Kultura

"Iskra" i "Slučajevi pravde" premijerno na Filmskom festivalu u Herceg Novom

U okviru selekcije "Kino Orjen" na 31. Filmskom festivalu u Herceg Novom koji će biti održan od 1. do 7. avgusta, svjetske premijere imaće dva crnogorska filma – "Iskra" (2. avgust), debitantsko ostvarenje mladog reditelja Gojka Berkuljana koji će se takmičiti za nagradu “Živko Nikolić” i "Slučajevi pravde" (5. avgust) u režiji The Books of Knjige. Selektor programa dugometražnih igranih filmova, u okviru kojeg je i "Kino Orjen", je reditelj Ivan Marinović.
"Iskra" i "Slučajevi pravde" premijerno na Filmskom festivalu u Herceg Novom Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Selekcija “Kino Orjen” nastavlja tradiciju Hercegnovskog festivala njegovanja filmova iz prostora bivše Jugoslavije. Ona daje presjek najzanimljivijih stilskih i žanrovskih iskoraka ostvarenih tokom ovogodišnje produkcije i omogućava nam da festival prikaže najrazličitije pristupe filmu.

U žiriju selekcije “Kino Orjen” su: filmska kritičarka Sunčica Unevska (Makedonija), scenarista i reditelj Đorđe Milosavljević (Srbija) i crnogorski scenarista Stefan Bošković.

Osim "Iskre" i "Slučajeva pravde", filmovi koji se takmiče u selekciji “Kino Orjen” su:

Afterparti”; red: Luka Bursać, Srbija (internacionalna premijera)

Oslobođenje Skoplja”, red: Danilo Šerbedžija, Rade Šerbedžija, Makedonija

Goran”; red: Nevio Marasović, Hrvatska (crnogorska premijera)

Noćno življenje”; red: Damjan Kozole, Slovenija (crnogorska premijera)

Ustav republike Hrvatske”; red: Rajko Grlić, Hrvatska

Biser Bojane”; red: Milan Karadžić, Crna Gora

Jedan film je van konkurencije: “Igla ispod praga”, reditelja Ivana Marinovića (Crna Gora).

- Posebno smo ponosni da u ovom programu prikažemo dvije značajne premijere. The Books of Knjige, nakon što su nas uveseljavali kroz različite forme fantastičnim analizama našeg mentaliteta zadnjih dvadeset godina, sada donose krunu njihove dosadašnje karijere - dugometražni prvijenac “Slučajevi pravde”, film koji parodira ne samo klišee žanrovskog filma, već sve klišee društva u kojem živimo. Osim što priželjkujemo da to bude film koji će TBOK popularizovati širom regiona, očekujemo i spektakularnu atmosferu na premijeri na punoj Kanli Kuli. “Iskra” je film minijaturnog budžeta, čija skromnost nije spriječila autora Gojka Brkuljana da pokaže svu svoju zanatsku vještinu i talenat. Suptilno tretirajući žanrovske odrednice reditelj pomjera granice domaćeg i regionalnog filma, i najavljuje autorsku karijeru koju vrijedi pomno pratiti – istakao je Marinović.

2707iskra


Prema njegovim riječima u selekciji “KINO ORJEN” prikazivaće se filmovi velikana poput Rajka Grlića – “Ustav Republike Hrvatske”, komedije izuzetne političke tematike i Damjana Kozolea – “Noćno življenje” koji se kroz žanrovski neobičnu kombinaciju trilera i drame, bavi tematikom tabloidnog društva.

- Posebno nam je zadovoljstvo što u ovom programu imamo i film možda najuzbudljivijeg mladog autora hrvatske kinematografije - Goran Nevia Marasovića, čiji je “Vis-a'-Vis” prije par godina oduševio publiku Kanli Kule. Takođe, tu je i internacionalna premijera filma “AfterpartiLuke Bursaća, nagrađenog na beogradskom Festu kao i dugo iščekivana ekranizacija čuvene predstave “Oslobođenje Skoplja” u režiji Radeta i Danila Šerbedžije. Imavši u vidu da su u selekciji i "Biser Bojane" Milana Karadžića i "Igla ispod praga" (izvan konkurencije), čak četiri domaća filma na festivalu su jasan znak sve bržeg razvitka crnogorske kinematografije – naglasio je Marinović.

Nagradu “Živko Nikolić”, koja je prolazila kroz različite faze od njenog ustanovljivanja, sada, prema riječima Marinovića, postavljamo kao značajniju i prestižniju, a ne usputnu i protokolarnu.

- Ova nagrada će se od sada vezivati uz najhrabriji i najuzbudljiviji film selekcije “Kino Orjen”, programa u kojem se autori nisu plašili da zađu u manje popularne i definisane prostore i teme. Jednako važnim smatramo i uvođenje glasanja za najbolji film po izboru publike u istoj selekciji – poručuje Marinović.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.