Zanimljivosti

Upalu sinusa liječite inhaliranjem pomoću ovog ljekovitog bilja

Upala sinusa obično je praćena velikom količinom sekreta koja se sliva kroz nos. Uz ovaj simptom nerijetko se javlja i pritisak u glavi, kao i glavobolja.
Upalu sinusa liječite inhaliranjem pomoću ovog ljekovitog bilja
Portal AnalitikaIzvor

Da biste ubrzali oporavak fitoterpeuti preporučuju inhaliranje i kreme na bazi ljekovitog bilja. 

Moćni bosiljak 

Dvije kašike bosiljka prelijte sa pet decilitara ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji 10 minuta. Kada je čaj odstajao, procijedite i zagrijate ga. Paru inhalirajte kroz nos. Ponovite više puta u toku dana. 

Krema za lakše disanje 

U 10 ml gela od aloa vere dodajte po 16 kapi etarskog ulja bora i eukaliptusa. Dobro promiješajte drvenom kašičicom. Nanosite vrlo malu količinu kreme u nozdrve, masirajte korjen nosa i područje oko nosa da biste brzo osjetili olakšanje u disanju i izbacivanju sluzi. Ovo se preporučuje dva-tri puta dnevno, pogotovo prije spavanja. 

Protiv gnojne upale 

U slučaju pojave bakterija i gnoja u sinusnim šupljinama, savjet je mirovanje uz antibiotike. Preporučuje se nekoliko puta dnevno, ušmrkavanje mlake slane vode ili blagog čaja od kamilice i bokvice. Skuvajte krompir u ljusci i ocijedite vodu. Nagnite se nad posudu, prekrijte glavu peškirom i udišite vrelu paru što je moguće brže.

Portal Analitika