Kultura

Saradnja Crne Gore i Albanije u oblasti kulture primjer u regionu

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministarka kulture Albanije Mirela Kumbaro Furdži razgovarali su danas na Cetinju o unaprjeđenju saradnje dvije zemlje u oblasti kulture.
Saradnja Crne Gore i Albanije u oblasti kulture primjer u regionu
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo kulture Albanije su, podsjećaju iz Ministarstva, još 2009. potpisali Sporazum o saradnji u oblasti kulture, ali je i zaključeno da je na njegovim osnovama neophodno definisati konkretne prijedloge za saradnju u narednom dvogodišnjem periodu. 

"Značajan vid saradnje Crna Gora i Republika Albanija ostvaruju i u regionalnom kontekstu, u okviru brojnih inicijativa i foruma kojima dodatno osnažujemo naše kulturne veze"- istakao je Bogdanović.

"Projekti finansirani iz evropskih sredstava, na čijoj će implementaciji Crna Gora i Republika Albanija raditi u saradnji sa partnerima iz Republike Italije, ali i saradnja u okviru EU programa za kulturu, s posebnim akcentom na potprogram Kreativna Evropa omogućavaju nam da uvežemo iskustva i kapacitete i obezbijedimo dodatna sredstva za kulture našh zemalja"- dodaje se u saopštenju.

Razmotrena je i dinamika realizacije IPA projekata nazvanih MONET i HAMLET, čija implementacija počinje u ovom mjesecu.

U projektu MONET je, kako je istaknuto, vodeći partner  Ministarstvo kulture Crne Gore i njegov cilj je, kako su pojasnili, stvaranje mreže muzeja i lokacija od značaja za kulturu, uz promociju prirodne i kulturne baštine.

Projekat HAMLET baziran je na promociji manje poznatih turističkih destinacija koje baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost.

Ministarstvo kulture Crne Gore na ovom projektu učestvuje kao partner, dok je Ministarstvo kulture Albanije lider projekta.

"Naši odnosi u oblasti kulture, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu mogu poslužiti kao primjer u regionu i istakla uvjerenje da će u narednim godinama oni biti sve sadržajniji, a njihovi rezultati još vidljiviji"- navela je Furdži.

Na sastanku se, kako je saopšteno iz tog resora, govorilo i o saradnji u oblastima kulturne baštine i savremenog stvaralaštva i navedeno da će se, u prisustvu predstavnika ministarstava i institucija kulture dvije zemlje, svi predloženi projekti razmotriti i definisati plan njihove realizacije.

"Sve brojnije nove inicijative u našoj saradnji posebno ohrabruju, jer samo zajedničkim zalaganjem naših resora možemo obezbijediti stručnu i institucionalnu podršku projektima promocije i očuvanja zajedničkog kulturnog nasljeđa" - zaključeno je na sastanku.

Portal Analitika