Društvo

Duško Bjelica, iako je podnio ostavku, ostaje na čelu Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore nije danas prihvatio ostavku predsjednika tog tijela profesora Duška Bjelice koju je, najavljujući je kao neopozivu, podnio na prethodnoj sjednici, nakon što nije prošao njegov prijedlog kojim je dao podršku Vladinoj odluci, a ne Univerzitetu, za upis studenata u Visoku medicinsku školu u Beranama.
Duško Bjelica, iako je podnio ostavku, ostaje na čelu Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

 

Iz UCG saopšteno je da ostavka nije prihvaćena sa jednim glasom protiv i dva uzdržana. Predstavnici Studentskog parlamenta UCG u Upravnom odboru jednoglasno su predložili da Bjelica ostane na toj funkciji.

Rektorka UCG Radmila Vojvodić danas nije željela da komentariše dešavanja u Upravnom odboru, odnosno činjenicu da je Bjelica, iako je podnio neopozivu ostavku, ipak ostao na čelu ovog tijela. Naglasila je da ostaje pri stavu koji su zazuzeli na posljednjoj vanrednoj sjednici Senata kada su saopštili da pokušavaju da stave tačku na javnost spora između Vlade i UCG i vrate ga institucionalnoj komunikaciji.

Predsjednik Naučnog odbora i član Upravnog odbora UCG prof. dr Vladimir Pešić kazao je za Pobjedu da je očekivao da će Upravni odbor raspravljati o upisu u beransku školu, a ne o ostavci Bjelice, samim tim, jer je bila neopoziva.

- Predstavnici Vlade u Upravnom odboru ne samo što nijesu inicirali ovo pitanje, već nijesu pokazali bilo kakav interes da se ono definitivno riješi na jedan ili drugi način. Na kraju se pokazalo da je jedini cilj današnje sjednice bio da se Duško Bjelica pošto-poto vrati na mjesto predsjednika Upravnog odbora, iako je prije nekoliko dana dao neopozivu ostavku – kaže Pešić.

On ističe da je obu situaciju teško razumjeti drugačije osim kao nastavak daljih pritisaka Vlade na autonomiju Univerziteta, kroz jasno profilisanu kampanju usmjerenu na prisilno mijenjanje već više puta donijetih odluka organa Univerziteta.

- Senat je već jasno iznio stav da je povrijeđena autonomija Univerziteta i istakao da krivotvorenje licence, manipulisanje nalazom Prosvjetne inspekcije i najava sankcija, kao i mjera smjenjivanja članova Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore uz dodatno i ciljano izlaganje medijskoj harangi, evidentno predstavlja represivno postupanje. Premijer je u govoru u Skupštini svjesno izbjegao temu nezakonitog rada Ministarstva i prenebregao postojanje sijaset ozbiljnih akademskih argumenata. Štaviše, premijer je etiketiranjem akademske zajednicu za konformizam u Podgorici, populistički prebacio akademsko pitanje na politički teren – naglasio je on.

Pitanje kvaliteta diplome i načina izvođenja nastave na studijskom programu Visoka medicinska škola je, dodao je, akademsko pitanje, a ne regionalno-političko pitanje čije rješenje treba da zavisi od toga da li će neko balvanima blokirati magistralu kod Berana.

- Kada se napravi ovakva greška kakvu je napravila Vlada i Ministarstvo, jedino ispravan postupak je korigovanje te greške. Vlada još ima prostora za to i ja najiskrenije želim da se to desi, prije svega zarad onih studenata koji očekuju odgovor i čija je želja dobijanje kredibilne, međunarodno priznate diplome, što može dati samo upis na akreditovani program u Podgorici – poručio je Pešić.

On upozorava da kakav god ishod da bude, ne osloboditi Vladu i nadležno Ministarstvo, za štetu koja je već učinjena i prema Univerzitetu, akademskoj zajednici i budućim studentima.

- Ako zbog ičega ova Vlada je postala „istorijska“ jer je ugrožavanje autonomije univerziteta, kao fundamentalne civilizacijske tekovine, stvar nedopustiva u modernim demokratskim društvima. Možda na kraju treba i čestitati Vladi i resornom ministarstvu ovaj demokratski iskorak – zaključio je Pešić.

 

Portal Analitika