoliko uslovi u našoj državi nijesu adekvatni i ukoliko su cijene energenata visočije u odnosu na našu konkurenciju, ukoliko je cijena novca skuplja u odnosu na našu konkurenciju, ukoliko su porezi visočiji u odnosu na našu konkurenciju, onda proizvod na inostranim tržištima ne može da bude konkurentan. Nažalost, ukoliko uslovi nijesu adekvatni u državi u kojoj se odvija proizvodnja, taj proizvod i ti proizvođači će postati nekonkurentni i na domaćem tržištu – istakao je Goranović.

KONKURENTNOST On je dodao da je Mesna industrija ,,Goranović“ za sada uspijevala da bude konkurentna kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima.

- Međutim, kontinuirana stalna povećanja cijene električne energije, nafte i naftnih derivata, visoke stope poreza i doprinosa mogu u narednom periodu ugroziti konkurentnost crnogorskih proizvođača koji svoje proizvode plasiraju na domaćem i na inostranom tržištu – upozorio je Goranović.

Izvršni direktor i vlasnik bjelopoljske kompanije Mesopromet Hilmija Franca saopštio je Pobjedi da se proizvodi ovog preduzeća trenutno plasiraju na domaćem tržištu, kao i na tržištima zemalja regiona u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji. - Zadovoljni smo plasmanom naših proizvoda prvenstveno na crnogorskom tržištu, kao i na tržištima zemalja regiona. Trudimo  se prvenstveno da kvalitetom zadržimo povjerenje svojih kupaca, a isto tako i da privučemo nove – kazao je Franca.

On je naveo da su prilikom apliciranja za EU izvozni broj morali ispuniti niz uslova i zahtjeva. - Nije bilo nimalo lako, ali na kraju smo uspjeli. Dobijanjem EU broja nadamo se da će se stvoriti uslovi i za saradnju sa još nekim zemljama gdje ćemo distribuirati proizvode – rekao je Franca i najavio da će se ubrzo proizvodi Mesoprometa naći i na novim inostranim tržištima.

Portal Analitika