Društvo

Radionica “Multidisciplinary Innovations in Bio-ICT” od 2. do 9. jula u Podgorici i Kotoru

Nakon niza uspješno organizovanih događaja na lokalnom nivou ove godine, studentska organizacija EESTEC LC Podgorica sa Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici organizuje ove godine radionicu pod nazivom “Multidisciplinary Innovations in Bio-ICT” od 2.-9. jula, koja će se održati u Podgorici i Kotoru.
Radionica “Multidisciplinary Innovations in Bio-ICT” od 2. do 9. jula u Podgorici i Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Članove koji dolaze iz devet različitih zemalja, očekuju petodnevna predavanja od strane stručnih predavača BIO-ICT-ja iz različitih oblasti.

Centar izvrsnosti u bioinformatici (BIO-ICT) je prvi Centar izvrsnosti u Crnoj Gori na Univerzitetu Crne Gore, koji koji vodi Elektrotehnički fakultet, a finansira Ministarstvo nauke Crne Gore, kroz kredit Svjetske banke.

BIO-ICT Centar je osnovan u junu 2014. godine , a pored Elektrotehničkog fakulteta, partneri na projektu su tri vodeće crnogorske istraživačke institucije: Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, Institut za javno zdravlje; dva međunarodna univerziteta: Naučno-istraživački centar za ekološku bezbjednost iz St. Petersburga i Centar za teleinfrastrukturu iz Alborga; i dvije uspješne crnogorske firme: COGI doo i Green House Jovović doo.

Cilj BIO-ICT Centra je razvoj modularne i najsavremenije ICT platforme u oblasti održive poljoprivrede, monitoringa usijeva, ekosistema voda/mora i šuma, razvoja tehnika za kontrolu i smanjenje zagađenja vazduha, analize i standardizacije prehrambenih proizvoda, kontrole kvaliteta zemljišta, napretka u javnom zdravstvenom sistemu. Novi pilot sistem je trenutno u izradi. On je orijentisan na usluge sa ciljem širenja primjene i upotrebe najsavremenijih ICT tehnologija u oblastima poljoprivrede, biologije mora, ekološkog monitoringa, kao i u obastima zdravstva, „pametnih“ objekata, transporta, energetike

Kroz praktične treninge i predavanja cilj je prenijeti što više znanja, da i sami studenti to mogu iskoristiti za rad na nekim svojim budućim projektima.

U Podgorici, u kojoj ce se radionica održavati pet dana, će svi biti više fokusirani na samu temu i istraživanje, dok su posljednja dva dana planirana za kratak predah i odmor na primorju, tačnije u Kotoru.

Pored predavanja i učenja, učesnici će imati priliku da otkriju različite predjele naše zemlje i da se malo bliže upoznaju sa našom kulturom i običajima, a članovi EESTEC organizacije kao I predavači će biti zaduženi da to urade na najbolji mogući nacin.

Bez podrške ETF-a i kompanija JP Morsko dobro i Pivara Trebjesa, te TO Tivat, Opština Podgorice, Tehnopolis, Grawe Osiguranje, Aqua bianca, Data Design, Jugobicikl, koje su kao sponzori stali iza studentske organizacije EESTEC, realizacija ove radionice ne bi bila moguća.

27eestecposter
Portal Analitika