Kultura

Preporuka Vanje Radovanovića: Skandinavska slagalica

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najneubjedljivije naslove iz svijeta filma, TV-a i muzike izdvaja muzičar Vanja Radovanović.
Preporuka Vanje Radovanovića: Skandinavska slagalica
PobjedaIzvor

ZGRABI

FILM

Obožavam skandinavsku kinematografiju, posebno dansku, koja je ponovo izmislila triler kao žanr - i to majstorski. „The Hunt“ (Tomas Vinterberg, 2012) je jedna od najboljih drama koje sam gledao. Ovaj film urađen je bez ikakve muzike, što napetost podiže do maksimuma.

07vanja-radovanovic-2

Trilogija „Department Q“ takođe je sjajna. Čine je filmovi „The Keeper of Lost Causes“ (2013), „The Absent One“ (2014) u režiji Mikela Norgarda  i „A Conspiracy of Faith“ (2016) režisera Hansa Pitera Molanda. U središtu radnje svih filmova nalaze se inspektori specijalnog odjeljenja „Q“ koji se bave neriješenim slučajevima koji su stari više od 20 godina. Obavezno ih pogledajte, ako volite filmove slagalice koji ne dozvoljavaju vašem umu da se opusti ni na tren.

Ne bih smio da zaobiđem ni španski film - neprevaziđenog Almodovara, ali i ostvarenja kao što je „Camino“ (2008). Havijer Faser režirao je fantastičnu priču, sa genijalnim uglom pripovijedanja.

Argentinski „The Secret in Their Eyes“ (Huan Hoze Kampanela, 2009) je izuzetan triler. Brazilski „City of God“ (Fernando Mejrelis, 2002) je maestralno ostvarenje. Da ne bude da sam preskočio sve američke filmove, izdvojiću genijalnost Meta Rosa iz 2016. godine – film „Captain Fantastic“ sa sjajnim Vigom Mortensenom u glavnoj ulozi.

Prošle godine van svake konkurencije bio je film „Slučajevi pravde“. Zašto? Zbog svega. Veliki naklon za ekipu iz organizacije The Books of Knjige.

TV

Kao veliki fan automobila, obožavam serijale „Top Gear“ i „The Grand Tour“. „South Park“ mi je bio i ostao, najblaže rečeno – religija. „Mućke“ takođe.

Na listi najboljih prvo mjesto zauzimaserija „The Sopranos“, neprevaziđena u svakom smislu - od režije, preko scenarija i glume, do nevjerovatnih detalja koji su samo šlag na torti. Odmah poslije nje idu „Breaking Bad“ i „The Wire“.

Od novijih serija, rame uz rame sa starim poslasticama, mogu da stanu „Westworld“, „Black Mirror“, „Fargo“, „Mr.Robot“. I da ne zaboravim... „Treći kamen od sunca“ koji sam nedavno ponovo uhvatio na televiziji sigurno je jedna od najboljih humorističkih serija ikada.

MUZIKA

Slušam sve i svašta. Omiljena dekada su mi osamdesete, pa sam se ovih dana vratio muzičarima kao što su The Queen, Black, Spandau Ballet i mnogim sjajnim bendovima iz tog perioda, ali i Trejsi Čepmen i Tini Tarner. Taj zvuk je zauvijek moderan, a većina pjesama genijalna.

Što se novije produkcije tiče,čini mi se da dobre muzike ima više nego ikada. Od modernijih autora čije albume ne propuštam izdvajam Kings of  Leon, Coldpay, Foo Fighters, Eda Širana, Dejmijena Rajsa, X ambassadors... Lista je gotovo beskonačna.

ZAOBIĐI

FILM

Uh. Mnogo je loših filmova, ali sve je to stvar ukusa. Nekoliko puta sam se opekao preporučujući filmove, pa ih većinom predlažem onima za koje znam da dijele sličan ukus. Opet, živimo u eri interneta –nikome nije teško da vrlo brzo sazna sve što ga zanima o svakom filmu i izabere najprikladniji naslov za sebe.

TV

Nikad nijesam mogao da gledam „španske“ i turske serije, ali razumijem one koji ih gledaju. Nekad je potrebno da se opustiš uz nešto neobavezno. Sve je dobro dok je benigno, pa i televizija - sve dok stavljate takve stvari na svoje mjesto. Ako uzmu maha, znajte da je do vas.

MUZIKA

U suštini ne obraćam pažnju na ono što ne bih volio da slušam. Ne opterećujem se puno opštom histerijom zbog kiča i šunda. Realno, to nije ništa novo. Možda je izraženije i dostupnije nego ikada, ali ne iznenađuje. Držiš se svojih - i uživaš.

FOTO: Privatna arhiva / saltypopcorn.com.au / thenationalstudent.com / ifcfilms.com

Portal Analitika