Kultura

Igra po novim pravilima

U moru muzike koja će 2018. sigurno zvučati kao tupo udaranje po ofucanim notama, naziru se autori koji zaista imaju nešto važno da kažu. Među njima su Interpol, Džek Vajt, Franz Ferdinand i My Bloody Valentine
Igra po novim pravilima
Objektiv/PobjedaIzvor

Početak godine obično je doba kada muzičke zvijezde bombastično najavljuju nove albume i obećavaju fanovima da će njihove nove pjesme imati da im kažu i pokažu nešto aktuelno. Mnogi svjetski muzičari, čak i pripadnici mlađe generacije, već pričaju o svojim projektima kao o pokušajima da uhvate korak za kriterijumima i potrebama „novog svijeta“ i našeg vremena.

U tržišnoj utakmici, koja u svijetu vrhunske muzičke produkcije liči na vožnju rolerkosterom, nije lako ostati na kolosjeku aktuelnog, svježeg i prepoznatljivog. Upravo to je, ironično, muzičke heroje toliko lako približilo prosječnom slušaocu. Učinilo ih je sličnim i bliskim čovjeku koji u našem vremenu traži makar da se iskaže, ako ne i da ostavi trag.

U moru muzike koja će tokom 2018. zvučati kao prazno i tupo udaranje po ofucanim notama, već se u daljini može naslutiti nadolazeći eho onih koji zaista imaju nešto važno da nam kažu. Radujmo im se, baš kao najdražim prazničnim gostima.

 

1. Vampire Weekend

Mitsubishi Macchiato

Nakon epohalnog albuma „Modern Vampires of The City“, koji je dekonstruisao milenijalce kroz intimnu ispovijest pred Bogom, fanovi očekuju mnogo od Ezre Keniga.

Novom pločom „Mitsubishi Macchiato“ frontmen benda Vampire Weekend pokušaće da iznese taj teret, igrajući po drugačijim pravilima - u formi konceptualnog indi rok albuma.

Datum objave albuma još nije poznat, ali može se naslutiti kada će stići. Kenig je kazao da će ploča imati „mnogo elemenata proljeća, jer nam je potrebno podsjećanje da se život uvijek obnavlja i nastavlja“.

objektiv3

2. Interpol

Neimenovani album

Pjesma „Real Life“ Interpola, sa novog albuma čiji naziv i datum izlaska još nije poznat, podsjetila je na slavnu eru i tri početne ploče velikog benda. Bubnjar Sem Fogarin kazao je da će novi album donijeti „skup moćnih balada stadionskog roka, za pesnice visoko podignute na koncertu, od početka do kraja“. Interpol dugo luta i traži način da se izrazi u ovoj deceniji. Sudeći po novoj pjesmi, gospoda iz Bruklina odlučila su prije svega da se dobro zabave.

 

3. Franz Ferdinand

Always Ascending

Već 9. februara stiže nam sočna britanska poslastica. Aleks Kapranos ovog puta ima dva nova člana i producenta za Franz Ferdinand, bend koji ove godine treba da dokaže kako ga nije pojelo vrijeme. Album „Always Ascending“ najavljen je kao putovanje kroz mnogo šire muzičko nasljeđe od onog na koji nas je navikao Franz Ferdinand – „ravniji“, čistiji gitarski zvuk i fokus na političke teme.

objektiv4

4. MGMT

Little Dark Age

Tokom prve polovine godine stiže novi album grupe MGMT. Dobro poznati momci iz Konektikata najavljuju „Little Dark Age“ kao „prvo stvaranje sa toliko energije kao na početku, prije 15 godina“.

Naslovna pjesma, objavljena kao singl, kao i odlične „When You Die“ i „Me and Michael“ izvođene na brojnim koncertima, nagovještavaju ploču koja ima potencijal da bude „inteligentna đuskalica“ za 2018. - nešto slično kao što je album grupe LCD Soundsystem bio 2017. godine...

 

5. Jack White

Neimenovani album

Sada je makar jasno: poslije svih silnih lutanja i eksperimenata u tri potpuno različita benda, frontmen benda The White Stripes ipak jeste najbolji i najveći kad djela potpisuje dobro poznatim pseudonimom Džek Vajt. Nakon proslavljenog albuma ,,Lazaretto“ prije skoro četiri godine, Džek Entoni Gilis najavljuje novi kao miks „pažljivog baštovanskog posla, ali i pripremu ubistva u mračnoj sjenci istog dvorišta“. Nadajmo se da ćemo čuti ovu ploču krajem ljeta.

 

objektiv2

6. CHVRCHES

Neimenovani album

Stavka šest je naš pokušaj da pogodimo pop album godine. Angažovanje slavnog producenta Grega Kurstina biće sigurno pun pogodak, a Lorin Mejberi je potencijalna nova megazvijezda. O ploči grupe CHVRCHES zna se samo da je instrumentalno izuzetno bogata i raskošna, ali i mračna i očuđena. Lorin, škotska princeza sint popa, tu je da sve vrlo suptilno poveže u skladnu cjelinu.

 

7. Craig David

The Time is Now

Već 28. januara stari r'n'b kraljević stiže sa dugo pripremanim, raskošnim albumom iza kog stoji mašinerija najboljih producenata 21. vijeka. Kreg Dejvid kaže da album „The Time is Now“ konačno ima skup pjesama koje je dugo tražio – „onakvih koje se ne mogu zaboraviti“. Hajde da mu vjerujemo...

 

8. The 1975

Music For Cars

Album „Music For Cars“, najavljen kao „vjera u kolektivizam i bunt, ali i pokušaj da se ideali odrastanja pomire sa svijetom odraslih“, ima potencijal da bude sjajna kolekcija pjesama za drum. Bend The 1975 dokazao je da majstorski stvara zarazne pjesme za plesni podijum, ali i za jutarnje izležavanje u krevetu. „Music For Cars“ očekujemo sa sjajem i mirisima kasnog proljeća, 1. juna.

 

9. Manic Street Preachers

Resistance Is Futile

„Melanholija za velike ekrane“ je kratka najava ploče koju će do 6. aprila iščekivati milioni fanova Meniksa. Sudeći po najavi, ovdje nije riječ o prostom jahanju nostalgije. Ploča „Resistance Is Futile“ miriše na potencijalno kompleksnu opservaciju o velikim gubicima, zaboravljenoj istoriji i umjetnosti kao jedinom bjekstvu od realnosti - u novu realnost.

 

10. My Bloody Valentine

Neimenovani album

Slavni Irac Kevin Šilds obećao je izuzetno konkretan album, skup sedam ili osam pjesama za 40 minuta muzike bez praznog hoda.

My Bloody Valentine je prije četiri godine rasterećeno lutao i radovao se novim počecima sa povratničkom pločom „MBV“. Novi album najavljen je kao mračnija šugejz priča o žrtvi i slobodi.

 

Stojan STAMENIĆ

 

FOTO: readdork.com / FB stranica Jack White / infectiousmagazine.com / dominorecordco.com

Portal Analitika