Abiznis

Savjet CBCG usvojio preporuke Vladi za 2018. godinu

Savjet Centralne banke Crne Gore održao je danas šesnaestu sjednicu, kojom je predsjedavao guverner dr Radoje Žugić.
Savjet CBCG usvojio preporuke Vladi za 2018. godinu
Portal AnalitikaIzvor

Na današnjoj sjednici, Savjet je utvrdio Politiku CBCG u 2018. godini, kao i Smjernice za ostvarivanje Politike CBCG u 2018. godini. Centralna banka će, i u narednoj godini, radi daljeg podsticanja i očuvanja finansijske stabilnosti, unaprjeđivati indikatore za ocjenu stanja finansijske stabilnosti i prevenciju pojave sistemskih rizika, kao i instrumente za njihovo suzbijanje.

Dalje, u cilju jačanja povjerenja u ukupan finansijski sistem, unapređenja stabilnosti i sigurnosti bankarskog sistema, te blagovremene identifikacije i minimiziranja negativnih uticaja, CBCG će voditi politiku monetarne i finansijske stabilnosti zasnovanu na preduzimanju svih neophodnih aktivnosti i primjeni raspoloživih instrumenata i mjera iz svoje nadležnosti. Aktivnosti CBCG biće usmjerene i na unaprjeđenje regulatornog okvira, u cilju njegovog usaglašavanja sa direktivama Evropske unije, te podizanja kapaciteta supervizije, što će ojačati stabilnostfinansijskog sistema i doprinijeti njegovom daljem razvoju.

-Kao i do sada, CBCG će, i tokom naredne godine, održavati siguran, efikasan i efektivan platni promet, koji će biti predmet daljeg unapređenja, kroz usaglašavanje sa novom regulativnom Evropske unije i implementaciju međunarodnih standarda, principa i najboljih praksi funkcionisanja savremenih platnih sistema- saopštenom je Portalu Analitika sa sjednice Savjeta.

Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za avgust 2017. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2017. godini.

Danas je Savjet usvojio i Preporuke Vladi Crne Gore za ekonomsku politiku u 2018. godini, kroz koje se podržava podsticanje potencijala rasta i povećanje i unapređenje ukupne stabilnosti sistema, uz istovremeno saniranje svih prepoznatih ranjivosti crnogorske privrede. Preporuke se odnose na četiri segmenta, i to: realni sektor, finansijski sistem, fiskalnu politiku i statistiku. Preporuke u oblasti realnog sektora odnose se na unapređenje konkurentnosti, na mikro i makro nivou, podsticanje razvoja, dominantnou ključnim sektorima prevrede (turizmu, energetici, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji) i dalje unapređenje institucionalnog ambijenta. Opšti cilj preporuka u oblasti finansijskog sistema jeste očuvanje njegove stabilnosti, kroz obezbjeđenje nesmetanog i stabilnog funkcionisanja svih segmenata  sistema i efikasno posredovanje u oblasti finansijskih usluga. Što se tiče preporuka u oblasti  fiskalne politike, one u potpunosti podržavaju dugoročne ciljeve Fiskalne strategije Crne Gore 2017-2020, koji se, prvenstveno, odnose na jačanje fiskalne stabilnosti i uspostavljanje opadajućeg trenda javnog duga. Preporuke date u oblasti statistike imaju za cilj postizanje potpune harmonizacije zvanične statistike sa pravnom tekovinom Evropske unije.

U Makroekonomskom izvještaju za drugi kvartal 2017. godineanalizirana su najvažnija kretanja koja su u prethodnom kvartalu karakterisala realni, fiskalni i finansijski sektor.

Prema preliminarnim podacima Monstata, realni rast BDP-a u prvoj polovini godine je 4,2%, dok se, prema procjenema CBCG, očekuje sličan rast za cijelu godinu. U prvih šest mjeseci 2017,  većina sektora u privredi ostvarila je rast u odnosu na isti period prošle godine. Izuzev industrijske proizvodnje, koja je zabilježila pad od 9,6%, u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period 2017, rast je registrovan u sektorima turizma, građevinarstva, šumarstva, vazdušnog i drumskog saobraćaja.

Inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 2,1% u junu 2017. godine, a potrošačke cijene su u junu, u odnosu na kraj prethodne godine, zabilježile rast od 0,5%. U prvoj polovini 2017. godine, registrovano je smanjenje deficita tekućeg računa za 5,1% u odnosu na isti period prethodne godine, što je posljedica povećanja suficita na računu usluga, zahvaljujući prihodima od turizma i saobraćaja, kao i pozitivnih kretanja na računima primarnog i sekundarnog dohotka usljed rasta doznaka iz inostranstva i većeg korišćenja sredstava iz fondova EU.

Zabilježen je rast broja zaposlenih u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na uporedni period, za 3,9%, dok je broj zaposlenih u junu u odnosu na decembar 2016. godine bio viši za 6%.

Savjet je, na današnjoj sjednici, razmotrio i druga tekuća pitanja iz domena svoje nadležnosti.

Portal Analitika