Kultura

Ljumović: Bokeljska mornarica najkompleksnije nematerijalno kulturno dobro Crne Gore

Publikacija koju večeras promovišemo predstavlja jedan od načina prezentacije kojima Ministarstvo kulture želi da Bokeljsku mornaricu pozicionira u savremenosti na način da njena vrijednost bude predmet peramnenetnih aktivnosti ka različitim vrstama javnosti i da zaštita, izučavanje, valorizacija i prezentacija tradicije koju Bokeljska mornarica predstavlja bude u fokusu aktivnosti svih aktera tog značajnog i odgovornog posla.
Ljumović: Bokeljska mornarica najkompleksnije nematerijalno kulturno dobro Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Ovim riječima se prisutnima obratio ministar kulture Janko Ljumović govoreći na sinoćnjoj prezentaciji publikacije „Bokeljska mornarica“ prof. dr Antuna Sbutege, u Pomorskom muzeju u Kotoru.

Na promociji upriličenoj povodom Dana Bokeljske mornarice, ministar je podsjetio da je to „najkompleksnije nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, koje je stavljeno pod zaštitu Zakona od 2013. godine“.

- U vremenima kada govorimo o značaju kulturnog identiteta uopšte i kada je Ministarstvo kulture kreiralo projekat „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija“, valja podsjetiti da je Bokeljska mornarica čvrsto utkana u temelje crnogorske državnosti i suštinski dio njene lokalne, nacionalne i međunarodne prepoznatljivosti. Nezamislivo je, naime, pomisliti na kulturni identitet Crne Gore, bez slike Kola Bokeljske mornarice ispred Katedrale Svetog Tripuna ili na Trgu od oružja. Globalno prepoznatljiv segment ovog nematerijalnog dobra, kolo, upućuje nas zapravo na neraskidivost njegove veze sa prostorom, sa posebnim lokalitetima kotorskog Starog grada, kao i sa vremenom, u pogledu prepoznatljivih datuma, kada ovaj prostor izuzetne univerzalne vrijednosti, kako to definiše UNESCO status, dobija posebnu simboliku, ojačan snažnim simboličkim vrijednostima Bokeljske mornarice - dodao je Ljumović.

2706kotor1

- Drevna bratovština, svjedok i protagonista hiljadugodišnje istorije Boke, Jadrana i Mediterana, čuva i valorizira tradicije koje su brojne generacije Bokelja razvijale, često uz ogromne žrtve i uvijek sa dostojanstvom i velikom energijom, a čije su osnovne vrijednosti izražene u njenom motu Fides et Honor - Vjera i Čast. Ona je bitno doprinijela stvaranju materijalnih, kulturnih i duhovnih vrijednosti Kotora i Boke, a i dalje je živi i aktivni faktor društvenog i kulturnog života ovog prostora. Njeni članovi nose drevne živopisne uniforme i staro oružje, a u statutom predviđenim prilikama, kao što su proslava Svetoga Tripuna 3. februara, Dan Mornarice 26. juna i Dan Opštine Kotor 21. novembra, nastupa i pleše svoje drevno kolo, puno vjerskih i pomorskih simbola, koje su njeni članovi prema tradiciji prvi put plesali 13. januara 809. godine, prilikom donošenja relikvija Svetoga Tripuna u Kotor - zapisao je prof. dr Antun Sbutega u ovoj publikaciji.

Direktor Pomorskog muzeja Andro Radulović je naveo kako „mjesto i vrijeme održavanja promocije nisu slučajno odabrani“.

- Veza Bokeljske, odnosno kotorske mornarice sa Pomorskim muzejom slobodno mogu reći je na neki način uzročno-posljedična. Začetak osnivanja Pomorskog muzeja je proistekao upravo zalaganjem članova Bokeljske mornarice i na temeljima elemenata njihovog imetka u smislu materijalnog kulturnog dobra. Podrška koju Pomorski muzej daje ovoj instituciji nesporno je sasvim opravdana, a iskazuje se u nastojanjima i zalaganjima za što kvalitetnije i adekvatnije vrednovanje i prezentovanje sveukupnog značaja i bogatstva u tradicijskom očuvanju svih njenih elemenata – potcrtao je on.

Promociju „Bokeljske mornarice“ organizovali su Pomorski muzej Crne Gore, Ministarstvo kulture i Bokeljska mornarica Kotor povodom obilježavanja Dana Bokeljske mornarice.

Portal Analitika