Abiznis

Pink M: Naplata akciza veća 1,3 miliona eura od planiranog

Sve vrste cigareta od 1. septembra jeftinije su i do 50 centi po paklici. Za Pink M su na pitanja o  tome koliko je  za prvih devet mjeseci o država izgubila  novca od prihoda na duvanske proizvode zbog povećanog sivog tržišta sagovornici bili  Nemanja Katnić iz Ministarstva finansija i Ljilja Pižurica, direktorka u kompaniji Neregelija koja je distributer brendova Filip Moris za Crnu Goru.
Pink M: Naplata akciza veća 1,3 miliona eura od planiranog
Bojan Vučinić
Bojan VučinićAutor
Pink MIzvor

Naplata prihoda od akciznih proizvoda za prvih osam mjeseci ove godine veća je 1,3 miliona eura od planiranog. No, ipak negativan saldo je na naplatu prihoda od duvanskih proizvoda.

nemanja-katnic-ministarstvo-finansija-crne-gore

„Spuštanje te specifične visine akcize sa 40 na 30 eura na 1.000 komada cigareta je jedna od mjera koja bi trebalo upravo da doprinese da se kupci vrate u legalne tokove, tj. da vrše potrošnju legalnih proizvoda“ - kazao je za Pink M Nemanja Katnić iz Ministarstva finansija.

Svi objekti koji prodaju duvanske proizvode snizili su cijene cigareta 20 do 50 centi po paklici.

ljilja-pizurica-neregelia

„Mi smo obavijestili sve maloprodajne objekte da spuste cijene cigareta i po tržištu bi se reklo da su svi blagovremeno reagovali - rekla je Ljilja Pižurica iz kompanije Neregelia koja distribuira u Crnoj Gori brendove Filip Morisa, kao što su Marlboro i L&M.

Pižurica kaže da je povećanje akciza značajno uticalo na manju prodaju cigareta na legalnom tržištu.

Prodaja na legalnom tržištu duvanskih proizvoda bila je znatno manja u periodu povećanja akcize jer svjesni smo da je država u jednoj godini tri puta povećavala akcize i mi smo došli u situaciji da je sivo tržište raslo i preko 50 odsto od tržišta cigareta.

Procjene su, kažu u Ministarstvu finansija, da je naplata prihoda od duvanskih proizvoda za osam mjeseci manja 8,9 odsto od planiranog. Međutim, kaže Katnić, taj minus su već nadoknadili.

„On je nadomješten upravo dobrom naplatom drugih akciznih proizvoda i poreza, prioritetno PDV-a koji je veći 4,9 odsto u prvih osam mjeseci u odnosu na isti period prošle godine.

Vlada je u julu usvojila novi akcizni kalendar kojim se akcizne stope na duvanske proizvode i gazirana pića ponovo vraćaju na nivo koji je važio do avgusta 2017. godine.

Foto i video: Pink M

Portal Analitika