Abiznis

Ministar i oponenti kao da su čitali različite zakone

Vlada Crne Gore je na sjednici od 31. avgusta ove godine utvrdila Prijedlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Dokument koji je Vlada utvrdila zapravo je treća verzija izmjena postojećeg zakona o uređenju prostora koji se našao na javnoj raspravi tokom 2016. godine, kao Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata. Zakon bi trebalo da bude usvojen na zasijedanju parlamenta u utorak, 26. septembra.
Ministar i oponenti kao da su čitali različite zakone
Portal AnalitikaIzvor

Prijedlog zakona naišao je na oštre reakcije javnosti. Tako su predstavnici tri primorske opštine naveli da se ovim zakonom upravljanje prostorom pokušava centralizovati i staviti, kako su istakli, pod kontrolu jednog centra i jedne partije, dok su članovi Inženjerske komore osudile ovaj zakon koji je, kako su istakli, omalovažio njihovu struku.

Reakcije

Međutim, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović odgovorio je da njihove tvrdnje nijesu tačne i da su nedovoljno informisani ili izmanipulisani, a pominjao je da zakon žele da ispolitizuju. U aprilu ove godine Radulović je prezentovao javnosti Prijedlog zakona o planiranju i izgradnji i pritisnut oštrim reakcijama javnosti, naročito argumentacijom lokalnih uprava, Radulović je bio primoran da prijedlog vrati u formu nacrta i sprovede novu javnu raspravu. Predsjednici opština Kotor, Budva i Herceg Novi kazali su da Prijedlog zakona o planiranju i izgradnji predstavlja novi zakonodavni okvir u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata, koji u nizu odredbi ograničava samostalnost lokalne samouprave u dijelu poslova iz sopstvene nadležnosti, što nije u skladu sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi. Oni su pozvali poslanike Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i albanskih partija da ne prisustvuju sjednici crnogorskog parlamenta, koja je zakazana za utorak, i tako spriječe usvajanje ovog zakona.

Kontrola

Predsjednik opštine Budva, Dragan Krapović, kazao je da se upravljanje prostorom pokušava centralizovati i staviti, kako je istakao, pod kontrolu jednog centra i jedne partije i predstavlja ,,finalnu poharu resursa u Crnoj Gori“. Kako je objasnio, dok je još bio u nacrtu oni su pokušali da uti- ču, ponudili su unapređenja, ali im ona nijesu prihvaćena. Njihove primjedbe i kompromisi su ostali bez odgovora, a prijedlog zakona ostao je isti kao što je bio nacrt.

- Zakon je u suprotnosti sa Ustavom, kao i sa evropskim poveljama i konvencijama o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda - smatra Krapović.

Predsjednik opštine Kotor, Vladimir Jokić, ocijenio je da će svi poslanici, koji daju glas za usvajanje ovoga zakona, dati glas za to da se sve opštine Crne Gore presele u Podgoricu. On je naglasio da su opštine Budva, Kotor i Herceg Novi dale primjedbe na Nacrt zakona o planiranju i izgradnji i da su, kako je dodao, jasno ukazali na neustavnost tog akta.

Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić ocijenio je da se predlaganjem zakona o planiranju i izgradnji, crnogorske opštine vraćaju u 1948. godinu.

- Predlaganjem ovakvog zakona opštine jednostavno postaju mjesne zajednice. Ovo je presedan da država sebi može da da za pravo da protivno evropskoj Povelji o lokalnoj samoupravi i potrebi što šire decentralizacije, ovakvu jednu stvar centralizuje. Ovakav primjer ne postoji u Evropi ni u okruženju - istakao je Katić. Predstavnici Inženjerske komore takođe su bili nezadovoljni Prijedlogom zakona o planiranju prostora i izgradnji, navodeći da je ova institucija kažnjena, a njihova struka potcijenjena kao nikada do sada u crnogorskoj istoriji.

Predsjednica Izvršnog odbora Strukovne komore arhitekata, Maja Velimirović- Petrović, istakla je problem u poglavlju zakona koje se odnosi na planiranje prostora.

- Novim zakonskim rješenjem se dijametralno različito i na potpuno drugačiji način tretira ta oblast. Naime, uvodi se totalni centralizam u proces planiranja prostora, pri čemu sve poslove, od pripreme, izrade, implementacije planova vrši Ministarstvo održivog razvoja i turizma - kazala je Velimirović-Petrović. Ona je dodala da je predloženo zakonsko rješenje potpuno suprotno evropskoj praksi u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja.

Legalnost?

