Poljoprivreda

Razvoj ribolovnog turizma na sjeveru Crne Gore

Sportsko - ribolovni klubovi „Plavsko jezero“ iz Plava, „Budućnost“ iz Podgorice, „Lipljen“ iz Pljevalja i „Tara“ iz Mojkovca, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, realizuju projekte usmjerene na očuvanje prirodnih resursa i biodiverziteta, kroz zaštitu i očuvanje voda i ribljeg fonda na područiju gornjeg sliva rijeke Drine, a sve u cilju održivog razvoja ribolovnog turizma i zaštite voda od zagađenja.
Razvoj ribolovnog turizma na sjeveru Crne Gore
Savez sportsko ribolovnih organizacija CGIzvor

Projekti se realizuju u više opština na sjeveru Crne Gore: Plavu , Gusinju, Andrijevici, Pljevljima, Žabljaku i Mojkovcu.

Projekti su finansirani kroz javni poziv Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za dodjelu grantova kao jedne od komponenti regionalnog Projekta “Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu”, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom. Sredstva za realizaciju projekata obezbijeđena su od strane Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF) i Fonda za posebne klimatske promjene (SCCF). Navedeni sportsko - ribolovni klubovi su među dobitnicima grantova iz šest crnogorskih opština, za projekte koje imaju za cilj veću uključenost lokalnih zajednica, kroz podršku jačanju njihovih kapaciteta, kao i privatnog i civilnog sektora, a sve u cilju promocije prirodnih resursa, njihovog očuvanja i održivog korišćenja."

Projekati za koje su klubovi dobili bespovratna sredstva predviđaju aktivnosti na uključivanju lokalnih zajednica i sportsko ribolovnih klubova u promociju i valorizaciju prirodnog i kulturnog nasleđa, razvoj inovativnog modela upravljanja prirodnim resursima, posebno u dijelu poboljšanja kvaliteta života i uslova životne sredine. Projekti su dobra osnova za unapređenje saradnje sportsko - ribolovnih klubova, kao  korisnika ribljeg fonda na određenom području, sa lokalnim samoupravama, turističkim organizacijama i drugim subjektima. Zajedničkim snagama, projekti koji se realizuju, promovisaće alternativne  načine za razvoj područja ovih opština i sjevera Crne Gore.

Važno je istaći da svi uključeni akteri pokazuju spremnost da u narednom periodu kreiraju i razviju regionalni program za zaštitu voda i ribljeg fonda, podstičući aktivnosti usmjerene na privlačenje i poboljšanje turističke ponude putem ekološki održivog pristupa. Cilj je iskoristiti potencijale koje imamo, i činjenicu da sportski ribolov i ribolovni turizam privlače korisnike visoke platežne moći. Ekonomski efekti ogledaju se, prije svega, u  cijeni boravka na atraktivnoj, čistoj i ribom bogatoj ribolovnoj destinaciji, vanpansionskoj potrošnji, proširenju turističke ponude i produženju turističke sezone, a samim tim brojnim benefitima za lokalne zjednice.

Cilj je i da se razvije nova strategija zaštite, očuvanja i promocije uključenih teritorija opština. Ova strategija će se koristiti za zaštitu životne sredine, unapređenje autohtonog ribljeg fonda, naučno istraživanje, edukaciju i promociju sportskog ribolova i održivog eko- turizma. To se planira postići kroz uređenje ribolovnih revira sa posebnim režimom zaštite i korišćenja ribljeg fonda u ribolovnim vodama navedenih opština.

Konkretne aktivnosti biće poribljavanje određenih ribolovnih voda  mladicom, opremanje ribočuvarskih službi klubova, izrada ambijentalnog mobilijara na ribolovnim revirima, uređenje ribolovnih staza, postavljanje informativnih i promotivnih tabli, kao i aktivnosti na smanjenju uticaja zagađenja.

Ovim putem želimo da istaknemo da u prilog boljeg rada korisnika granta i  održivog korišćenja ribljeg fonda ide i novi Zakon o slatkovodnom ribarstvu i prateći propisi, jer predviđaju jačanje ribočuvarskih  službi sportsko - ribolovnih klubova i mogućnost značajnog smanjenja nezakonitih aktivnosti na našim vodotocima.

Organizacija evropskog prvenstva u mušičarenju   

Kroz podržane projekte se, takođe, realizuju  aktivnosti na pripremi organizacije 25. Evropskog prvenstva u mušičarenju, koji će se održti od 01. do 07. jula 2019. godine na ribolovnim vodama u Plavu, Gusinju i Andrijevici. Očekuje se oko 20 evropskih nacionalnih timova i veliki broj posjetioca, što će doprinijeti prepoznatljivosti Crne Gore kao poželjne destinacije za ribolovni turizam.

Autor: Omar Bašić, Predsjednik saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore

 

Portal Analitika