Politika

Đonović: Kandidat DPS-a pobijediće u prvom krugu

Vjerujem da će Crna Gora dobiti predsjednika već u prvom izbornom krugu i da će on biti kandidat DPS-a, koga god ta partija predloži. Tim prije jer protivkandidati DPS-a, kao i oni što ih kandiduju, ne zaslužuju naziv ozbiljnog protivnika – kazao je za Pobjedu Ranko Đonović, politički analitičar.
Đonović: Kandidat DPS-a pobijediće u prvom krugu
PobjedaIzvor

Predsjedničke kandidature do sada su potvrđene predsjedniku Stranke pravde i pomirenja Hazbiji Kalaču, profesoru Đorđiju Blažiću, privredniku Vasiliju Miličkoviću i predsjedniku Prave Crne Gore Marku Milačiću. SDP je kandidovala Draginju Vuksanović, a Ujedinjena Crna Gora Gorana Danilovića. Dio građanske opozicije i Demokratski front imaće zajedničkog kandidata – Mladena Bojanića. Čeka se odluka DPS-a, a u javnosti se spekuliše da su u igri za predsjedničkog kandidata te partije Milica Pejanović-Đurišić i Milutin Simović. Đonović kaže da, ako kandidat vladajuće koalicije bude lider DPS-a Milo Đukanović, pobjeda te partije biće daleko ubjedljivija.

RISKANTNE SITUACIJE

– Nijesam siguran da i za ove izbore ekstremna crnogorska opozicija sa podrškom izvana ne sprema neke nove neprijatne, pa i riskantne situacije, bez obzira što bi im iskustvo iz oktobra 2016. godine trebalo biti dovoljno – kazao je Đonović. Prema njegovim riječima, bilo da se radi o jednom, tri ili trideset tri kandidata opozicije, njih na predsjedničkim izborima čeka apsolutni poraz. – Neće građani Crne Gore dozvoliti da se sa njihovom i sudbinom njihove države igraju njeni pakosni neprijatelji, nezreli šarlatani ili sujetni vlastodršci. Naravno, za njihov poraz dominantno su sami krivi i ne treba da se ljute na DPS i njihove koalicione partnere – ocijenio je Đonović.

On je ponovio da je uvjeren da drugog izbornog kruga neće biti. – Kada bi, u hipotetičkoj ravni, takvo nešto i pretpostavili, desiće se ono što bi trebalo da se desi već u prvom – pobijediće kandidat vladajuće koalicije – poručio je Đonović. Prema njegovim riječima, Crnoj Gori su zaista potrebne promjene, ali svakako je neophodno da se prve promjene dese kod lidera opozicije. – Argumentovan razgovor novih lidera, a zatim podrška državi Crnoj Gori od svih njih. Poslije toga moguće su i druge promjene, pa i vlasti naravno – dodao je Đonović. On smatra da predizborna kampanja za predsjednika Crne Gore nije na nivou koji zaslužuju izbori za prvog čovjeka države.

 – Uvredljiva, neodmjerena, nadasve prostačka i za sada prazna komunikacija koja je prisutna od opozicije i to kako u međusobnim uvredama, tako i prema još nepoznatom kandidatu vladajuće koalicije. Vjerovatno vlast vješto odugovlači imenovanje kandidata, ne zato što ima ozbiljnu dilemu, već da da vremena opoziciji da se međusobno dobro „iščašćava“ i pokaže puni „sjaj“ vlastitog, rekao bih decenijskog sunovrata koji polako, ali sigurno pjeva Labudovu pjesmu. Jer, ako je moguće da se točak istorije počne okretati nazad, onda mračne sile sa početka i kraja XX vijeka mogu nas vratiti iz XXI vijeka u XIX vijek. Kroz istoriju točak se nije okretao nikad nazad, pa neće ni u našoj Crnoj Gori – rekao je Đonović.

KRITIZERSTVO

 Prema njegovim riječima, opozicioni kandidati prikazali su program i vizije tako da „nijesmo saznali ništa novo, te ne bi bilo nikakve štete da nijesmo vidjeli ni njih“. – Kritikuju sve što je urađeno u Crnoj Gori jednako, i ono prije 30 i prije deset godina, ali i ono što se radi ili treba da bude urađeno i što aktuelna vlast nudi. Veća im je i ozbiljnija kritika onoga što je izvjesno dobro, što Crnoj Gori priznaje međunarodna zajednica, od onoga što bi se moglo opravdano kritikovati. Izgleda da se iz opozicije najjasnije i politički korektno ponašaju predstavnici DF-a i lider Prave Crne Gore. Otvoreno kažu da su protiv NATO-a, da bi poništili sankcije Rusiji, povukli priznanje Kosova i druge slične nesuvislosti. Često to saopštavaju grubo i nevaspitano. Nema dileme sa kim Crna Gora ima posla unutar nje same. Izuzetak je predsjednički kandidat DF-a koji nedavno reče i ostade živ - da on neće zastupati program nijedne stranke koja će glasati za njega. Ispade da će u podijeljenoj Crnoj Gori sprovodit program vladajuće koalicije, izuzev što će se vjerovatno založiti da Crna Gora napusti NATO. Čovjek vjerovatno ne zna, te mu treba reći da su Crnu Goru napadali pojedinačno, pa i pokoravali i mnogi drugi pa neka se odredi i prema njima. Recimo Turska, Njemačka dva puta, Austrougarska dva puta, Srbija dva puta, Francuska, Italija, krenula je i Rusija 1948. a sa Japanom smo dugo bili u ratu – kaže Đonović.

Đukanović neuporediv s bilo kim

– Siguran sam da najveći dio građana Crne Gore zna da je političar od posebnog formata i državnik neuporediv sa bilo kim iz Crne Gore i našeg okruženja, upravo lider DPS-a Milo Đukanović. Ako Crna Gora ima sa kojim političarem šanse za uspjeh, to je sa njim i ako je ko od današnjih političara ostvario ono čemu je temelje postavio LSCG, to je upravo on i to bez obzira uz sve primjedbe koje mi kao građani manje-više imamo – ocijenio je Ranko Đonović. Prema njegovim riječima, to što je Đukanović toliko dugo na vlasti ne možemo kriviti njega ili DPS, niti građane koji im daju povjerenje, već samo katastrofalno lošu opoziciju, koja je toliko loša da bi bolje bilo i da je nemamo. - Jer bismo tada živjeli u jednopartijskom sistemu i znali bismo na čemu smo. Koliko su vlastoljubivi, jednoumni i nekorektni pokazali su vrlo slikovito na prijedlog Gorana Danilovića u vezi sa ostavkama za slučaj neuspjeha na predsjedničkim izborima. Kada govorim o opoziciji, isključivo mislim na lidere tih stranaka, dok su članovi i njihovi glasači zavedeni i prevareni – dodao je Đonović.

Portal Analitika