Društvo

Pripanici austrijske, makedonske i crnogorske vojske na vježbi "Zajednički izazov 2017"

U kasarni "Breza" u Kolašinu danas je zvanično otvorena međunarodna vojna vježba "Zajednički izazov 2017" ("Common Chalenge 2017"), saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva odbrane.
Pripanici austrijske, makedonske i crnogorske vojske na vježbi "Zajednički izazov 2017"
Portal AnalitikaIzvor

Načelnik Odjeljenja za operacije i obuku Generalštaba Vojske Crne Gore pukovnik Svetozar Brajković istakao je da je razvoj sposobnosti planinskog ratovanja duboko ukorijenjen u našoj prošlosti i sadašnjosti, te da ova vježba treba da bude podsticaj i za budući razvoj sposobnosti Vojske Crne Gore.

2017-06-27-vjezba-zajednicki-izazov-002

- Vježba „Zajednički izazov 2017“ je multinacionalna NATO/PzM vježba na terenu koja će od 27. juna do 7. jula biti realizovana u rejonu za planinsku obuku Lipovo. Bazirana je na imaginarnom scenariju operacije podrške miru/operacije upravljanja kriznim situacijama vođenim od strane NATO-a. Prema zajedničkoj inicijativi, vježba će biti izvedena u saradnji sa pripadnicima austrijskih i makedonskih oružanih snaga, sa istim udjelom u procesu planiranja, izvođenja i procjene. Vježba treba da prikaže nivo interoperabilnosti među jedinicama oružanih snaga zemalja učesnica, sa ciljem obučavanja jedinica i komandi u efikasnom multinacionalnom izvođenju operacija u planinskom okruženju, oslanjajući se na odgovarajući scenario - navodi se u saopštenju.

2017-06-27-vjezba-zajednicki-izazov-009

„Zajednički izazov 2017“ je druga vježba takvog tipa, nakon istoimene održane 2012. godine i predstavlja izuzetnu saradnju oružanih snaga Crne Gore i Austrije na polju zajedničke obuke u oblasti planinskog ratovanja i operacija. Specifičnost vezana za realizaciju ove vježbe jeste činjenica da je prvi put u istoriji austrijskih oružanih snaga, 24. Planinski bataljon izdvojen iz sastava oružanih snaga i zadužen za saradnju sa Vojskom Crne Gore na realizaciji ove vježbe.

 

Portal Analitika