Sci/Tech

Startup takmičenje na spark.me konferenciji

Konferencija Spark.me održava se po šesti put, ovog vikenda, 26. i 27. maja, u hotelu Mediteran u Bečićima pod generalnim sponzorstvom kompanije m:tel. Organizator Spark.me je kompanija doMEn d.o.o, agent registracije crnogorskog nacionalnog internet domena - .ME.  
Startup takmičenje na spark.me konferenciji
Portal AnalitikaIzvor

U drugom dijelu dana predstavili su se se kiborg-umjetnici Nil Harbison (Neil Harbisson) i Mun Rivas (Moon Ribas), Kerry O’Shea Gorgone (direktorica strategije u MarketingProfsu, vodećem izvoru informacija za više od 600.000 marketinških profesionalaca širom svijeta i voditeljka Marketing Smarts podcasta) i Mike Massimino (bivši astronaut NASA, profesor na Univerzitetu Kolumbija, poznato televizijsko lice koje se šest puta pojavio u popularnoj humorističkoj TV seriji “Štreberi” (The Big Bang Theory) i autor bestselera).

Čovjek koji je prvi poslao tweet iz svemira, Majk Masimino je oduševljen atmosferom na konferenciji i zanimanjem za predavače, posebno za njega, koji uživa u dijeljenju znanja i iskustava koje je stekao kao astronaut, a onda i kao pisac i predavač na fakultetu. Na pitanje kako je postao austronaut, odgovorio je: „Prvo morate da sanjate o tome a onda da vidite kako da dođete do ostvarenja svog sna. Da biste postali nešto to znači da to morate da volite tu ideju. To nije jedosmjeran način. Ja sam pronašao stvari koje volim, kao što je inženjerstvo i određene grane inženjerstva. Kako sam stario, shvatio sam da treba raditi stvari koje vas zanimaju, koje su vaša strast, i one vas vode ka pravom cilju. To sam ja uradio. Kroz svoje obrazovanje sam učio o stvarima koje me zanimaju i tako sam postao ono što sam htio da budem – astronaut“.

Tokom Spark.me konferencije dana je organizovan prvi dan Startup takmičenja, na kojem su se predstavili sljedeći polufinalisti od kojih će se sjutra tri predstaviti u finalu: One Assessment (Srbija), zVision (Srbija), HOTEO (Srbija), Top Digital Agency (Hrvatska), Daktilograf (Crna Gora), MARLEQ (Crna Gora) i OWL (Crna Gora). 
Spark.me Startup takmičenje teži da pomenutim timovima kroz program konferencije i učešće u takmičenju omogući da svoje projekte predstave ostatku svijeta. Dosadašnji pobjednici Spark.me startap takmičenja su Couch Coach (2017), dryTools (2016), COPRIX media (2015), FishingBooker (2014) i TruckTrack (2013). Učešće u Spark.me Startup takmičenju je otvoreno za sve startapove koji su osnovani nakon 1. septembra 2016. godine (bez obzira da li su formalno registrovani kao preduzeće ili ne), i koji su do sada primili investicije u ukupnom iznosu manjem od 2,5 miliona dolara. 

Pobjednički startap će dobiti priliku da ostvari svoj san i da, od 05. do 07. septembra 2018. godine u San Francisku, predstavi svoju ideju investitorima iz cijelog svijeta - dobiće dvije povratne avionske karte do San Franciska, hotelski smještaj za tri dana za dvije osobe, dvije karte za konferenciju TechCrunch Disrupt San Francisco 2018 i zakupljen štand u TechCrunch Disrupt “Aleji preduzetnika”. Konferenciju TechCrunch Disrupt posjeti više od 10.000 učesnika i 400 medija, dok je „Aleja preduzetnika“ izložbeni prostor koji okupi preko 1.200 startapova, koji posjećuju vodeći američki i svjetski investitori, mediji, kao i opšta javnost i koji predstavlja jednu od najboljih prilika da se biznis ideja predstavi potencijalnim investitorima i stupi u kontakt sa ljudima koji vam mogu pomoći da pretvorite svoj projekat u ostvarenje sna, odnosno uspješan posao. 

Portal Analitika