Politika

Manžen: Priznali smo grešku iz 1918. i dokazali da smo prijatelji

Veoma je važno da država ima kapaciteta da prizna neke greške ili možda objektivne činjenice koje su se desile u prošlosti. Iako je od 1918. prošlo dosta vremena i odnosi Francuske i Crne Gore su se normalizovali, veoma je važno da se priznaju te činjenice, čime se dokazuje prijateljstvo i zrelost u odnosima između dvije zemlje, kaže u intervjuu Pobjedi direktorica za kontinentalnu Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Francuske Florans Manžen.
Manžen: Priznali smo grešku iz 1918. i dokazali da smo prijatelji
PobjedaIzvor

Manžen je crnogorskom princu Nikoli Petroviću uručila prošle godine najviše odlikovanje Francuske – Nacionalni orden Legije časti. Tom prilikom je izjavila da je ,,u pobjedničkoj euforiji 1918. zbog Jugoslavije žrtvovana Kraljevina Crna Gora onome što su tada bili viši interesi“.

POBJEDA: Ova izjava je imala snažnog odjeka u Crnoj Gori i doživljena je kao veliki gest izvinjenja velike sile. Kako to komentarišete s obzirom da su izvinjenja veoma rijetka pojava u diplomatskim odnosima?

MANŽEN: Ne bih komentarisala svoj govor na ceremoniji koja je tada upriličena, htjela bih samo da kažem da je veoma važno da država ima kapaciteta da prizna neke greške ili možda objektivne činjenice koje su se desile u prošlosti. Iako je od tada prošlo dosta vremena i naši odnosi se normalizovali, veoma je važno da se priznaju te činjenice, čime se dokazuje prijateljstvo i zrelost u odnosima između dvije zemlje. Veoma sam srećna i zadovoljna što je govor imao odjeka u Crnoj Gori, što je pozdravljen i što je ocijenjen veoma važnim.

POBJEDA: Kakvi su odnosi dvije države?

MANŽEN: Politički odnosi su odlični, slažemo se po svim regionalnim, evropskim i međunarodnim pitanjima, ali moramo raditi na jačanju ekonomskih odnosa jer ne prate nivo političkih. Francuska preduzeća se sve više interesuju za Crnu Goru i zato treba razvijati saradnju u oblasti turizma, životne sredine i poljoprivrede. Na polju kulture smo veoma prisutni kroz aktivnosti Francuskog instituta.

POBJEDA: Kako procjenjujete progres Crne Gore na putu ka Uniji i da li postoji zainteresovanost Evrope za skori prijem novih članica?

MANŽEN: Francuska je sa velikom pažnjom pratila proces pristupanja Crne Gore Alijansi. To je jedan veoma značajan korak ne samo za Crnu Goru, već i za stabilnost Zapadnog Balkana.

Sada je prioritet članstvo u Evropskoj uniji i mi smo veoma impresionirani reformama i naporima koje Crna Gora ulaže na tom putu. Takođe, konstatovan je ozbiljan pristup Podgorice pregovaračkom procesu, koji može da posluži kao primjer ostalima. Proširenje će biti uspješno kako za Crnu Goru, tako i za Uniju ako se tom procesu bude pristupalo ozbiljno, bez žurbe i vrlo stručno. Članstvo u EU nije slogan, to je rezultat jednog procesa modernizacije, transformacije i osnaživanja jedne zemlje. Cilj je da onog trenutka kada Crna Gora bude ulazila u EU, bude moderna i ekonomski razvijena zemlja, sa jakim administrativnim kapacitetima kako bi se osjećala lagodno u evropskoj porodici i kako bi mogla da doprinese tom društvu.

Evropska komisija prati ovaj proces i u martu će objaviti izvještaj o napretku šest zemalja Zapadnog Balkana u kojem će dobro opisati ono što je urađeno, ono što je u toku i ono što tek treba uraditi kako bi Crna Gora postala punopravni partner EU. Slika koju imamo o rezultatima reformi je veoma pozitivna, ostaju još očekivanja u oblastima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

I upravo u ovim oblastima Francuska Crnoj Gori pruža ekspertizu i pomoć kako bi uspješno realizovala reforme.

Sigurno se sjećate kakav je bio stav evropskog javnog mnjenja 2004. godine kada se desilo proširenje. Bio je prisutan skepticizam i preispitivanje i zato je sada vrlo važno da Podgorica ozbiljno odradi reforme i da se efektivno primijeni acquis communautaire (komunitarni aki) kako bi u momentu ulaska podrška javnog mnjenja bila na najvišem nivou.

Sastanci koje sam imala u ova dva dana pokazuju koliko crnogorske vlasti ozbiljno pristupaju ovom poslu, sa puno odlučnosti i objektivnosti.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika