Poljoprivreda

Istarski maslinari iznenadjeni visinom stabala maslina u Baru

Grupa istarskih maslinara je proteklog vikenda bila gost Društva maslinara iz Bara kako bi se upoznali se sa maslinarstvom u Baru i Crnoj Gori i upoznali prirodne i kulturne ljepote.
 Istarski maslinari iznenadjeni visinom stabala maslina u Baru
Portal AnalitikaIzvor

Barani su imali zadovoljstvo da gostima pokažu Staru maslinu, Stari grad Bar, maslinjake u Dabanovu i Džidžarinu, veoma stare masline u Komini i Pečuricama i druge mnogobrojne zanimljivosti.

 Gosti su imali zadovoljstvo da degustiraju barsko maslinovo ulje, kozji sir sa obronaka Rumije i druge specijalitete lokalne kuhinje.

Oni se pored maslinarstva u Istri bave i agroturizmom i svoje maslinovo ulje i druge poljoprivredne proizvode plasiraju kroz turističku ponudu po vrlo povoljnim cijenama.

istarski-maslinari-1

U Baru i okolini su prepoznali odlične potencijale  za bavljenje agroturizmom i razvojem ove ponude na poljoprivrednim gazdinstvima.

 Istrani su bili začuđeni visinom stabala maslina u Baru i saznanjem da još uvjek postoje maslinari koji plodove sakupljaju sa zemlje.

Potvrdili su preporuke koje Društvo maslinara Bar daje svojim maslinarima a koje se odnose na značaj rezidbe odnosno revitalizacije stabala maslina i spuštanja krošnje na visinu sa koje se plodovi mogu brati.

 Rekli su da u Istri ne postoje maslinari koji plodove sakupljaju sa zemlje ta da je ta praksa napuštena prije više od dvadeset godina, navodi se u saopštenju Društva maslinara Bara.

 

 

 

Portal Analitika