Poljoprivreda

Promovišemo prirodne dragulje i ulažemo u njihovu valorizaciju

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović u Šavniku je danas uručio rješenja dobitnicima grantova u okviru Projekta „Upravljenje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu”.
Promovišemo prirodne dragulje i ulažemo u njihovu valorizaciju
Portal AnalitikaIzvor

Grantovi su obezbijeđeni u okviru projekta koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF) i Fond za posebne klimatske promjene (SCCF), a koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom.

Cilj ovog projekta je veća uključenost lokalnih zajednica, kroz podršku jačanju njihovih kapaciteta, kao i privatnog i civilnog sektora.  Dobitnici podrške kroz javni poziv za dodjelu grantova koji je početkom aprila raspisalo Ministarstvo poljoprivrede su iz šest crnogorskih opština. Ukupna vrijednost projekata je  211 hiljada eura, a korisnici podrške iz šest  opština dobiće podršku od 111 hiljada eura.

2

Potpredsjednik Simović je kazao da se u Šavniku, označava početak regionalnog projekta koji tretira sliv rijeke Drine, a kroz koji je Crnoj Gori na raspolaganju 2,72 miliona eura podrške.

On je izrazio zadovoljstvo što se obilježavanje početka realizacije projekta održava u jednom od zaštićenih područja - Parku prirode Dragišnica i Komarnica, ističući da se time promovišu prirodni dragulji Crne Gore i pokazuje odgovoran odnos ulaganjem u njihovo očuvanje, ali i održivo korišćenje.

„Ovaj projekat  je novi doprinos parnerstvu o kojem često govorimo, ali ga i demonstriramo na konkretnim projektima - partnerstvu između lokalnih samouprava, Vlade i civilnog sektora, a u ovom projektu ojačano kroz partnerstvo sa GEF i SCCF, a sve pod okriljem Svjetske banke. Siguran sam da će ovakvo partnerstvo, rezultati podržanih projekata, ali i brojnih drugih koje realizujemo zajedno u cilju razvoja ruralnih područja, doprinijeti dostizanju boljeg kvaliteta života, nove vrijednosti, otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju kvaliteta života na svakoj tački Crne Gore“, poručio je Simović.

Tokom prezentacije projekta, prisutnima se obratio predsjednik Opštine Šavnik, Mijomir Vujačić, kao i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović. Istakli su opredijeljenost i jedne i druge opštine da u partnerstvu sa Vladom i međunarodnim partnerima doprinose realizaciji razvojnih projekata u ruralnim predjelima.

3

  Rješenja o dodjeli grantova kroz ovaj projekat dobili su:

Opština Šavnik za tri projekta: Unapređenje stanja životne sredine i promocija prirodnih vrijednosti Parka prirode; Izgradnja vještačke akumulacije na katunu Korita, Sinjajevina i Izgradnja vještačke akumulacije na katunu Starac mjesto Zakosi, Sinjajevina.

Sportsko ribolovni klub ‘’Tara’’, Mojkovac za projekat Diverzifikovanje sportsko-ribolovnog turizma na rijeci Tari.

Opština Nikšić za projekat sanacija postojećih bistijerni u mjesnim zajednicama Trubjela i Velimlje.

DOO „ Komunalne djelatnosti“ Plav za projekat Zone Sanitarne zaštite u opštini Plav.

4

Turistička organizacija Žabljak za projekat Posmatranje ptica i ekoturizam u Naconalnom parku „Durmitor“.

Sportsko ribolovni klub Lipljen „Pljevlja“ za projekat Razvoj ribolovnog turizma kroz formiranje ribolovnog revira Otilovićko jezero.

Sportsko ribolovni klub ‘’Plavsko jezero’’, Plav za projekat Očuvanje prirodnih resursa i biodiverziteta kroz zaštitu i očuvanje voda i ribljeg fonda na području gornjeg sliva rijeke Drine/Lim.

Sportsko ribolovni klub Budućnost za projekat Očuvanje prirodnih resursa i biodiverziteta kroz zaštitu i očuvanje voda i ribljeg fonda na području gornjeg sliva rijeke Drine/Lim.

Seosko domaćinstvo – TRITON – Momčilo Šarović – Žabljak za projekat Razvoj turizma i gastro ponude kroz održive tehnologije i energetsku efikasnost.

6

Sastanak sa predsjednikom Opštine Šavnik

Nakon dodjele grantova, potpredsjednik Simović, sa saradnicima, održao je sastanak sa rukovodstvom Opštine Šavnik. Dogovoreni su konkretni projekti koji će se realizovati do kraja godine i time nastaviti kontinuirana dobra komunikacija ove lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Potpredsjednik Simović je iskazao odnos poštovanja i zahvalnosti predsjedniku Mijomiru Vujačiću za domaćinski pristup koji je promovisao u prethodnom periodu u komunikaciji sa svim građanima Šavnika i neposredno doprinosio rješavanju problema.

Portal Analitika