Kultura

Od praznih polica do 10.000 naslova

 Kada je Univerzitet Crne Gore 2004. godine osnovao Fakultet političkih nauka formirana je i biblioteka. Preciznije, bila je to samo čitaonica jer, kaže Tatjana Rakočević, počeli su bez ijedne knjige. 
Od praznih polica do 10.000 naslova
Nova PobjedaIzvor

– Biblioteka na početku nije imala ni jednu knjigu, postojala je samo čitaonica. Zahvaljujući tadašnjem dekanu Srđanu Darmanoviću, koji je donirao knjige iz svog kabineta, kao i neki od profesora, među kojima je i Milan Popović koji je tada predavao, počelo je formiranje biblioteke – prisje- ća se bibliotekarka Rakočević, koja tu radi od prvog dana.

ZASLUGE

Prema njenim riječima, velika zasluga za formiranje pripada i njenoj bivšoj koleginici Radmili Rašović.

– Dekan Srđan Darmanović je rekao da nađemo sponzore koji bi donirali knjige. Mi smo te njegove riječi shvatile ozbiljno i našle donatore koji su poklonili knjige u iznosu od 1.000 eura, od kojih su 500 eura bili Radmilini sponzori, a 500 eura moji. Nakon toga je fakultet dobijao novac u okviru Univerziteta Crne Gore i sve manje novca je dolazilo od sponzora – kaže Rakočević.

2

Ona ocjenjuje da je to kuriozitet, te da je vjerovatno rijetko koja biblioteka na taj način došla do knjiga. Danas na policama ima 10.000 bibliotečkih jedinica iz oblasti politikologije, ekonomije, sociologije, novinarstva i srodnih disciplina. U to ne spadaju seminarski i diplomski radovi, magistarske teze i doktorske disertacije kao i tridesetak serijskih publikacija.

– Naš fond nije veliki, ali je veoma dobro iskorišten – kaže Rakočević. Kada je o prostoru riječ, tijesan je naročito u vrijeme ispita kada se traži mjesto više.

– Biblioteka je često puna za vrijeme ispitnog roka, ali i predavanja, radi izrade seminarskih radova. Trudimo se da uvijek svim studentima obezbijedimo mjesto za rad uprkos malom prostoru. Nadamo se da će se u budućnosti prostor biblioteke povećati i da ćemo imati veći broj sponzora koji će nam omogućiti da studentima bude pristupačan što veći broj naslova – kaže naša sagovornica.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika