Poljoprivreda

Standardi važni za unapređenje gazdovanja šumama

U cilju poboljšanja efikasnosti šumarske struke na terenu, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za šume organizovali su obuku, u područnoj jedinici Petnjica.
Standardi važni za unapređenje gazdovanja šumama
Izvor

Obuka se sastojala iz prezentacije i praktične upotrebe na terenu najsavremenijih mjernih uređaja i opreme za inventuru i korišćenje šuma, u prisustvu predstavnika renomiranih proizvođača opreme Tajfun“ iz Slovenije i „Husquarna“ iz  Švedske. Osim predstavnika šumarskih insitucija, obuci su prisustvovali učenici – budući šumarski tehničari iz Srednje stručne škole „Vukadin Vukadinović“ iz Berana, kao i predstavnici drvoprerađivača koji koriste šumu na tom području. 

obukapetnjica2

U obraćanju učesnicima skupa, državni sekretar za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu dr Milosav Anđelić naglasio je važnost praćenja savremenih tehnologija i obrazovanja u ovoj oblasti, kako bi se poboljšale informacione osnove kod korišćenja šuma i kvalitet tehnika sječe stabala i izrade drvnih sortimenata. U kontekstu aktuelne reorganizacije sistema gazdovanja šumama Anđelić je istakao potrebu unapređenja standarda u svim fazama zaštite i korišćenja šuma, u cilju ostvarivanja održivog korišćenja šumskog bogatstva.

„S tim ciljem, danas smo okupili predstavnike svih institucija vezanih sa šumarstvom, od najmlađih do najstarijih, od učenika stručne škole, najodgovornijih predstavnika resornog ministarstva i Uprave za šume, do izvođača radova na inventuri šuma, kao i  onih koji su korisnici šuma“, kazao je Anđelić.

Obuka je, prema njegovim riječima, realizovana u Petnjici jer područje te opštine spada u red najšumovitijih opština na teritoriji Crne  Gore.

U duhu aktivnosti na unapređenju šuma, osim demonstracije aktivnosti na terenu, na lokalitetu Savin Bor, učesnici obuke učestvovali  su u akciji  pošumljavanja.

U sklopu ovih aktivnosti, kompanija Husquarna  je dodijelila vrijedan poklon – ogledni uzorak najnovijeg modela motorne testere koja će se koristiti u nastavnom procesu u Srednjoj stručnoj školi „Vukadin Vukadinović“ iz Berana.

Portal Analitika