Turizam

Geotursitička ruta pod nazivom „U posjeti prastarom okeanu Tetisu“

Turistička organizacija opštine Bar u saradnji sa prof. dr Predragom Djurovićem sa Geografskog fakulteta iz Beograda, prof. dr Draganom Milovanovićem sa Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, ing. Damjanom Čadjenovićem i ing. Novom Radulović iz Podgorice, započeli su sa realizacijom geotursitičke rute pod nazivom „U posjeti prastarom okeanu Tetisu“.
Geotursitička ruta pod nazivom „U posjeti prastarom okeanu Tetisu“
Portal AnalitikaIzvor

Na prostoru opštine Bar utvrđen je veći broj paleontoloških lokaliteta na kojima su očuvani vrlo značajni i zanimljivi fosilni ostaci, na osnovu kojih se mogu rekonstruisati prirodni uslovi i živi svijet koji je živio u ovom dijelu okeana Tetis. Radi se o vremenskom razdoblju koji pripada mezozojskoj eri od prije 245 do 65 miliona godina. Na trasi već postojeće kružne turističke rute „Izmedju dvije čarobne obale“ izdvojeno je 8 najreprezentativnijih lokaliteta. Na njima se mogu vidjeti ostaci živog svijeta koji je obitavao u ovom okeanu. Od njih su danas očuvani oolitični krečnjaci na lokalitetu Dedići, korali metarskih dimenzija kod Murića, fosilizovani ostaci modrozelenih algi stromatolita kod Stegvaša, a koji predstavljaju jednu od najranijih formi života na Zemlji. Na ovoj geoturističkoj ruti posjetioci će se još upoznati i sa živim svijetom koralskog grebena iz jurskog perioda starosti od prije 245 do  205 miliona godina, kao i sa muljojedima koji su otkriveni u Limljanima. Živjeli prije oko 250  miliona godina u plitkom moru i hranu su nalazili u muljevitom dnu.

zivi-svijet-koralskog-grebena-iz-jurskog-perioda-starosti-od-prije-245-do-205-miliona-godina

Osim živog svijeta iz daleke prošlosti posjetioci će biti u prilici da se na loklitetu Sutorman upoznaju sa stijenama nastalim tokom podvodnog vulkanizma, kao i sa silama koje su dovele do gužvanja sedimenata na okeanskom dnu i stvaranja velikh bora. U dijelu ovog ogromnog okeana čiji su tragovi očuvani na teritoriji opštine Bara turisti će u Boljevićima vidjeti i ostatke velike delte rijeke koja je postojala u dalekog geološkoj prošlosti.

 Sve ovo budući posjetioci će moći vidjeti uz pomoć 8 velikih bilborda koji će biti postavljeni na navedenim reprezentativnim lokacijama, a na postojećoj trasi kružne turističke rute „Izmedju dvije čarobne obale“. Na bilbordima će se osim teksutalnih objašnjenja nalaziti i paleogeografske karte na kojima će biti prikazan tadašnji izgled zemlje, karte, fotografije fosila i rekonstrukcija njihovog nekadašnjeg izgleda i sl.

 fosilni-ostaci-korala-metarskih-dimenzija-od-pre-200-miliona-godina

Ovim programom turistička ponuda opštine Bar biće obogaćena jednim novim vidom turizma – geoturizam, koji u svijetu bilježi ekspanziju, a u Crnoj Gori je tek u začetku. Na ovaj zanimljiv i prije svega neobičan način posetioci će sem priobalja Jadranskog mora i Skadarskog jezera biti u prilici da na osnovu očuvanih tragova fosila zavire u veliki okean Tetis i upoznaju se sa živim svijetom koji je na prostoru opštine Bar postojao prije više stotina miliona godina.

Portal Analitika