Zanimljivosti

U Podgorici živi endemska crnogorska voluharica

U okolini Podgorice živi endemska crnogorska voluharica (Pitymys (Microtus) thomasi). Naseljava područje Doljana, Vranića, Bera i Donjih Kokota i to sve u slivu Sitnice. Ova voluharica je prvi put nađena i opisana u Podgorici, a podaci o njenoj prisutnosti, brojnosti i stanju staništa su stari preko 100 godina.                
U Podgorici živi endemska crnogorska voluharica
Portal AnalitikaIzvor

Voluharice su inače aktivne noću, a danju je lako uočljiva na polju, ako je velika populacija. Tijelo joj je valjkasto 8,5 – 12 cm, a rep oko 4 cm. Krzno je sivkasto smeđe boje, a uške su kratke i dlakave. 

Zbog prisustva raznolikih staništa, kao što su šume na većim nadmorskim visinama, zatim, podzemnih objekata, vodenih staništa (izvorišta, rijeke i jezera), travnjaka i kamenjara, prostor opštine Podgorica, pruža utočište za raznovrsnu faunu sisara. Međutim, o ovoj grupi životinja na području opštine Podgorica se vrlo malo zna.

Po dosadašnjim podacima, region podgoričke opštine, naseljavaju 43 vrste sisara, od kojih se 27 nalazi na listi nacionalno ili međunarodno zaštićenih vrsta.

 „Posebno vrijedna pomena je vrsta Pitymys (Microtus) thomasi, endem jugozapadnog Balkana, koja je kao nova za nauku opisana na materijalu sakupljenom u Berima 1903. godine. Kako ni sisari nisu sveobuhvatnije i sistematičnije istraženi, navedeni broj vrsta se ne treba smatrati za konačan“, piše u Akcionom planu biodiverziteta Podgorice.

P.Z.

Portal Analitika