Društvo

Ministarstvo javne uprave prepoznalo stvarne potrebe lokalnih samouprava

Ministarstvo javne uprave u dosadašnjim aktivnostima stvorilo je dobre pretpostavke za implementaciju aktivnosti u oblasti reforme javne uprave, te prepoznalo stvarne potrebe lokalnih samouprava, ocjena je sa današnjeg sastanka Ministarstva javne uprave sa predsjednicima opština, glavnim administratorima i sekretarima sekretarijata lokalnih samouprava sjevernih opština, koji je organizovan u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore. 

Ministarstvo javne uprave prepoznalo stvarne potrebe lokalnih samouprava
Portal AnalitikaIzvor

Učesnici sastanka su se saglasili da su kroz nova rješenja u Zakonu o lokalnoj samoupravi i mjere iz Akcionog Plana za reformu javne uprave 2018-2020. godine identifikovane ključni koraci neophodni za dalji razvoj lokalnih samouprava. Na sastanku je istaknuto da je jačanje partnerskog odnosa Ministarstva javne uprave, Zajednice opština i lokalnih samouprava osnova za buduće reformske aktivnosti u oblastima koje se odnose na lokalnu samoupravu.

Sastanku su prisustvovali Goran Jovetić, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, Jadranka Vukčević, generalna direktorka za lokalnu samoupravu i Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opština. 

Goran Jovetić je istakao da je Akcionim planom za reformu javne uprave 2018-2020., predviđeno 10 aktivnosti u okviru sistema lokalne samouprave koje će se sprovoditi kroz 25 konkretnih mjera za postizanje ciljeva. „U tom pravcu, bićemo fokusirani na realizaciju najzahtjevnijih i ključnih aktivnosti koje se odnose na Plan optimizacije zaposlenih u javnom sektoru i izgradnju One Stop Government sistema, koje zahtijevaju punu posvećenost lokalnih samouprava, ali i svih ostalih djelova sistema“, kazao je Jovetić.

Jadranka Vukčević je, govoreći o novom Zakonu o lokalnoj samoupravu, istakla je da je primjena dosadašnjih zakonskih rješenja ukazala na potrebu za daljim unapređenjem funkcionisanja sistema lokalne samouprave, čiji je osnovni zadatak pružanje kvalitetnih usluga  i  strateškog planiranja  lokalnog  ekonomskog razvoja i obezbjeđenja uslova za bolji životni standard građana. “U cilju efikasnijeg funkcionisanja sistema lokalne samouprave, prvenstveno su  unaprijeđena zakonska rješenja  koja se odnose na efikasniji rad skupštine opštine i obezbjeđenje ostvarivanja ustavnog prava građana na lokalnu samoupravu“, istakla je Vukčević.

Generalni sekretar Zajednice opština, Refik Bojadžić, je istakao odličnu saradnju i partnerski odnos sa Ministarstvom javne uprave tokom pripreme Zakona o lokalnoj samoupravi i Akcionog plana 2018-2020. On je kazao da su po prvi put prepoznate stvarne potrebe lokalnih samouprava, te da je osnivanje posebnog resora za koordinaciju reforme javne uprave predstavlja ključni korak u jačanju sistema lokalnih samouprava. On je ukazao na važnu ulogu Zajednice opština u predstojećem procesu optimizacije broja zaposlenih, te da je neophodno da sve lokalne samouprave kvalitetno obave svoj dio posla kako bi proces doveo do ključnog cilja optimizacije, a to je efiksna i servisno orjentisana uprava. 

Foto: Radio Bijelo Polje (Vladimir Jelić, Darko Braič)

 

Portal Analitika