Abiznis

RADULOVIĆ: Odustati od zacrtanog modela gradnje drugog bloka

Demokratski front je protiv gradnje drugog bloka pljevaljske termoelektrane na način na koji je dogovoreno sa češkim strateškim partnerom. Termoelektrana da, ali sa nultom emisijom štetnih gasova jer će sve ostale ili biti ugašene, ili plaćati visoke penale. Svakako da Crna Gora treba da iskoristi četiri milijarde eura vrijedne rezerve uglja, ali ne na način na koji nude Česi jer je to zastarjela tehnologija, izjavio je član Predsjedništva DF-a Branko Radulović na današnjoj konferenciji za novinare.
RADULOVIĆ: Odustati od zacrtanog modela gradnje drugog bloka
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da će Pariski sporazum, koji će sjutra biti ratifikovan u Skupštini, između ostalog obavezati Crnu Goru da do 2030. smanji emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za 30 odsto, sa 5.239 kilotona na 3.667 kilotona i niže.

- Crna Gora će se ratifikacijom sporazuma obavezati da doprinese ostvarivanju plana da se globalno otopljavanje ograniči na nivo dva stepena Celzijusa i manje u odnosu na predindustrijski period, što je kod nas 90-ta godina. Za ostvarivanje ovih uzvišenih ciljeva potrebne su radikalne promjene dosadašnje pogrešne neoliberalne i tajkunske ekonomske prakse i dugoročno održiv razvoj u saglasju sa novim ekološkim standardima.Energetska efikasnost i alternativni izvori energije će sve više dobijati na značaju- rekao je Radulović.

On je podvukao da se ne bi trebalo ugledati na zemlje regiona koje nastavljaju sa izgradnjom termoelektrana sa punom emisijom ugljen- dioksida.

"To je suludo. Hitno treba zaustaviti sve aktivnosti na gradnji drugog bloka pljevaljske termoelektrane pod ovim uslovima, bilo da su u pitanju Česi, Kinezi ili Amerikanci. U pitanju su zastarjele tehnologije koje nijesu u saglasju sa kriterijumima Pariskog sporazuma. Ne obezbjeđuju nultu emisiju gasova i baziraju se na velikim i rastućim troškovima za penale zbog emisije CO2. Ako se odobori rad takve termoelektrane, troškovi bi 2040. godine iznosili čak 60 odsto od ukupne cijene struje", precizirao je Radulović, napominjući da "u naprednim zemljama" postoje termoelektrane sa nultom emisijom štetnih gasova.

On je ocijenio da će sva usvojena dokumenta, strategije, odluke i aktivnosti u energetici postati neutemeljeni i pogrešni.

-Treba ih odbaciti i zaustaviti.  Neophodno je usvojiti Strategiju niskougljeničnog razvoja, sa posebnim segmentima u energetici, transpotu, industriji, građevinarstvu i poljoprivredi.     Treba znati, budućnost energetskog sektora, na globalnom i regionalnom  planu će biti sledeća: državne samostalnosti nema bez energetske samodovoljnosti, tražnja za električnom energijom  i njena cijena će biti sve veća, proizvodnja električne energije će morati da zapazi visoke standarde sigurnosti i ekologije- naveo je Radulović.

U tom cilju, predlaže da se elektro-energetski  potencijal maksimalno valorizuje, u dogovoru sa susjednim državama. 

-Potrebno je ratifikovati sporazume sa susjedima oko zajedničkih vodotoka i stajaćih voda, u skladu sa međunarodnim standardima i principima vodnog prava i životne sredine. Prije svega, sa Republikom Srpskom oko Bilećkog jezera, zatim vodotoka Pive i vodotoka Tare. Takođe, sa Republikom Srbijom, oko vodotoka Lima, mogućeg prevođenja voda Tare i uticaja na vodotok Morače i Drine. Posebno u kontekstu odluka izgradnje HE „Buk Bijela“ i drugih hidroelektrana na vodotoku Drine i vodotoku Lima. Valorizacija vodotoka Pive mora biti prioritetna, potpuna i efikasna. Nove HE “Komarnica“, HE “Piva II“ i HE “Kruševo“, sa revitalizovanom HE “Piva“, treba da čine jedinstven sistem, da rade u taktu i reverzibilno, da posjeduju kompezacione bazene. Tehnički, ekonomski i sociološki indikatori ukazuju na superiornost izgradnje ovih velikih hidrocentrala. Da li će biti izgrađena HE“Komarnica-gornja“ ili HE“Komarnica-donja“, da li HE “Kruševo-gornje“ ili HE “Kruševo-donje" je izuzetno bitno, jer u pitanju su ogromni finansijski efekti koji će vremenom rasti. O tome treba da odluče na referendumu građani Šavnika i treba napraviti i dogovor sa Republikom Srpskom- kazao je Radulović. 

On je ponovio da je od najvećeg  državnog  interesa da se ponovo analizira  izgradnja HE „Buk Bijela“ u novim okolnostima. 

-To su ciljevi i posljedice Pariskog sporazuma, odluka Republike Srpske o izradnji HE „Buk Bijela“ na svojoj teritoriji, neposredno uz granicu sa Crnom Gorom. Treba znati da Tara i Drina neće više  biti iste, da će dužina raftinga biti mnogo kraća i treba naći rešenje koje će optimalno da usaglasi ekonomiju, životnu sredinu i prirodne ljepote. Takođe treba donijeti racionalnu odluku da li i kako izgraditi visoke hidroelektrane na Morači. Ta odluka mora biti proizvod energetske budućnosti regiona i Crne Gore, Pariskog sporazuma, trase autoputa Bar-Boljere, mogućeg prevođenja voda Tare u Moraču, seizmičke sigurnosti, očuvanja kulturne baštine i životne sredine, normalno, i ekonomskih indikatora. Ta odluka će bitno uticati na budućnost Crne Gore i treba je donijeti uz veliki konsenzus i referendumom. Neophodno je i sačiniti relevantnu studiju izvodljivosti izgradnje TE“Pljevlja II“, revitalizacije TE“Pljevlja I“, toplifikacije i ekološke sanacije Pljevalja,  sa primjenom najboljih „BAT tehnologija“ koje omogućavaju nultu emisiju gasova- naglasio je Radulović.  

Dodao je i da treba napokon izvršiti dodatnu regulaciju u drumskom saobraćaju, ali i uvesti kontrolu pri registraciji vozila i u odnosu na izduvne gasove.

-Treba upozoriti građane da se u automobilskoj industriji dešava revolucija, da će uskoro biti obaveza hibridnog rešenja, zaustaviti uvoz polovnih vozila lošeg kvaliteta i prevaziđenih tehnologija, izvršiti regulaciju saobraćaja u gradovima u cilju manjeg zagađenja, sprovesti rigidniju kontrolu goriva- zaključio je Radulović.  

S.G. 

 

Portal Analitika