Društvo

Duško Bjelica, iako je podnio ostavku, ostaje na čelu Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore nije danas prihvatio ostavku predsjednika tog tijela profesora Duška Bjelice koju je, najavljujući je kao neopozivu, podnio na prethodnoj sjednici, nakon što nije prošao njegov prijedlog kojim je dao podršku Vladinoj odluci, a ne Univerzitetu, za upis studenata u Visoku medicinsku školu u Beranama.
Duško Bjelica, iako je podnio ostavku, ostaje na čelu Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

 

Iz UCG saopšteno je da ostavka nije prihvaćena sa jednim glasom protiv i dva uzdržana. Predstavnici Studentskog parlamenta UCG u Upravnom odboru jednoglasno su predložili da Bjelica ostane na toj funkciji.

Rektorka UCG Radmila Vojvodić danas nije željela da komentariše dešavanja u Upravnom odboru, odnosno činjenicu da je Bjelica, iako je podnio neopozivu ostavku, ipak ostao na čelu ovog tijela. Naglasila je da ostaje pri stavu koji su zazuzeli na posljednjoj vanrednoj sjednici Senata kada su saopštili da pokušavaju da stave tačku na javnost spora između Vlade i UCG i vrate ga institucionalnoj komunikaciji.

Predsjednik Naučnog odbora i član Upravnog odbora UCG prof. dr Vladimir Pešić kazao je za Pobjedu da je očekivao da će Upravni odbor raspravljati o upisu u beransku školu, a ne o ostavci Bjelice, samim tim, jer je bila neopoziva.

- Predstavnici Vlade u Upravnom odboru ne samo što nijesu inicirali ovo pitanje, već nijesu pokazali bilo kakav interes da se ono definitivno riješi na jedan ili drugi način. Na kraju se pokazalo da je jedini cilj današnje sjednice bio da se Duško Bjelica pošto-poto vrati na mjesto predsjednika Upravnog odbora, iako je prije nekoliko dana dao neopozivu ostavku – kaže Pešić.

On ističe da je obu situaciju teško razumjeti drugačije osim kao nastavak daljih pritisaka Vlade na autonomiju Univerziteta, kroz jasno profilisanu kampanju usmjerenu na prisilno mijenjanje već više puta donijetih odluka organa Univerziteta.

- Senat je već jasno iznio stav da je povrijeđena autonomija Univerziteta i istakao da krivotvorenje licence, manipulisanje nalazom Prosvjetne inspekcije i najava sankcija, kao i mjera smjenjivanja članova Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore uz dodatno i ciljano izlaganje medijskoj harangi, evidentno predstavlja represivno postupanje. Premijer je u govoru u Skupštini svjesno izbjegao temu nezakonitog rada Ministarstva i prenebregao postojanje sijaset ozbiljnih akademskih argumenata. Štaviše, premijer je etiketiranjem akademske zajednicu za konformizam u Podgorici, populistički prebacio akademsko pitanje na politički teren – naglasio je on.

Pitanje kvaliteta diplome i načina izvođenja nastave na studijskom programu Visoka medicinska škola je, dodao je, akademsko pitanje, a ne regionalno-političko pitanje čije rješenje treba da zavisi od toga da li će neko balvanima blokirati magistralu kod Berana.

- Kada se napravi ovakva greška kakvu je napravila Vlada i Ministarstvo, jedino ispravan postupak je korigovanje te greške. Vlada još ima prostora za to i ja najiskrenije želim da se to desi, prije svega zarad onih studenata koji očekuju odgovor i čija je želja dobijanje kredibilne, međunarodno priznate diplome, što može dati samo upis na akreditovani program u Podgorici – poručio je Pešić.

On upozorava da kakav god ishod da bude, ne osloboditi Vladu i nadležno Ministarstvo, za štetu koja je već učinjena i prema Univerzitetu, akademskoj zajednici i budućim studentima.

- Ako zbog ičega ova Vlada je postala „istorijska“ jer je ugrožavanje autonomije univerziteta, kao fundamentalne civilizacijske tekovine, stvar nedopustiva u modernim demokratskim društvima. Možda na kraju treba i čestitati Vladi i resornom ministarstvu ovaj demokratski iskorak – zaključio je Pešić.

 

Portal Analitika

Komentari (26)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Z Zvek
27.07.2017. 21:58

Koliko se sjecam pesica su forsirali vojvodicka bjelica i stanisic blago nama s njim

3
1
m marbo
27.07.2017. 21:14

E cus Pesic. Ha ha...naucnik......pitajte na PMF-u sta misle o njemu....

