Turizam

Radulović: Za cjelogodišnju sezonu potrebno riješiti stare probleme

Turistička Nova godina sinoć je tradicionalno obilježena proslavom u hotelu „Splendid“ u Bečićima, kojoj je prisustvovalo oko 800 turističkih radnika iz cijele Crne Gore, nakon što su prethodnih noći vrijedno radili.
Radulović: Za cjelogodišnju sezonu potrebno riješiti stare probleme
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj događaj organizuje Crnogorsko turističko udruženje – CTU, jedino NVO udruženje koje okuplja 80 odsto turističke privrede, a obilježavanju prvi put za devet godina nije prisustvovao resorni ministar. Umjesto ministra Pavla Radulovića, proslavi je prisustvovao državni sekretar Damir Davidović, a predsjednik CTU Žarko Radulović prenio je gostima njegovo izvinjenje i želje da Nova bude uspješnija poslovna godina.

Sumirajući rezultate ostvarene u prethodnoj godini direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić kazala je da je godina bila najuspješnija do sada, te da se u narednoj prvi put očekuje više od milijarde eura prihoda.

0401turisticka4

Ona je najavila i još jači proboj na daleka tržišta.

- To će dodatno produžiti sezonu, pošto će takvi aranžmani biti u zimskim mjesecima - kazala je ona.

Predsjednik CTU nije želio da precizira očekivani prihod, već je istakao da nastupajuća turistička godina može biti uspješnija „samo ako se riješe stari problemi poput buke, nelegalnog taksi-prevoza i aerodromskih usluga u Tivtu“.

- Ukoliko se ti problemi riješe, onda možemo reći da ćemo imati uspješniju godinu, ali i sezonu od 365 dana – dodao je Radulović.

0401turisticka5

On, pak, ne smatra da je razlog nedolaska ministra Radulovića polemika uoči usvajanja novog Zakona o turizmu.

- Lijepo je što je delegirao svoje predstavnike na proslavu koju CTU organizuje za sve turističke radnike i poželio im uspješnu Novu turističku godinu. Ne vidim ništa negativno u njegovom nepojavljivanju. Istina, ni mi u CTU nemamo ništa za ili protiv ministra lično, ali ćemo uvijek insistirati na boljim rješenjima koja su prilagođena uslovima u kojima poslujemo. Svi imaju pravo da griješe, ali tu smo da im pomognemo i da uče. Uostalom, poslanici su imali sluha za naše primjedbe vezane za neprimjereno visoke agencijske depozite – rekao je Radulović.

0401turisticka2Predsjednik CTU takođe smatra da je ministar poslanike čak doveo u zabludu tvrdnjama da privremeni objekti ne podliježu Zakonu o turizmu već o prostornom planiranju.

- Nelogično da se uređenje plaža definiše Zakonom o turizmu, ali ne i privremeni objekti na svega 100 metara od njih. A upravo to su ključni generatori sive ekonomije, protiv koje se uporno borimo godinama. Ministar je obećao da će to pitanje riještiti Zakonom o izgradnji objekata i prostornom planiranju – zaključio je Radulović.

0401turisticka1
Portal Analitika