Kultura

MARAŠ:J(m)bg

Dok osoba koja svjesno odluči da (zlo)upotrijebi vaš jedinstveni matični broj, ne bude u opasnosti od ozbiljne sankcije, ne možemo da se nadamo boljem. No, možda je ipak pitanje svih pitanja - ko uopšte ima naše matične brojeve, kako ih je dobio i s kojim pravom ih koristi? Ukoliko to nije tajni podatak, koji će nam onaj?
MARAŠ:J(m)bg
ObjektivIzvor

Piše: Vladimir Maraš

Zloupotreba jedinstvenih matičnih brojeva naših građanane datira od juče. Ako me sjećanje dobro služi, u ne tako davnoj prošlosti bilo je raznih malverzacija, tako da ima ljudi koji i dan-danas vraćaju tuđa zaduženja bankama.

Činjenica da je to moguće, stresna je sama po sebi, a da ne pominjemo finansijske posljedice takvih zloupotreba. Kako da se zaštitimo od takvih bedastoća, pitanje je sad... 

Zluradi bi rekli da je to tako svuđe, nema nam pomoći i slično. Lično vjerujem, ili makar želim da vjerujem, da sistem treba da nas štiti od ovakvih pošasti. Dakle, politička elita, odgovorni ljudi, vlast, opozicija, svi koji kreiraju sistemske vrijednosti jednog društva. Ali avaj... Da ne kažem - trt! E j(m)bg.

Zagrijava nam se kampanja u vezi sa predsjedničkim izborima. Nijesu ni prvi ni posljednji.
 
Naviklismonaizbornekampanje, štoviše, teško se snalazimokadnasneki izbori preskoče koju godinu. Snaći ćemo se, ka' i do sada.

Međutim, prvi put ove godine imamo rijetku privilegiju da provjerimo jesmo li kome dali podršku - iz hata ili nehata. O, da. Dobro ste pročitali. Postoji i sasvim realna opcija da ste podržali nekog od predsjedničkih kandidata, a da toga nijeste svjesni. 

Zahvaljujući Centru za demokratsku tranziciju, na veb sajtu državne izborne komisije, unošenjemsvog JMBG-a možete da utvrditi da li je neko i u čiju korist zloupotrijebio vaš jedinstveni matični broj. I kadsve to utvrdite, pa jošakokonstatujete da ste„žrtva“zloupotrebe, ostaje vam - da se slikate. Makar to tako izgleda u ovom momentu.

Vjerujte mi, dokosoba, kojasvjesnoodluči da (zlo)upotrijebivaš jedinstveni matični broj,ne bude u opasnosti od ozbiljne sankcije, ne možemo da se nadamo boljem. Ipak, možda je pitanje svih pitanja - ko uopšte ima naše matične brojeve, kako ih je dobio i s kojim pravom ih koristi? Ukoliko to nije tajni podatak, koji će nam onaj?

Možda većina političkih partijaima pristup bazi naših jedinstvenih matičnih brojeva, ali nije jasno na koji način odgovaraju ako ih zloupotrijebe? Zašto ih imaju, na kraju krajeva? Davanje podrške nekom Marku Markoviću u ime Marka Markovića, a da Marko Marković pojma nema o tome, besprizorna je zloupotreba. 

Da ne pominjem kartice raznih prodavnica kozmetike, pravila nagradnih igara i slično, u kojima vam uz ime i prezime, tako nevino ponude da ispunite onih 13 cifara i uđete u krug potencijalnih dobitnika. A kasnije, neka vam je svevišnji u službi. E j(m)bg.

Da se razumijemo, nijesam se našao na spisku zloupotrijebljenih brojeva u fazi prikupljanja potpisa za kandidaturu na predstojećim predsjedničkim izborima. Možda griješim, ali mislim da protiv ovakvih zloupotreba mora da seangažuje kompletan sistem - NVO sektor i sve grane vlasti, da bi zaštitile i mene i vas od tih rabota. 

No, eto paradoksa. Umjesto da nas štite, jer su zbog toga izabrani, oni zloupotrebljavaju, svako na svoj način. Biće tu još iznenađenja, jer iako su izbori za mjesec, ima se kad za razne đa'ole. E'o đesmo.
Jasan mi je interes političkih partija, pogotovo u nedemokratskim društvima poput našeg, da u svom džepu, na nekoj USB memoriji, imaju sve naše podatke. Na kraju krajeva, a to može ili morada bude interesantno i nekim drugim instancama u državi, po 8.000 potpisa upisanih bez kontrole i mogućnosti provjere (od kojih ćemo tek da utvrdimo broj krivotvorenih), mogu da budu sasvim dobar finansijski zamajac nekom pojedincu ili grupi. Koliko se ono bješe dobije novca od ovjerene kandidature?

Možda gajim iluzije, ali vjerujem da je lako dovesti to u red.Istog momenta kad onaj koji zloupotrebljava shvati kako mu se ne isplati da rizikuje, jer mu se smiješi istočna strana spuškog apartmana na neko pristojno vrijeme, biće bolje.

Da ne pričam o posljedicama druge vrste za one koji vrše zloupotrebe u svrhu političkih i drugih, sličnih interesa. Doživotna zabrana bavljenja politikom je sasvim logična i opravdana sankcija.
O nama glasačima da i ne govorim. Neka što se godinama mučimo porađajući demokratiju na ovim tužnim balkanskim prostorima, nego nas još i šiba po plećima - ta ista demokratija. E j(m)bg.

U ovom momentu, daleko smo od bilo kakvog boljitka, po svakom osnovu. Ođe izgleda može da vas „ispegla“ interventna kad joj na'm pa'ne, a ne da vam zloupotrijebe 13 brojki. I tužna istina kaže da je najbolje što možete da očekujete od neke državne institucije, u čijoj je nadležnosti ova problematika, da vam, sliježući ramenima kaže: „E, j(m)bg.“

Portal Analitika