Zanimljivosti

Zaboravljena fontana na Rimskom trgu

Rimski trg omiljeno mjesto brojnih Podgoričana za ispijanje kafe i čašicu razgovora u brojnim kafićima. Slika, nažalost, govori više od hiljadu riječi: prostor okružen državnim institucijama, poslovnim i stambenim zgradama, liči na betonsku ledinu, prepuštenu zubu vremena, sa zaboravljenom fontanom na sredini.
Zaboravljena fontana na Rimskom trgu
Portal AnalitikaIzvor

Danas ovaj, kako ga mnogi nazivaju, elitni dio glavnog grada “krase” neuređen trg i zapuštena fontana. Građani i vlasnici okolnih lokala listom smatraju da je krajnje vrijeme da taj prostor bude uređen na način koji dolikuje jednom od najprometnijih trgova u Podgorici.

Vukašin i Momo u jednom od kafića na trgu svakog dana ispijaju kafu tokom pauze na poslu. Složni su da taj prostor treba osmisliti mnogo bolje i ponuditi kvalitenije rješenje.

“Rimski trg je zapušten i ne priliči poslovnom ambijentu kvarta. Ružno je to. Sjećamo se da je fontana radila malo u početku i nikad više”, kazali su ova dvojica mladih ekonomista čije se kancelarije nalaze u kvartu.

Sestre Ivana i Milana Radović sa prijateljima su se pripremale za fotografisanje na trgu. Oni i ne pamte da je fontana ikada radila.

“Goli beton, nema zelenila… Baš smo pričali o tome kako je neugledna i fontana i trg. Ne sviđa nam se svakako. Čak i da proradi fontana, trebalo bi ponovo osmisliti Rimski trg, osvježiti ga novim i interesantnim sadržajima”, kazale su sestre Radović.

Iz Sekretarijata za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine Pobjedi je saopšteno da ne postoji plan za eventualnu rekonstrukciju Rimskog trga, kao i da je parcela na kojoj se nalazi fontana u vlasništvu Ministarstva finansija.

Iz Glavnog grada kažu da Vektra, koja je bila investitor izgradnje trga, nikada nije predala fontanu na održavanje preduzeću Vodovod i kanalizacija. S druge strane, u toj firmi, koja je u stečaju, istakli su da su čitav kvart, trg i fontanu, predali na održavanje nadležnim institucijama, kao i da imaju papire za to. Nijesu, međutim, bili posebno raspoloženi za saradnju, uz komentar da su svoj dio posla završili prije mnogo godina.

Portal Analitika