Društvo

STUDIJA: Sudsku vlast i Ministarstvo nauke preseliti na Cetinje

Portal Analitika objavljuje dio Studije Fakulteta za državne i evropske studije koja pokazuje opravdanost preseljenja Ministarstva nauke, Matice crnogorske i dijela sudske vlasti na Cetinje.
 STUDIJA: Sudsku vlast i Ministarstvo nauke preseliti na Cetinje
Portal AnalitikaIzvor

Studija preporučuje  donošenje odgovarajućih odluka nadležnih državnih organa kojim će se obezbjediti preseljenje sjedišta institucija sudske vlasti u Prijestonicu.

“Analizirajući istorijski aspekt, ali isto tako i trenutne kapacitete (smještajne, ljudske i druge) jednog broja institucija, Studija je ukazala potpuno opravdanim preseljenje, pored Ustavnog suda, i sjedišta dijela sudske grane vlasti u crnogorsku Prijestonicu (Vrhovni sud, Upravni sud i Apelacioni sud)”, navodi se u Studiji o položaju Cetinja u sistemu lokalne samouprave Fakulteta za državne i evropske studije.

U Studiji se, takoše, preporučuje donošenje odgovarajućih odluka nadležnih organa kojim će se obezbjediti preseljenje sjedišta Ministarstva nauke na Cetinje.

“ Kao što je ukazano, Cetinje je vjekovima bilo obrazovni, odnosno akademski centar Crne Gore. Imajući u vidu navedeno, kao i informaciju o trenutnom stanju prostornih kapaciteta, predlaže se preseljenje Ministarstva nauke na Cetinje.

 Cjelokupno finansiranje koje se odnosi na obezbjeđivanje prostornih i tehničkih kapaciteta za smještaj Ministarstva nauke, trebalo bi predvidjeti programom „Cetinje – istorijski, kulturni, naučni i duhovni centar Crne Gore“, piše u dokumentu.

Studija pokazuje da je potrebno osnivanje državnog Univerzitreta sa sjedištem na Cetinju. “Podrazumijevajući planiranu izgradnju kompleksa fakulteta umjetnosti na Cetinju, predlaže se i formiranje posebnog državnog Univerziteta umjetnosti, što je slučaj i sa pojedinim državama u regionu i primjer dobre prakse. U dijelu formiranja univerziteta umjetnosti, neophodna je donošenje odluke o osnivanju novog univerziteta”, piše u Studiji.

Preporučuje se donošenje odgovarajućih odluka nadležnih organa kojim će se obezbijediti preseljenje sjedišta Istorijskog instituta, Instituta za crnogorski jezik i književnost i Matice crnogorske na Cetinje. Istorijski institut osnovan je na Cetinju još 3. jula 1948. godine.

Takođe, Matica crnogorska je osnovana na Cetinju 1993. godine. Imajući u vidu činjenicu da se ove dvije institucije bave istraživanjem građe od istorijsko-akademskog značaja o svim događajima iz političkog, društvenog, privrednog i kulturnog života crnogorskog naroda iz najdalje prošlosti do najnovijeg vremena, te čuvanjem i razvojem kulturnog identiteta crnogorskog naroda i naroda koji žive u Crnoj Gori, na svim područjima duhovnog, akademskog i umjetničkog stvaralaštva, čini se neophodnim vraćanje sjedišta ovih institucija na Cetinje.

S druge strane, Institut za crnogorski jezik i književnost osnovala je Vlada 2010. godine, kao javnu naučno-istraživačku instituciju, čija je jedna od osnovnih djelatnosti proučavanje crnogorske književno- jezičke prošlosti. 61 Treba napomenuti da je evidentno da se navedene ustanove trenutno nalaze u neadekvatnim prostornim uslovima u Podgorici, što je dodatni argument za njihovo preseljenje, odnosno vraćanje na Cetinje.

“Cjelokupno finansiranje koje se odnosi na obezbjeđivanje prostornih i tehničkih kapaciteta za smještaj Istorijskog instituta, Instituta za crnogorski jezik i književnost i Matice crnogorske trebalo bi predvidjeti programom „Cetinje – istorijski, kulturni, naučni i duhovni centar Crne Gore“, zaključuje se u dokumentu.

P.Z.

Portal Analitika