Poljoprivreda

Oduzeto 308 kilograma meda i oko 57 litara maslinovog ulja

Tokom dva dana akcije kontrole prodaje meda na tržištu, inspektori Uprave za bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja zaplijenili su ukupno 308 kg meda, kao i 56,5 litara maslinovog ulja.
Oduzeto 308 kilograma meda i oko 57 litara maslinovog ulja
Portal AnalitikaIzvor

Kako je i najavljeno, snažna i organizovana akcija kontrole prodaje meda, ali i drugih proizvoda koji se prodaju u privremenim objektima, u cilju, prvenstveno, zaštite zdravlja potrošača, započeta je na lokacijama  koje se nalaze duž saobraćajnica i na drugim mjestima atraktivnim tokom turističke sezone.

med2

Navedena količina oduzeta je juče i danas na desetak trenutno najfrekventnijih lokacija na kojima se na tezgama prodaju, navodno, domaći proizvodi.

Za pakovanja meda i maslinovog ulja koja su oduzeta prodavci nijesu imali dokaz o porijeklu, med nije bio označen na propisani način i bio je izložen  dejstvu direktne sunčeve svjetlosti. Na sumnju u porijeklo, bezbjednost i kvalitet proizvoda ukazivalo je i što je, navodno, od istog proizvođača bio med u više boja, ukusa i konzistencije. Kada je u pitanju maslinovo ulje, za dio količina nije postojao dokaz o porijeklu. Za ostale oduzete količine, prodavci su posjedovali dokaz da su ga kupili u registrovanim prodavnicama kao ulje od komine, a prodavali ga kao domaće visoko kvalitetno maslinovo ulje, nakon što su uklanjali originalne deklaracije. Time su potrošače dovodili u zabludu.

U cilju identifikovanja sadržaja meda i ulja koje je isključeno iz prometa tokom prva dva dana akcije kontrole, a radi utvrđivanja stepena opasnosti po bezbjednost potrošača, Uprava za bezbjednost hrane će uzorke dostaviti referentnim laboratorijama na analizu. O rezultatima ispitivanja i daljim aktivnostima, javnost će biti blagovremeno obavještavana. U slučaju da se utvrdi opasnost ugrožavanja zdravlja potrošača zbog plasiranja nebezbjednih proizvoda biće preduzete i stroge mjere i pokrenute krivične prijave protiv prodavaca.

med3

Kontrola prodaje meda, ali i drugih proizvoda, na lokacijama na kojima se nude domaći proizvodi, biće snažno nastavljena i u narednom periodu.  

Osim zaštite zdravlja potrošača, cilj je da zaštitimo brend kvalitetnog i prepoznatjivog crnogorskog meda, kao i drugih proizvoda. Kontrolom tržišta i nizom drugih aktivnosti stvaramo uslove da se unaprijedi ponuda domaćih autohtonih proizvoda tradicionalnim kanalima prodaje, što je posebno značajno sa aspekta dodate vrijednosti koje domaći proizvodi daju turističkoj ponudi. Upravo u cilju obogaćivanja ponude domaćih proizvoda na lokalnom, posebno turističkom tržištu, Ministarstvo je tokom prošle i početkom ove godine organizovalo zimske škole za proizvođače u više opština, kako bi im pružili stručnu pomoć i pomogli da ispune standarde vezane za proizvodnju i propise neophodne za stavljanje na tržište. Kao rezultat, u periodu manje od godinu dana, u Registar proizvođača hrane je upisano 1.185 proizvođača meda, 1.439 proizvođača sira, oko stotinu prerađivača voća, povrća i proizvoda od voća i povrća. Naš cilj je da, upravo, proizvodi sa registrovanih gazdinstava, budu valorizovani kroz ponudu, ne samo na lokalnim tržištima, već i u marketima i hotelsko – ugostiteljskim objektima.

med5

S obzirom da su med i maslinovo ulje proizvodi koji su najčešće predmet zloupotreba sa aspekta bezbjednosti, kvaliteta, i porijekla, i ovom prilikom apelujemo na potrošače da vode računa o tome gdje i kod koga kupuju te proizvode.

 U cilju zaštite zdravlja potrošača i sprječavanja obmana i prevara na tržištu od strane nesavjesnih trgovaca, akcija kontrole privremenih objekata biće dio kontinuiranih aktivnosti inspekcijskih organa, kako na tržište ne bi dospjeli nebezbjedni proizvodi, proizvodi iz neregistrovanih objekata, koji nijesu propisno označeni i koji se tokom prodaje ne čuvaju adekvatno.

Portal Analitika