Kultura

Leteći cirkus Gorana Bareta

Ploča „Nuspojave“ nema hitčinu u rangu „Teških boja“, ali iznijela je fenomenalnu ideju i žestoko uposlila članove Majki u predstavi posljednje prave zvijezde hrvatskog i/li regionalnog rokenrola
Leteći cirkus Gorana Bareta
Pobjeda/ObjektivIzvor

Prije 14 godina, nakon trijumfalnog povratka albumom „You Are the Quarry“, Morisi je nazvan „posljednjom pravom rok zvijezdom“. Mančesterska prznica prepoznatljiva je po toj auri nedodirljive usamljenosti i teatralne očuđenosti, koja je dotaknuta auto-cinizmom 21. vijeka. Neki bi rekli da u svijetu ne postoji niko „energetski“ sličan Morisiju. No, auru najsličniju njegovom ima ni manje ni više muzičar iz našeg regiona - Goran Bare.

Bunilo pijanca

I kad je najteatralnije klupko kontradikcija onoga što je ostalo poslije svih povreda, gubitaka i promašaja, Goran Bare je svjestan slike koju ostavlja pred fanovima. Čak i kada u naletu potpunog pogubitisa, „slučajno“ upadne usred živog prenosa Televizije Nikšić u improvizovanom studiju na Lejk festu, sa sve Džek Sperou hodom i pogledom Hektora Salamanke, frontmen Majki je u stanju da samo koji minut kasnije govori o inspiraciji koju je dobio od Bouvijevih albuma iz sedamdesetih godina prošlog vijeka...

Sve ovo je uvod u „odbranu“ Bareta, nakon objavljivanja devetominutne pjesme „Ljubav krvari“ koja nosi album „Nuspojave“ u izdanju kuće Croatia Records. Budite sigurni, Bare je krajnje promišljeno ubacio potpuno promašene stihove „ljubav bi ponovno bila sa nama, ali problem je što nije zdravstveno osigurana“, u nizu onih izgovorenih kao u bunilu pijanca, kog treba da pometu sa patosa pod šankom, taman pred fajront u kafani. I vrlo ciljano je išao na sliku ruine koja je kriva za sve svoje promašaje... Jer nije on glavni junak albuma, već oni koji treba da ga osvijeste!

02-omot-albuma

Neobična propovijed

Eto takav Bare se, opet pomalo komično i ciljano-forsirano, našao u ulozi biblijskog besjednika na gori - ili koncertnoj bini. Tamo je uputio svijetu poziv „Ljubav krvari“ i malo zastao, da prvo vidi ko će se odazvati. Tek onda je održao neobičnu propovijed, čija je suština singl „Osvijesti me“.

Baretov kredo je jasan i jednostavan. On ne širi ruke da nešto nauči bilo koga, već da bi ponizno molio za ljubav, tražio prijatelja, milovao rane suzama i poljupcima onih koji odavno nijesu tu!

Najavljujući album, Goran Bare je mnogo puta pričao o tome koliko mu je važan gušt publike. Govorio je i kako je izuzetno ponosan zbog toga što ploča ni u jednom momentu, pa čak ni u pjesmi od devet minuta, nikako ne zvuči dosadno.

Takođe, iscrpno je besjedio o potrebi da snimi novi album sa Majkama, koje cijelu deceniju, do ploče „Teške boje“ objavljene prije sedam godina, nijesu funkcionisale kao bend zbog ličnih razmirica.

Iako ploča nema nijedan veliki hit, „Nuspojave“ je instrumentalno ubjedljivo najzreliji, najraskošniji i najinteresantniji album Gorana Bareta do sada! I momci u sporednim ulogama u letećem cirkusu Gorana Bareta ovog puta su glavne face u predstavi posljednje prave zvijezde hrvatskog (ili regionalnog?) rokenrola...

Trijumfalna kapija

Umnim glavama iz muzičke kuće Croatia Records treba skinuti kapu: perfektno su shvatili što Bare želi da poruči ovim albumom. Ukapirali su da ovaj čovjek želi da se skrajne. Da je ljudski, pošteno i plemenito prepustiti da neko drugi - ili neki drugi pomognu i iznesu njegov krst na Golgotu. Da predribla sve „nuspojave“ modernog vremena, koje čine da čovjek pati i postaje sve otuđeniji, a u praznoj svakodnevici sve više samoživ i imun na tuđu bol.

Takvo mučeništvo, gdje bi i drugi ljudi bili spremni da iz njihovih vena iskrvari njegova krv, za Gorana Bareta bi bilo dragocjeno. Te bi mu rane onda lakše pale. Samo da nije one tišine i usamljenosti...

Zato bi jedina zamjerka albumu „Nuspojave“ bilo to što nije potpisan „Majke & Goran Bare“ umjesto „Goran Bare & Majke“. Bitnije od izostanka hitčine u rangu „Teških boja“ je to što je ploča „Nuspojave“ iznijela smjelu, zaokruženu i žestoko promišljenu ideju. Ponekad je potrebno demistifikovati sebe, da bi se na ramenima drugih prošlo kroz trijumfalnu kapiju!

Stojan STAMENIĆ

 Najprodavanije izdanje u Hrvatskoj

Album „Nuspojave“ stigao je na prvo mjesto HR Top 40 liste najprodavanijih albuma u Hrvatskoj tokom prve sedmice i pokupio niz pohvala regionalnih muzičkih kritičara. U recenzijama je ocijenjeno kako je saradnja producenta Marija Rašića i sjajne ekipe muzičara (Berislav Blažević, Davor Rodik, Mario Rašić, Kruno Domaćinović i Alen Tibljaš) rezultirala najimpresivnijim albumom koji je Bare snimio do sada.

Lista Hrvatske diskografske udruge jedina je službena, tačna i sveobuhvatna lista prodaje albuma u zemlji, pa činjenica da je ploča odmah po izlasku stigla na prvo mjesto, ide na čast cijeloj autorskoj ekipi i muzičkom izdavaču Croatia Records koji je podržao Baretovu viziju. Još je rano govoriti o rok albumu godine, ali „Nuspojave“ imaju veliku šansu da se okite ovom titulom do kraja 2018.

 

FOTO: Zoran Marinović  / FB stranica Croatia Records

Portal Analitika