Zanimljivosti

Kod BMW-a jedan kilometar govori više od 1000 riječi

Danas je u salonu BMW Voli Motorsa predstavljena treća generacija najuspješnijeg X modela, automobila koji postavlja standarde u svojoj klasi. Prva generacija modela X3 predstavljena je 2003. godine i od tada do danas prodato je više od milion i po primjeraka. Ova nova, treća generacija, sa svojim naglašenim ''Off road'' karakterom i najnovijim tehnologijama zaisgurno će nastaviti priču o uspjehu.
Kod BMW-a jedan kilometar govori više od 1000 riječi
Portal AnalitikaIzvor

Kako je izvršni direktor, Vladan Spasojević kazao, vozilo neodoljivo podsjeća na ostale aktuelne modele iz njihove game a prije svega na BMW seriju 5 sa kojim dijeli mnoga tehnička rješenja i inovacije. 

''Sklane proporcije, snažne konture, naglasak na širokom prednjem i zadnjem dijelu daju jednu moćnu pojavu. I zaista iz kojeg god ugla da pogledate, vozilo izgleda jako moćno. Tako na primjer prednji dio krasi nova i veća maska. Farovi su malo manji, razdvojeni su od glavne rešetke. Prednji branik je redizajniran sa većim usisima, a nekadašnja svijetla za maglu okruglog oblika zamijenjena su trakastim LED svijetlima za maglu. Ako pogledate vozilo sa strane uočićete izduženiju konturu sa naglašenim bokovima a tome doprinosi veća dužina ovog vozila koji je pet santimetara duži u odnosu na prethodnika. Samim tim i međuosovinsko rastojanje je veće za nekih pet santimetara i upravo ovo povećanje spoljašnjih dimenzija dovelo je do većeg komfora putnika na zadnjoj klupi'', kazao jSpasojević.

dsc-0666

Spasojević naglašava da auto ne izgleda samo aerodinamično već to i jeste sa najmanjim koeficijentom otpora vazduha u klasi koji iznosi svega 0.29.

''Sa zadnje starne možemo vidjeti trodimenzionalna LED stop svijetla, urađena u karakterističnom BMW maniru u obliku slova L, koji daju dinamičniji izgled vozilu. Osim toga, sa zadnjeg kraja potpuno promijenjena vrata prtljažnika, zadnji branik, umjesto jedne nalaze se dvije izduvne cijevi koje su postavljene na krajeve vozila. Po prvi put jedan X model ima zadnji krovni spojler'', ističe Spasojević.

dsc-0635

On dodaje da se u unutrašnjosti odmah može primijetiti veći kvalitet završne obrade.

''Promijenjen je dizajn volana, instrument table, ventilacionih otvora, potpuno je promijenjena centralna konzola koja sada izgleda mnogo modernije i atraktivnije. Takođe displej koji se nekada ugrađivao u centralnu konzolu sada stoji na njenom vrhu kao kod drugih BMW modela novije generacije'', naglašava Spasojević.

dsc-0648

Nova X trojka je takođe lakša za 55 kilograma.

''Zbog većeg korišćenja aluminijuma u proizvodnji novog modela X3 težina automobila je smanjena za 55 kilograma. Minimum 50 odsto aluminijskih komponenti dobijeno je iz recikliranih materijala. Jedna od novih stvari je BMW displej ključ koji ne služi samo za otključavanje i zaključavanje vozila već se preko njega mogu dobiti i neke sistemske informacije o automobilu - npr. pokazuje trenutnu količinu goriva u rezervoaru, daje informaciju da li je neki prozor ostao otvoren na vozilu, informaciju o narednom servisu a takođe služi kao kontrolna jedinica za daljinsko aktiviranje grijanja i hlađenja vozila'', dodaje Spasojević.

dsc-0618

Na novom modelu X3 serije ivršen je ogroman transfer tehnoloških sistema.

''BMW je izvršio ogroman transfer tehnoloških sistema iz drugih modela u novi BMW X3. Jedan od najatraktivnijih sistema je ''Driving system plus'' - sistem koji omogućava da vozilo upravlja umjesto vas, da prati bijelu traku na putu, da održava odstojanje između vašeg vozila i vozila ispred. Tu je i ''Head up display'', kontrola gestikulacijom, infozabavni sistem najnovije tehnologije, sistem autonomnog parkiranja i još mnogo drugih sistema'', kazao je Spasojević.

dsc-0613

Novi X3 od 44.690 eura: Što se tiče agregata u startu će biti moguće poručiti dva dizel i dva benzinska agregata. Benzinski agregati se kreću u rasponu snage od 252 do 340 konskih snaga u M performans modelu a dizel agregati se kreću od 190 do 265 KS. 

''Startna cijena za novi BMW X3 sa 2.0 dizel agregatom i 190 KS koji je najatraktivniji za naše tržište, kreće od 44.690 eura. S tim što moram reći da je cjenovno pozicioniranje odrađeno isto kao kod prethodnog modela samo je cijena podignuta za iznos dodatne opreme koja je sada standardna kod novog modela a to su osmostepeni automatski mjenjač, automatska klima, automatsko otvaranje i zatvaranje prtljažnika, te aluminijske felme od 18 inča'', govori Spasojević.

dsc-0631

Moguće zakazati test vožnju, uvode staro za novo: Spasojević je za Portal Analitika kazao da je siguran da će nova generacija nastaviti uspjeh prethodnika, a naručeno je već nekoliko automobila, dok je jedan odmah prodat.

dsc-0626

''Već je nekoliko vozila poručeno a jedno od vozila sa prezentacije je i prodato. Prethodni model X3 bio je jedan od najuspješnijih X modela u BMW-ovoj gami, a taj status je imao i na našem tržištu. On je jedan od najprodavanijih uopšte modela na crnogorskom tržištu. Svi zainteresovani mogu da dođu ili putem telefona da zakažu test vožnju. Trenutno imamo raspoloživo test vozilo sa jako atraktivnim paketom opreme i sa mnogo novih stvari koje su lansirane u ovoj X trojci. Kod BMW-a jedan kilometar govori više od 1000 riječi'', zaključuje Spasojević.

dsc-0610

BMW Voli motors je uveo akciju staro za novo, te svi koji su zainteresovani za kupovinu nekog od novih modela mogu dovesti svoje staro vozilo koje će biti procijenjeno i može se uraditi kompenzacija. Takođe iz BMW Voli Motors poručuju da za naredni period pripremaju aktuelne modele X5 i X4 za prodaju preko posebne akcije kao i sisteme finansiranja putem lizinga.

Portal Analitika