Kultura

Reakcija na stvari koje oblikuju stvarnost

Šesto izdanje FLUID dizajn foruma biće otvoreno danas u 17 sati u prostorijama kotorskog kina ,,Boka”. Forum će otvoriti Ana Matić, grafička dizajnerka, profesorica na studijskom programu Grafički dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i koordinatorka FLUID-a. Tema ovogodišnjeg FLUID dizajn foruma, koji će se održati do 25. aprila u Kotoru i 26. aprila na Cetinju, je ,,Kontaminacija/Contamination”. 
Reakcija na stvari koje oblikuju stvarnost
PobjedaIzvor

Predavanja

Nakon otvaranja, u 17:30 sati, predavanje će održati arhitektica Tatjana Rajić. Ona je jedan od osnivača NVO Expeditio i Centra za održivi prostorni razvoj iz Kotora u kojem radi na mjestu programske menadžerke.

U 18:15 sati počeće predavanje Mirande Veljačić i Dinka Peračića, osnivača ,,Platforme 9,81 - udruge za arhitektonska istraživanja”. Ovo udruženje svoju djelatnost temelji na pravednom i održivom raspolaganju prostornim resursima i učestvovanju svih građana u prostornom razvoju.

U 19:30 sati počeće predavanje Tim Bruka, audio-vizuelnog umjetnika, profesora, kustosa i pisca iz Australije koji dvadeset godina pravi audio-vizuelna djela, sarađujući sa kompozitorima, izvođačima, pozorišnim rediteljima i vizuelnim umjetnicima.

Nakon ovog predavanja, publici u kinu ,,Boka” predstaviće se Isidora Nikolić, grafička dizajnerka i jedna od osnivača i autora Međunarodne konferencije ,,Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik”.

Kontaminacija

FLUID je koncipiran kao forum kojeg čine niz predavanja, radionica i izložbi na kojima se okupljaju renomirani dizajneri, umjetnici i profesionalci iz različitih oblasti, kao i brojni studenti iz zemlje i regiona u svojstvu učesnika radionica. Kao i na svim prethodnim izdanjima, Forum ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmjeravajući ga ka povezivanju stručnih umjetničkih praksi sa javnim ili ekonomskim interesom lokalne zajednice i/ili privrednih subjekata.

- Ove godine tema FLUID-a ,,Kontaminacija/Contamination” opominje na to da je potrebna reakcija na društvene probleme: zagađenje prirode, zagađenje kulturnog pejzaža, vizuelno zagađenje prostora, zagađenje javnog diskursa i sistema društvenih vrijednosti.

Orijentacijom ka angažovanim dizajnerskim praksama ovogodišnji FLUID teži da se i sam, kao dizajnerski forumfestival, pozicionira na crnogorskoj javnoj sceni sa jasnim vrijednosnim i stručnim stavovima o pitanjima koja oblikuju našu sadašnjost, ali i našu budućnost kao moderne i emancipovane evropske zemlje - navodi se u najavi.

Organizator FLUID dizajn foruma je Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Univerzitet Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Turistička organizacija Kotor, opština Kotor, Prijestonica Cetinje, Arhitektonski fakultet iz Podgorice i Gete institut iz Beograda.

Portal Analitika