Svijet

Jak uragan prijeti Sredozemlju, prva na udaru Grčka

Snažni i ekstremni vjetrovi mogli bi zaprijetiti južnoj Grčkoj, Egejskom moru, Kritu i Turskoj.
Jak uragan prijeti Sredozemlju, prva na udaru Grčka
NezavisneIzvor

Nad Jonskim morem razvija se ciklon nalik na tropsku oluju koja bi se do subote mogla pretvoriti u najsnažniji zabilježeni mediteranski uragan, odnosno mediken kategorije 2.

"Severe Weather Europe" na svojoj internet-stranici u četvrtak piše da svi modeli potvrđuju stvaranje uragana koji bi se mogao formirati krajem četvrtka ili u petak ujutro. Postoji mogućnost da bi na svojoj putanji u subotu mogao udariti u obale Grčke, uključujući i otok Krit, te potom tokom nedjelje nastaviti prema Egejskom moru i zapadnim obalama Turske.

Stranica ističe da model Evropskog centra za srednjoročne prognoze vremena (ECMWF) ukazuje na formiranje duboke ciklonske oluje u Jonskom moru u subotu, kao i da se on podudara s drugim modelima.

"Tačan položaj tek treba definisati, međutim, postoji poprilično opšte slaganje da se mediken formira",  piše "Severe Weather Europe".

Dodaje da formiranje uragana u Jonskom moru potvrđuju modeli GFS, ECMWF i ARPEGE, s tim da posljednji ukazuje na agresivnije i brže vjetrove koji bi se sredinom subotnjeg poslijepodneva približili grčkim obalama.

Na modelima za nedjelju mediken bi se sa svojim snažnim vjetrovima trebalo premjestiti na sjever nad Egejskim morem ili čak do turskih obala gdje bi mogao da prouzrokuje opasne poplave. Snažni i ekstremni vjetrovi mogli bi zaprijetiti južnoj Grčkoj, Egejskom moru, Kritu i Turskoj.

Prema modelima, njegovi udari mogli bi prelaziti brzine od 150 kilometara na čas. Do nedjelje uveče moguće su i obilne padavine. To znači da bi neke krajeve mogle ugroziti razorne poplave opasne po život, naročito na jugu Grčke.

Portal Analitika