Zanimljivosti

Kako da spriječite prehladu?

Iako je sezona respiratornih infekcija i gripa u zamahu, ne znači da morate da obolite. Pridržavajte se ovih manje poznatih savjeta kako da ojačate imunitet i spriječite razvoj prehlade.
 Kako da spriječite prehladu?
Story.rsIzvor

Cink
Istraživanja pokazuju da cink pomaže u borbi protiv virusa i prehlade. Čak i ukoliko dođe do prehlade, ovaj mineral može da skrati vrijeme bolovanja i ublaži simptome, pogotovo ako se konzumira 24 sata od pojave prvih simptoma.

Mentol
Nanesite mentol u obliku masti ispod nosa ili na grlo i grudi. Mentol umiruje kašalj i olakšava disanje. Ipak, nije za djecu mlađu od dvije godine.

Slana voda
Pomiješajte šolju tople vode sa kašičicom soli i ispirajte grlo četiri puta dnevno. Posle ispiranja tečnost ispljunite.

Ehinacea
Ovaj biljni suplement dokazano jača imuni sistem. Praktično govoreći, ehinacea uspješno ublažava simptome prehlade i pomaže u oporavku. Konzumirajte je kada počnete da se osjećate loše i nastavite da je pijete od sedam do deset dana.

Vazduh
Grijanje isušuje vazduh u kući, što sluzokožu nosa i usne duplje čini prijemčivijom za viruse. Da biste spriječili isušivanje vazduha stavite posude sa vodom na grejna tijela ili tokom kupanja i tuširanja udišite toplu paru.

Šećer

Iako šećer podiže raspoloženje, trebalo bi ga izbjegavati, naročito tokom prehlade. Za bolje raspoloženje jedite lješnike, bademe, kikiriki, morsku i rječnu ribu. Tokom respiratorne infekcije i temperature trebalo bi da se izbjegavaju i mliječni proizvodi, jaja i sok od pomorandže jer podstiču stvaranje sluzi i opterećuju sistem za varenje, što podiže telesnu temperaturu.

 

Portal Analitika