Poljoprivreda

Za usjev samo petina ugovora

- Raste trend zaključenih ugovora o osiguranju u poljoprivrednoj proizvodnji, tvrde predstavnici resornog ministarstva i Lovćen osiguranja. Vinogradar Rade Rajković, međutim, upozorava da je osiguranje poljoprivredne proizvodnje malo zastupljeno. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u 2012. godini su samo dva poljoprivrednika osiguravala proizvodnju, a lani su bila 64 zaključena ugovora.
Za usjev samo petina ugovora
PobjedaIzvor

POMAK

 - Sve više proizvođača razumije da osiguravanje proizvodnje nije trošak, već vrsta investicije. U ovoj godini očekujemo više osiguranja, imajući u vidu povećan broj zahtjeva – kazali su Pobjedi iz Ministarstva poljoprivrede, ne precizirajući o koliko se zahtjeva radi. Naveli su da su u uslovima izraženih klimatskih promjena negativne posljedice elementarnih nepogoda učestalije i izraženije, zbog čega proizvođači trpe ogromne štete, koje ne mogu sami sanirati, pa je danas ozbiljna poljoprivredna proizvodnja nezamisliva bez osiguranja.

Podsjetili su da u Agrobudžetu postoji mjera podrške za osiguranje proizvodnje. - Kroz ovu mjeru i saradnju koja je uspostavljena sa Lovćen osiguranjem, ministarstvo sufinansira premije osiguranja od šteta na usjevima, stočnom fondu i objektima do 50 odsto polise – objasnili su predstavnici ministarstva i smatraju da je to dovoljan podsticaj za proizvođače.

 - Time bi u slučaju štete od nepogoda imali nadoknadu za izgubljenu dobit, što je ekonomski logično promišljanje u vremenu kada je veliki broj proizvođača investirao ili planira da uloži značajna sredstva za unapređenje proizvodnje, koristeći bespovratnu podršku kroz mjere i projekte koje realizuje Ministarstvo poljoprivrede – kazali su iz ovog resora i istakli da je nedavno na sastanku pradstavnika ministarstva i Lovćen osiguranja dogovoreno da se kroz niz mehanizama intenzivira informisanje proizvođača, kako bi se povećao obuhvat korisnika. Prema podacima Lovćen osiguranja, jedine osiguravajuće kuće koja se bavi osiguranjem poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori, 82 odsto ugovora prošle godine se odnosi na osiZa usjeve samo petina ugovora U Vladi i Lovćen osiguranju tvrde da polako raste interesovanje poljoprivrednika za osiguranje proizvodnje guranje životinja, a 18 odsto na usjeve i plodove.

PREMIJE

- Proizvođači najviše osiguravaju priplodne krave, tovna goveda, koze i ovce, a od usjeva i plodova maline, šljive, trešnje, kivi, kajsije, jagode, grožđe i pšenicu – kazali su iz Lovćen osiguranja, ne precizirajući koliko je ugovora zaključeno ove godine. Uslov za osiguranje životinja je da su zdrave i sposobne za određenu namjenu i da ispunjavaju propisane uslove za starost.

Osiguranje za dopunske rizike je moguće zaključiti ukoliko su prethodno životinje osigurane od osnovnih rizika. Visina premije za osiguranje zavisi, između ostalog, od uslova držanja životinja, načina i uslova ishrane, uticaja boravišnog terena, starosti životinja, zdravstvene zaštite. - To znači da se iznos premije može smanjiti poboljšanjem načina i uslova ishrane, obezbjeđenjem adekvatne zdravstvene zaštite i poboljšanjem načina držanja životinja – kazali su iz ove osiguravajuće kuće i dodali da kod osiguranja usjeva i plodova iznos polise zavisi od osjetljivosti kultura i izloženosti područja rizicima koji se obuhvataju osiguranjem. Vinogradar i vlasnik vinarije na Ublima u Kučima Rade Rajković lani i ove godine je osiguravao svoju proizvodnju. - Radio sam to preventivno, zbog grada. Osiguranje je prilično skupo, ali pošto ministarstvo sufinansira pola premije podnošljivo je, a i može da se plati u nekoliko rata – kazao je Rajković, koji je dodao da, na sreću, ove i prošle godine nije imao štete od grada. Objasnio je da se visina premije u vinogradarstvu određuje na osnovu broja čokota i planiranog prinosa.

- To je otprilike 800 do 900 eura po hektaru, a platio sam polovinu zahvaljujući podršci ministarstva – rekao je Rajković, koji smatra da svako ko se ozbiljno bavi poljoprivrednom proizvodnjom treba da je osigura. - Osiguranje poljoprivredne proizvodnje kod nas je rijetka pojava, a trebalo bi da je drugačije, jer znam mnoge vinogradare koji su imali štetu od grada ove godine - istakao je Rajković, koji je na čelu Nacionalnog udruženja vinogradara i vinara. Dodao je da je jedan broj vinogradara preventivno nabavio mreže za zaštitu od grada, pa im osiguranje nije neophodno.

Portal Analitika