Abiznis

Marković: Fond za sanaciju bajpas za banke

Formiranje sanacionog fonda , što je predviđeno Nacrtom zakona o sanaciji banaka, trebalo bi da doprinese očuvanju finansijske stabilnosti u bankarskom sektoru. Pored toga i visina novca kojim bi Fond za zaštitu depozita učestvovao u eventualnoj sanaciji banke biće mnogo manja - kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Fonda za zaštitu depozita, Predrag Marković.
Marković: Fond za sanaciju bajpas za banke
Portal AnalitikaIzvor

- Samo formiranje fonda utiče na sredstva FZD na način da se u postupku sanacije banke prvo koriste sredstva budućeg sanacionog fonda, pa tek kada se ocijeni da nijesu dovoljna, moguće je (uz saglasnost FZD) koristiti naša sredstva. Limit sredstava sa kojima bi FZD mogao da učestvuje u sanaciji neke banke određen je do nivoa sredstava koja bi morao da isplati u visini garantovanih depozita da je ta banka, umjesto u proces sanacije, pošla pod stečaj. U svakom slučaju, visina sredstava sa kojima bi FZD učestvovao u sanaciji biće manja nego da se sprovede klasičan stečaj u banci - kaže Marković.

POBJEDA: Da li će se bilo šta promijeniti u nadležnosti FZD kad bude formiran fond za sanaciju banaka?

MARKOVIĆ: FZD ostaje sa istim nadležnostima. Međutim, predlogom nov o g Zakona o zaštiti depozita, nadležnosti FZD proširuju se na moguć- nost kontrole dostave podataka iz banaka - što je do sada mogla da radi jedino Centralna banka. Fond će moći da sprovodi testiranje isplate garantovanih depozita, najmanje jednom u tri godine kod svake banke.

POBJEDA: Očekuju li se promjene u organizacionoj strukturi fonda kojim rukovodite u kontekstu formiranja sanacionog fonda, odnosno da li može doći do objedinjavanja?

MARKOVIĆ: Donošenje Zakona o sanaciji banaka ničim ne utiče na funkcionisanje FZD. Usvajanjem novog Zakona o zaštiti depozita što je planirano u drugom kvartalu 2018. i uvođenjem premije na bazi rizika, značajno će ojačati uloga FZD. To podrazumijeva i izmjenu postojeće organizacione strukture FZD u skladu sa novim nadležnostima koje Zakon o zaštiti depozita nameće. Zakonom o sanaciji  predviđeno je da sanacioni fond posluje u okviru Centralne banke i nema nikakvog objedinjavanja funkcija - jer se funkcije ova dva fonda razlikuju.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika