Region

Kad institucije zaćute

Incident koji je Vojislav Šešelj napravio u parlamentu Srbije i ekspresno ga opisao u saopštenju sa navodnim gaženjem hrvatske zastave i nazivanjem delegacije Hrvatskog sabora ustašama bio je povod da predsjednik Sabora Gordan Jandroković sa delegacijom prekine posjetu Beogradu. 
Šešelj s pristalicama pali hrvatsku zastavu
Šešelj s pristalicama pali hrvatsku zastavu
PobjedaIzvor

NEDOSTATAK DOKAZA

Zbog nepostojanja bilo kakvih dokaza, jer niko u Skupštini (obezbjeđenje, poslanici, novinari) nije vidio ono što Šešelj tvrdi da je uradio, predsjednica parlamenta kaže da Šešelja ne može da ga kazni, a isti razlog za odsustvo kazne navodi i šef Administrativnog odbora.

Analitičari za Pobjedu govore zašto se ovo dogodilo i da li Šešelj u utakmici sa vlastima vodi sa jedan nula, odnosno da li je ovakvim činom Srbija i dalje zarobljenik nacionalizma koji nam je 90-ih godina ,,došao glave“?

- Nažalost, medijska podrška vrlo tiražnih tabloida, kao i najgledanijih komercijalnih televizija, sa nacionalnom frekvencijom, uključujući parlamentarni status Srpske radikalne stranke, potvrđuju utisak da ,,faktor Šešelj“ i prateći sindrom etnonacionalističkog razaranja uma, koji Vojislav Šešelj samo radikalizuje, egzaktno iskazujući strukturnu prirodu nasilja na kome počiva takva, isključujuća verzija nacionalnog identiteta – ocjenjuje dr Jovan Komšić, profesor sociologije sa Ekonomskog fakulteta iz Subotice.

Odgovarajući na pitanje Pobjede profesor Komšić nastavlja da sve navedeno i dalje predstavlja ,,zabrinjavajuću indikaciju zarobljenih kapaciteta u procesima kritičke (samo) refleksije i evropeizacije kulturološkog i drugih podsistema srpskog društva“.

On dodaje i da u višedecenijski profitabilnom političkom poslu, srpski nacionalisti imaju svoju inspiraciju, vjerodostojnu ,,sliku i priliku“ u manje ili više ekstremnim akterima hrvatske političke scene. Sudeći po izbornim ishodima, primijetićemo da ni demos Srbije, kao ni demos Hrvatske još nije dubinski spoznao šta mu je zaista ,,došlo glave“.

Međutim, ostaje pitanje da li Šešelj radi ono za šta poslanici Srpske napredne stranke nemaju hrabrosti? Njegova predstava je počela nekoliko dana prije dolaska delegacije Sabora kada ga je mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu osudio na deset godina zatvora zbog podsticanja, deportacije i progona Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci. Zbog toga je u javnosti postavljeno pitanje da li će mu biti oduzet imunitet i mandat, međutim, pošto predstavnici vlasti nijesu odgovarali na to pitanje, Šešelj je javno rekao da će ,,svakom ko ga nazove ratnim zločincem razbiti njušku“.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: Cropix / Autor: Pedja Milosavljevic / CROPIX

Portal Analitika