Kultura

Otvoren Svjetski festival poezije Eminesku-Njegoš

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović istakao je da Svjetskim festivalom poezije „Eminesku-Njegoš“ Podgorica i Crna Gora daju značajan doprinos neophodnom procesu reafirmacije poezije koja bilježi stalnu regresiju čitalaca, ali i regresiju svog prisustva u medijima i izdavaštvu.
Otvoren Svjetski festival poezije Eminesku-Njegoš
Portal AnalitikaIzvor

“Takvo stanje nas obavezuje na punu podršku ovoj manifestaciji kao što je i ona u obavezi da širi svoje programske sadržaje. Označenje Svjetskog festivala poezije imenima Emineskua i Njegoša referira na ono heroično vrijeme poezije, epohu u kojoj se pjesnički glas slušao ni kada je poezija mogla da uznemiri, upozori i usmjeri cijele narode i društva. Obaveza je i Rumuna i Crnogoraca da se u današnjem vremenu u kom se sve više razvodnjava svaka autentičnost i identitetska osobenost stalno osvrću na ova dva velikana, jer se u njihovim djelima čuva značajan dio onoga što je kodifikovalo i jezik i kulturu ovih naroda“, istakao je Bogdanović.

Veliki rumunski pjesnik i kulturolog prof. dr Jon Deakonesku zahvalio se organizatorima Festivala ističući da je nekoliko ljudi uradilo moguće i nemoguće da bi ovaj Festival bio realizovan u predivnoj zemlji – Crnoj Gori, koja je božji dar.

Čestitajući Gradonačelniku, Ministru, akademiku Sretenu Peroviću i Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada, profesor Deakonesku je izrazio nadu da će učesnici dobiti priliku da se okupe i sledeće godine, kao i svih narednih, jer je Crna Gora zemlja koja ima dosta da ponudi svijetu.

“Ovaj festival nastao je sa ciljem prezentacije savremenog internacionalnog poetskog stvaralaštva, afirmišući modele međusopbnog razumijevanja kroz umjetnost, povezujući Podgoricu i Krajovu, Crnu Goru i Rumuniju sa svim zemljama čije smo predstavnike ugtostili. Budućnost, prošlost pristaju o dvije strane istog lista, stihovi su poete Mihaila Emineskua. Nasljeđe naših velikih mislilaca savremenika Njegoša i Emineskua obavezuje nas da na pravi način vrjednujemo poetski opus baštine koju su nam ostavili“, istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković na svečanom otvaranju Svjetskog festivala poezije ,,Eminesku-Njegoš” u organizaciji Glavnog grada Podgorice.

 

“Kroz promociju i unapređenje kulturnih izraza adekvatnu valorizaciju i prezentaciju nematerijalne kulturne baštine, razvoj iniovativnih modela kulturne saradnje obećavam da ćemo i u budućnosti biti prijatelji sličnih inicijativa, a Svjetskom festivalu poezije „Eminesku-Njegoš“ želim da se svojim umjetničkim konceptom utemelji kao prepoznatljiva i tradicionalna kulturna manifestacija i trajno služi kao podsjetnik na to da se kultura nalazi u osnovi istinske društvene integracije“, zaključio je Vuković.

Podsjećamo da je festival “Eminesku-Njegoš” inicirao u čast akademika Sretena Perovića, rumunski pjesnik i kulturolog Jon Deakonesku, predsjednik Internacionalne akademije “Mihail Eminesku” i istoimenog Evropskog fonda i počasni član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Festivalska publika će u sklopu pjesničke manifestacije biti u prilici da se bliže upozna sa Perovićevim, ali i stvalalaštvom više od 20 gostiju premijernog izdanja.

Gosti festivala su Atila Balaš iz Slovačke, Ataol Berhamoglu iz Turske, Dmitro Čistjak i Oleksander Korotko iz Ukrajine, Nikolae Dabija iz Moldavije, Jon Deakonesku iz Rumunije, Laura Garavalja iz Italije, Mend Ojo Gombojav iz Mongolije, Mihael Harlov iz Novog Zelanda, Jeton Keljmendi i Ljuljzim Tafa sa Kosova, Anatolij Kudrijavitski iz Irske, Ismail Mamad iz Azerbejdžana, Vladimir Niaklijev iz Bjelorusije, Rade Siljan iz Makedonije i Juri Talvet iz Estonije.

Portal Analitika