3
1
p peki
27.07.2017. 20:35

Gde je sada VVllaaddo https://m.youtube.com/watch?v=b0ppVw4I7RQ

3
0
b buffy
27.07.2017. 20:34

Bjelica je za Vojvodićku to svako zna. Neće oni nikad jedno na drugo. Nemojte se bojati za njih dvoje.

3
0
M Monte cristo
27.07.2017. 21:46

Bjelica je samo za sebe. Prvi je pokusao da joj slomi vrat. To mu je u krvi. Mada ga je Rada bacila u cosak.

2
3
N Niksa
27.07.2017. 18:41

Kupio studente i kao radi za njihovo dobro a dobro mu Pesic rece-vratio on sebe u fotelju posle NEOPOZIVE OSTAVKE a o studentima ni rijeci. A on je cuven po odnosu sa studentima. On i Mujovic. Pesicu i Radmila imate podrsku svih slobodnih studenata

3
3
G Gti
27.07.2017. 18:37

E sta radi Bjelica, evo oce da ubijedi sve da je noc dan. Pokusao da slomi rektoricu, javno se hvalio da je on novi rektor pa kad je razbijen e sad malo se izvinjava i maze oci svima a u tome je majstor. Provaljen si. Pesicu svaka ti cast! Opozovite ga odma inace ce opet udariti na vas

3
3
F Filozof
27.07.2017. 18:22

E sta radi Bjelica, evo po cio dan ubjedjuje sam sebe pa onda preko 2 bota da je sve ok izmedju njega i uprave ucg a sva podgorica bruji kakve je rijeci popio od sefice i kako je najuren iz kancelarije. Konacno procitan. A rasplet i njegov pad se tek ocekuje. Brzo ce i fijoka da radi. Sve se zna!!! Nema vise tajni o Bjelica vajni

4
3
A Academic
27.07.2017. 16:35

Bjelica i univerzitet su nespojive kategorije. U Bg je to pod Seseljom i njegovim Bjelicama trajalo vrlo kratko, ovdje vec vise od pet godina, mada i prethodni rektori i upravni su bili u ljubavi sa rezimom. O studentskom pokretu da ne pricamo. Zato je pitanje broj 1 demokratizacija univerziteta, kakva VMS Berane itd..Pesic kao naucnik ima i akademski instikt, ima tu i drugih uglednih profesora...stoga takve ljude treba ohrabriti. A to sto Bjelica angazuje botove, studente i specijalne perfidne mjere discipliniranja univerziteta to je njegova uska specijalnost i plod dugogodisnjeg iskustva...

8
3
b buffy
27.07.2017. 14:03

  Bjelica je koliko znam uvijek podrzavao kolegijum UCG. Siguran sam u njegove najpoštenije namjere. To znaju svi na UCG.

3
2
S Sulc
27.07.2017. 13:32

Licno poznajem prof bjelicu vjerujem da ce stisati strasti na univerzitetu

5
3
v vangog
27.07.2017. 13:21

Ovaj Pešić je jedan hvalisavac i intereždžija koji će sve pogaziti za lični inters. Ili su mu nešto dali ili tek treba da uzme. Taj je samo dje je lični interes. Osoba bez trunke dostojanstva. Takvoga ga poznaje svako. Pitajte na PMF – u za njega. Svako će reći isto-sve najgore.

5
3
B Beny
27.07.2017. 12:28

Bjelica nije podnosio neopozivu ostavku kako plasira Pešić u medijima i saopstava u ime UCG. Pešić je teški egojista sa najmračnijim ambicijama i konfliktna ličnost. Đe god je on tu su problem zbog ličnih i megalomanskih zahtjeva zasnovanih uvijek i samo za sebe. Njega niko ozbiljno i ne shvata.

5
4
J Johny
27.07.2017. 12:09

Bjelica je koliko znam uvijek podrzavao kolegijum UCG. Siguran sam u njegove najpoštenije namjere. To znaju svi na UCG.

3
2
p pep
27.07.2017. 10:30

Svako ima pravo na stav i komentar. Ja lično znam da su Bjelica i Vojvodić kao nokat i meso

6
2
T Tvrtko
27.07.2017. 18:18

Hahahahaha. Bili nekad. Zar nokat prstu kaze mrs odavde p.... jedna. Toliko o hrabrosti i cojstvu. Pu

2
3
B Baksi
27.07.2017. 09:29

Mnogi su zeljeli da kompromis dr bjelice pretvore u bjegovo oponiranje Ucg grdno su se prevarili

5
1