Zanimljivosti

U basenu Skadarskog jezera duvaju 15 tipova vjetrova, najjači “južnjak” i “garbin”

U basenu Skadarskog jezera registrovano je 15 tipova vjetrova, što je kuriozitet. 
U basenu Skadarskog jezera duvaju 15 tipova vjetrova, najjači “južnjak” i “garbin”
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

“Najčešće duvaju iz sjevernog i južnog kvadranta, a najzastupljeniji su bura, jugo, danik i noćnik. Bura (sjevernjak) dolazi sa kopna na sjeveru, duvajući preko jezera ka moru. Izaziva visoke talase na jugozapadnoj obali jezera”, piše u Nacrtu prostornog plana za oblast Skadarskog jezera.

Prema dokumentu, „Južnjak“ i „garbin“ su najjači vjetrovi na Skadarskom jezeru. Duvaju s mora, preko Rumije i stvaraju visoke talase koji onemogućavaju plovidbu.

 Pri vedrom vremenu, u ljetnjem periodu, tokom dana duvaju naizmenično „danik“ sa jugozapada i „noćnik“ sa sjevera. Tokom noći, u svako doba godine, sa istoka može da duva „murlan“, jak vjetar koji diže visoke talase.

 „Rumijaš“ i „bojanac“ kako im samo ime kaže, duvaju sa jugoistoka i praćeni su kišom. Kao vrlo opasan za plovidbu je iznenadni olujni vjetar, nazvan „upor“ ili „smuta“, duva na mahove i praćen je nevremenom.

„Tišine“, period bez vazdušnih strujanja, su vrlo rijetke, svega 12% na godišnjem nivou. Prosječno, godišnje ima 30 do 40 dana sa jakim vjetrom, a 10 dana sa veoma jakim vjetrom koji se javlja tokom zime i proljeća. Ako posmatramo čitavo slivno područje Skadarskog jezera, na njegovoj teritoriji se Jadransko- sredozemni maritimni uticaj modifikuje u zavisnosti od reljefa.

 Prisutni su svi modaliteti klime, od sub- mediteranske do subalpske. Tako, klima brdsko-planinskih kraških površi se odlikuje velikim količinama padavina u zaleđu primorskog masiva (preko 3000 mm godišnje), nejednakog rasporeda tokom godine. Sniježni pokrivač je sa kratkim zadržavanjem, a ljeta su svježija i sušna.

“Subalpska klima se na području sliva javlja na visoki planinama, iznad 2000 mnm, a ima odliku ujednačenijeg režima padavina tokom godine, tako da je ljetnji sušni period manje izražen, a period zadržavanja sniježnog pokrivača je duži u odnosu na prethodni tip. Elementi mediteranske klime prodiru dubokim rječnim kanjonima i dolinama, u tom pogledu najveći uticaj ima rijeka Morača”, konstatuje se u dokumentu.

Temperatura vode između 3,5 i 30 stepeni: Tokom najhladnijeg perioda temperatura vode varira između 3,5 i 8,7 °C. U aprilu, kada počinje mrijest ciprinidnih vrsta, temperatura je obično preko 11 °C, a poraste i do 18 °C. Tokom najtoplijeg perioda godine temperature su više od 24 °C, a na pojedinim lokalitetima plićeg dijela, gdje nema vrulja mogu dostići vrijednosti i do 30 °C (posledica ovoga je učešće evaporacije u ukupnom gubitku vode od čak 20%).

 Tokom cijele godine voda je bogata sa kiseonikom i prosječne vrijednosti su 8 do 12 mg/l, a pH je oko 8. Opšta odlika fizičko-hemijskih karakteristika voda Skadarskog jezera je da pripadaju kalcijum bikarbonatnom tipu umjereno mekih voda, sa slabo baznim karakterom i niskim stepenom mineralizacije. Kao posledica nanosa površinskih vodotokova voda Skadarskog jezera sadrži velike količine suspendovane materije. Zato i providnost vode nije velika (providnost vode se kreće od 2 do 5 m (secchi disk). Dok u području vrulja hemijski sastav vode odgovara hemijskom sastavu podzemnih voda, u područjima uliva velikih vodotokova, prvenstveno rijeke Morače, konstantovan je veliki broj bakterija, sa znatnim učešćem koliformnih bakterija. Grad Nikšić ulaže u postrojenje za preradu otpadnih voda, a kanalizacija se uliva u rijeku Zetu. Rijeka Zeta zatim prolazi kroz Danilovgrad, gdje je oko 40% stanovnika opštine (2000 stanovnika) povezano na postojeću kanalizacionu mrežu čije sakupljene otpadne vode gravitacionom silom, bez prethodnog tretmana, izlivaju u rijeku Zetu.

“Nakon Spuža, koji takođe nema postrojenje za tretman komunalnih voda, Zeta se uliva u rijeku Moraču. Par kilometara od ušća u Moraču zatim dospijeva voda iz uređaja za tretman komunalnih otpadnih voda grada Podgorica, izgrađen 1978. godine sa kapacitetom za 60000 stanovnika, dakle duplo manje od trenutnih potreba. Kanalizacija Cetinja, podzemnim tokovima, takođe na kraju dospijeva do Skadarskog jezera”, zaključuje se u dokumentu.

 

 

 

Portal Analitika