Prema njenim riječima, zakonskim rješenjima je u potpunosti ukinuta planerska struka. - Odnosno, ukinute su licence za fizička i pravna lica u oblasti izrade prostornih i urbanistič- kih planova. To znači i degradaciju struke, tj. ukidanje stogodišnjeg iskustva i uvođenje potpuno drugačijeg i neispitanog sistema - rekla je Velimirović-Petrović. Ona smatra da se postavlja pitanje egzistencije 151 privrednog društva koje obavlja djelatnost prostornog i urbanističkog planiranja, kao i egzistencije 355 inženjera, planera članova komore. Ona je dodala da Inženjerska komora smatra da nije dobro rješenje poglavlje o legalizaciji objekata, jer se, kako smatra, takvim rješenjem, derogira legalni način izgradnje objekata. - I još sada imate situaciju da će i legalni i nelegalni investitori da grade bez građevinske dozvole. Sada treba zamisliti koliko je potrebno kontrole u prostoru i sa kakvim kapacitetima treba da raspolaže naša država da bi prekontrolisala svakoga investitora, da li radi u skladu sa zakonom - kazala je Velimirović-Petrović.

Ministar održivog razvoja i turzma Pavle Radulović je izjavio da je u pogledu planiranja prostora, iako je predlagač zakona zadržao koncept centralizacije i koncentracije planskih dokumenata, postignut izuzetno visok stepen uključenosti lokalne samouprave u postupku izrade planskih dokumenata. On je u petak odgovorio svim subjektima i zajednicima koji su ga napali ističući da ipak želi da vjeruje da su oni izmanipulisani i poručio predstavnicima opština da sada imaju više prava u planiranju prostora nego što su do sada imali.

- Što se tiče teksta zakona, on je evaluiran kroz javnu raspravu, i ja sam strpljivo odgovarao na pitanja. Prihvaćeno ih je stotinu, što tehničkih, što konceptualnih sugestija i notorna je neistina da nije ništa prihvaćeno – istakao je Radulović dodajući da su sarađivali sa svima i da su se interesni lobiji pobunili i napravili veliku pometnju.

- Ne postoji ni jedan entitet da mu nije upriličen sastanak. Čuli smo razne izjave, da zakon nije u skladu sa ustavom, EU, ali niko od njih nije konkretno kazao koji to član krši Ustav - objašnjava Radulović, naglašavajući da su oni u Ministarstvu održivog razvoja i turizma mnogo ponosni na tekst zakona. On je istakao da je suština ovog zakona kvalitetna planska dokumentacija i da na svakom koraku imamo vrlo jasnu sliku ko je odgovoran za stanje u prostoru.

Na pitanje da li ovaj zakon uzima opštinama prihode, Radulović je kazao da je to nonsens i da ne samo da im nijesu oduzeti nego su im povećani. Što se tiče građevinske dozvole, istakao je da je ona ukinuta samo kao pravni akt.

- Htjeli smo da upravo napravimo to da struka kontroliše struku – naglašava Radulović. On je naglasio da se Prijedlog zakona ne bavi imovinom, ni u kom slučaju, te da ne utiče ni na eksproprijaciju.

Niko nije ugrožen

Što se tiče primjedbi predstavnika Inženjerske komore, on objašnjava da su oni napravili profesiju koja se zove planeri i da su imali pravnike i ekonomiste koji su imali tu licencu.

- Trudili su se za novce. Ovim zakonom po prvi put mi štitimo crnogorske inženjere – kazao je Radulović i poručio da niko nije ugrožen i da sada svi mogu da se bore na tržištu. On je naglasio da je Inženjerska komora do sada bila ustanova i naplaćivala usluge, a sada će biti na tržištu i naplaćivati usluge kao i svi drugi. Dodao je isto tako da nije tačno da nijesu učestvovali u izradi zakona.

- Ja znam da sam takao u osinjak, stao sam im na crtu i čekam da kažu šta ovdje nije u redu. Osinjak se prepoznao, to je struka koja je kontrolisala struku – poručio je Radulović svima koji su protiv ovog zakona ne želeći da pominje imena.

Ostojić: Inženjerska komora nije konsultovana

Predsjednik Inženjerske komore Crne Gore, Boris Ostojić, istakao je da ova institucija nije učestvovala u pisanju zakona, niti je konsultovana u pogledu izrade zakona.

- Zastupali smo javni interes, interes struke i interes našeg članstva. Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da sa resornim ministarstvom nađemo zajednički jezik i pružimo makar djelimičnu podršku ovom zakonu - pojasnio je Ostojić

Četiri opštine nemaju ni bazični planski dokument

Kako je istakao ministar Radulović, opštine koje se tako bore za planiranje nijesu od 2008. godine uradile ni bazični planski dokument.

- Četiri crnogorske opštine, Herceg Novi, Bar, Budva i Kotor još nemaju bazični planski dokument, a za njih 11 izradu je platila Vlada, dok je za Ulcinj Vlada i izradila dokument. Opštine nijesu mogle od 2008. godine da donesu ni ovaj dokument – istakao je Radulović.

(Pobjeda)

Portal Analitika