Podgorica

Za Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju 188. 000 eura

Za budžet Javne ustanove Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju – Podgorica, Glavni grad je za ovu godinu opredijelio sredstva od 188.420 eura.  Budžetom je, između ostalog, obezbijeđena nabavka opreme za asistivnu tehnologiju koja bi olakšala  i još više poboljšala kvalitet rada sa djecom i omladinom sa smetnjama u razvoju.  Jedan od noviteta koji je planiran u predstojećem periodu je adaptacija jednog dijela dvorišta u smislu stvaranja što podsticajnijeg okruženja za korisnike i uslova za obavljanje radno okupacionih i rekreativnih aktivnosti u dvorištu s obzirom na veliki broj sunčanih dana u godini. Neke od ideja se odnose na pravljenje senzornih staza i senzornog vrta, manjih botaničkih bašta, drvenog ljetnikovca u kojem bi se mogao realizovati  jedan dio radno okupacionih aktivnosti. Takođe, za ovu godinu se planira u redovne aktivnosti uvrstiti i plivanje. Dva puta sedmično biće organizovano plivanje uz stručan nadzor koje će korisnicima  omogućiti bolju koordinaciju, jačanje mišića i povećanje njihove samostalnosti (fizička aktivnost, spretnost, interakcija sa drugim osobama), što vodi povećanju samopuzdanja.

Za Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju 188. 000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Dnevni centar je ustanova koja vrši djelatnost iz oblasti usluga socijalne i dječje zaštite – podrška za život u zajednici. Svrha usluge dnevnog centra sastoji se u unapređenju kvaliteta života djece i omladine sa smetnjama u razvoju u vlastitoj socijalnoj sredini kroz održavanje i razvijanje socijalnih, psiholoških i fizičkih funkcija i vještina, kako bi se u što većoj mjeri osposobili za samostalan život.Korisnicima se pruža mogućnost za održavanje ili razvoj postojećih kognitivnih sposobnosti, usvajanje novih sadržaja vezanih za poznavanje uže i šire prirodne i društvene sredine, unapređivanje govorno jezičkih znanja i vještina, bogaćenje rječnika i razumijevanje pojmova na nivou iskustva, razvijanje muzičke i likovne kreativnosti.

Dnevni centar će i u ovoj godini promovisati jednaka prava i mogućnosti djece i omladine sa smetnjama u razvoju, njihovu socijalizaciju, društvenu integraciju, kao i socijalnu inkluziju u društvenu sredinu, kroz  organizovanje  posjeta ustanovama na nivou lokalne zajednice i upoznavanje sa radom istih, posjeta sportskim klubovima, obilazaka muzeja, galerija, odlazaka u bioskop i pozorište, učešće u radionicama koje su dio Dana nauke u Podgorici, kao i organizovanje šetnji i izleta.

Od realizacije projekta opremanja senzorne sobe redovno se i planski sprovode tretmani senzorne integracije i senzorne stimulacije. Terapeut kontroliše opremu u sobi i dozira stimuluse za svako čulo, prilagođava ih individualnim karakteristikama svakog korisnika.

Jedna od veoma značajnih aktivnosti koja se realizuje u dnevnom centru je radno okupaciona terapija  koja ima za cilj razvoj motivacije, znanja, vještine i navika vezanih za rad, kao i uživanje u procesu i rezultatima rada. S obzirom na afinitete korisnika, tokom 2018. godine planirana je realizacija tri oblika radno okupacionih tretmana: izrada jednostavnih i ukrasnih predmeta, ovladavanje osnovnim vještinama kuvanja i organizovanje radionica usmjerenih na uređenje i održavanje dvorišta.

Realizacijom projekta opremanje sale za fizioterapiju stvorena je mogućnost za angažovanjem fizioterapeuta tokom ove godine koji će raditi na poboljšanju i očuvanju psiho-fizičke sposobnosti korisnika kroz individualni i grupni rad u zavisnosti od zdravstvenog stanja korisnika.

Saradnja sa roditeljima započinje po prijemu korisnika, a nastavlja se u fazi planiranja, sprovođenja i evaluacije usluge, pri čemu svaki roditelj ima mogućnost da svakog radnog dana dođe na konsultacije sa timom dnevnog centra u periodu od 15 do 16 časova.

 

Portal Analitika