Politika

Problem se rješava povlačenjem kandidatura

Programski direktor NVO Građanska alijansa Boris Raonić, kazao je da se afera s lažiranjem potpisa podrške predsjedničkim kandidatima ne rješava na nivou institucija, već povlačenjem spornih kandidatura nakon pritiska javnosti.
Problem se rješava povlačenjem kandidatura
Portal AnalitikaIzvor

„U demokratskim zemljama s jakim javnim mnjenjem, ove stvari se ne rješvaju na nivou institucija, već etičkog kodeksa i pristka javnosti, pa se podnose ostavke. Imali smo u zadnje vrijeme u Evropi primjere ostavki ministara zbog stvari koje nijesu njihova odgovornost, već se samo dešvaju u nihovim resorima. Ovdje ljudi uhvaćeni u vršenju krivičnog djela odgovornost prebacjuju na niže strukture ili idu u kontranapade“, istakao je Raonić za Portal Analitika.

Kako je, prema njegovim riječima, Tužilaštvo neefikasno, Ustavni sud prespor, a Državna izborna komisija (DIK) nema nadležnosti u ovom slučaju, na javnosti je, smatra Raonić, „da trpi mjesec dana ove pojedince i na samom glasnaju im pokaže šta misli o njima“.

Period do narednih izbora, dodaje on, potrebno je iskoristiti za rad na izmjenama zakonskih rješenja, ali i za procesuiranje svih uključenih u ovakve zloupotrebe, kako se ništa slično ne bi ponovilo.

„Odgovornost je ovdje na svim nivoima – pa i međunarodne zajednice koja nije prepoznala ozbiljnost ovog problema, te nije podržala reformske akcije u ovoj oblasti – političkih partija koje nijesu podržale savjete NVO sektora, ali i samih institucija koje prepoznaju opasnosti tek kada se dese“, zaključuje Raonić.

Portal Analitika