Zanimljivosti

Evo šta je Noć vještica, kao i zbog čega se slavi

Proslava Noći vještica, 31. oktobra na 1. novembar, stara je više od 2.000 godina. Kelti u Evropi slavili su 1. novembar kao Novu godinu, a festival se zvao Samhain (SAH-win). Magazin "Nešenel džiografik" iznio je istoriju, činjenice i današnje proslave vezane za Noć vještica.
Evo šta je Noć vještica,  kao i zbog čega se slavi
Agencije/Portal AnalitikaIzvor

Smatralo se da noć prije Samhaina, današnje Noći veštica, duhovi hodaju Zemljom dok putuju na onu stranu života, jer je to vrijeme kada se otvaraju kapije između svijeta smrtnika i svijeta magičnih bića. Vile, demoni i druga stvorenja takođe su prisutni među nama tokom ove noći.

Pored toga što su žrtvovali životinje bogovima i okupljali se pored lomače, Kelti su često nosili kostime, vjerovatno načinjene od životinjskim koža, kako bi zbunili duhove, a možda i izbegli da ih isti zaposednu. Kelti su smatrali da nošenjem maski i bojanjem svojih lica u crno predstavljaju svoje mrtve pretke.

Mladići bi se oblačili kao žene, označavajući privremeni prekid normalnih podela u društvu.

Smatra se da su Kelti, obučeni kao duhovi, išli od kuće do kuće i izvodili razne trikove kako bi dobili hranu i piće – ova praksa, verovatno inspirisana još ranijim običajem ostavljanja jela i pića natprirodnim bićima, preteča je današnjeg obilska kuća i darivanja slatkiša kostimiranoj djeci.

Samhain je kasnije transformisan, nakon što su hrišćani usvojili ovaj paganski praznik. Papa Bonifacije IV je u sedmom vijeku proglasio 1. novembar za Dan svih svetih. Noć prije Samhaina i dalje se slavila sa lomačama, kostimima i paradom, iako pod drugim imenom – Veče prije Svih svetih - Noć vještica.

Evropski imigranti su bili ti koji su donijeli Noć vještica u Sjedinjene Američke Države, a proslava ovog drevnog festivala dostigla je vrhunac tokom osamdesetih godina.

Grad Anoka u Minesoti zvanično je najstariji američki grad u kome se slavila Noć vještica, počevši od 1920. godine.

Rimljani su kasnije takođe dali značaj ovoj noći, a smatrali su je prelaskom u zimu, mračni period godine. Oni su u Noći vještica gasili vatre u ognjištima i vjerovali su takođe da mrtvi dolaze na ovaj svijet pa su različito povrće, koje su prethodno izdubili, ostavljali na svojim kućnim vratima kako bi otjerali umrle.

Sada je to najčešće bundeva, što je veći dio svijeta gdje se obilježava ova noć prihvatio od Amerikanaca.

Halloween je sada poprimio razmjere svjetovne proslave. Ujedno je ovo datum kojem se raduju i trgovci koji zadovoljno trljaju ruke jer prodaju veliki broj maski i kostima, kao i ostalih rekvizita potrebnih za moderan način obilježavanja Noći vještica.

Tamo gdje se Noć vještica obilježava, određene TV kuće čak prilagode svoj program ovom datumu, pa tako puštaju horor filmove da bi oni koji obilježavaju ovaj datum imali bolji ugođaj i naravno kako bi privukli publiku tog dana.

Ukoliko vam večeras neko pod maskom zakuca na vrata darujte ga slatkišima ili voćem.

Portal Analitika