Poljoprivreda

Predstavljeno domaće blago

Drugi festival sira ,,Zlatna kriška“, koji je juče otvoren na Trgu nezavisnosti, okupio je 40 proizvođača iz Crne Gore. Oni su na štandovima pored raznih vrsta sireva, izlagali i maslinovo ulje, smokve, brašno, turšiju...
Predstavljeno domaće blago
M. Nikić
M. NikićAutor
PobjedaIzvor

Menadžerka klastera ,,Probaj domaće“ Lidija Glišić kazala je da je u okviru te grupe okupljeno 30 proizvođača domaćih proizvoda (sira, vina, meda, mliječnih proizvoda, prerađevina od voća i povrća, ljekovitog bilja), rađenih po tradicionalnim recepturama iz cijele Crne Gore.

KLASTER

- Značajan dio klastera predstavljaju proizvođači sira. Polazeći od toga da je sir postao svojevrsni brend Crne Gore, u maju smo odlučili da organizujemo festival. Ovo je drugi festival i okupio je znatno veći broj proizvođača - istakla je Glišić.

Prema njenim riječima, sajam u Podgorici razlikuje se od sličnih po tome što spaja urbanu i ruralnu priču, ali i zbog odabira najboljih sireva.

- Odlučili smo da izlagači, osim predstavljanja proizvoda, odmjere snage, odnosno da sajam bude takmičarskog karaktera.

Danas će biti održana degustacija, ali i dodjela nagrada u nekoliko kategorija - za najbolji sir, najbolji mladi i stari sir, najbolju inovaciju i najljepši stand - kazala je Glišić.

Najbolje će izabrati neformalni žiri, sastavljen od novinara koji prate manifestaciju.

DOMAĆI KVALITET

Jedan od izlagača bio je Vebija Abazović, maslinar i uljar iz Bara, koji se tim poslom bavi deceniju i po. Pored osnovne ponude, on je predstavio i delikatesne sireve u maslinovom ulju.

- Cilj ovakve manifestacije i jeste da se građanima predstave domaći proizvođači, da mogu da kupe lokalne proizvode. Na mom štandu izložio sam kozji sir u ulju, ali i tri kategorije maslinovog ulja, crne i zelene masline i posebni specijalitet, smokve u ulju, koje se koriste kao lijek - kazao je Abazović.

Cijena litra Vebijinog maslinovog ulja je od deset do 20 eura, masline su bile šest, smokve pet, sir u ulju osam, a kreme od maslina od tri do šest.

Proizvode je izložio i Fadil Savković iz Bijelog Polja.

- Na mom štandu izloženo je domaće brašno, turšija i, naravno, sir. Cijena sira je šest do osam eura, brašna od jedan i po do tri, pasulj košta četiri, kilogram turšije takođe četiri, a kisjele punjene paprike osam eura. Prijatno sam iznenađen posjetom, pa i prometom – rekao je Savković.

Mileta Dačević iz Nikšićke Župe predstavio je 15 vrsta sireva.

- Na štandu nemam veliku količinu sira jer je potražnja za našim proizvodima velika, a količine mlijeka koje imamo nedovoljne da povećamo kapacitete.

Na farmi pravim 25 vrsta sireva. To su mladi masni, polumasni, sirevi sa dodacima, dimljeni itd. Cijene variraju od pet eura do 15 eura po kilu - kazao je Dačević.

Lijepo vrijeme išlo je naruku izlagačima, ali i kupcima koji su probali i kupovali izloženu robu.

Manifestacija se održava i danas od deset do 17 sati.

Portal Analitika