Svijet

Slovačka na nogama zbog ubistva novinara

Hiljade ljudi učestvovalo je u marševima u Bratislavi i drugim slovačkim gradovima u znak protesta zbog ubistva novinara Jana Kucijaka.
Slovačka na nogama zbog ubistva novinara
Reuters/TanjugIzvor

Učesnici protesta zahtijevali su brzu akciju kao odgovor na ubistvo koje je šokiralo čitavu zemlju i uzdrmalo njenu Vladu, javlja Rojters.

Maršu u slovačkoj prijestonici, u kojem je učestvovalo između deset i 15.000 ljudi, priključio se i predsjednik Andrej Kiska.

protestslovackatanjug2

Jan Kucijak i njegova vjerenica pronađeni su mrtvi u nedjelju uveče u svom stanu u mjestu Velka Maca, a osnovano se sumnja da je ubijen jer je istraživao optužbe o nezakonitim isplatama fondova EU putem poreske prevare u koju su bili umiješani slovački i italijanski državljani povezani s organizovanom kriminalnom grupom "Ndrangeta" iz italijanske regije Kalabrija.

Do sada je u istrazi uhapšeno sedam osoba, a slovačkoj policiji pomažu FBI, Skotland jard i druge strane obavještajne agencije.

Dva slovačka zvaničnika bliska premijeru, za koje se u priči ubijenog slovačkog novinara navodi da su povezani sa organizovanim kriminalom, podnijela su ostavke.

Sa funkcije se povukao i slovački ministar kulture Marek Madarič, dugogodišnji saveznik premijera Roberta Fica.

Juče su svi slovački mediji objavili nedovršenu novinarsku priču Jana Kucijaka.

Portal Analitika